FOLLOW US: facebook twitter

Ποδαρικό με έλλειμμα

Ημερομηνία: 24-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε»  υποστηρίζει η λαϊκή ρήση. Πάντως, όπως και νάχει  για τον κρατικό προϋπολογισμό και την κυβέρνηση, που έχει επενδύσει στην ανάταση της ελληνικής οικονομίας και την καλή πορεία των εσόδων για να μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2020 στραβά ξεκίνησε. Ο Ιανουάριος έκανε ποδαρικό με έλλειμμα 766 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 209 εκατ. ευρώ.

Δεν πρόκειται για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για το αποτέλεσμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού στο οποίο ενσωματώνονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Εφόσον αφαιρεθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες [τόκοι συνολικού ύψους 1,264 δισ. ευρώ εκ των οποίων 204 εκατ. ευρώ οφείλονται στο πρόγραμμα της ανταλλαγής των ομολόγων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Δημοσίου] η εικόνα του προϋπολογισμού είναι διαφορετική: εμφανίζεται με πρωτογενές πλεόνασμα 498 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1,269 δισ. ευρώ.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών κάθε άλλο παρά εφησυχάζουν με αυτό το αποτέλεσμα, από τη στιγμή που ο εκτροχιασμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνεχίζεται, δημιουργώντας πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs, ANFAs).

Τα έσοδα του ΠΔΕ, τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τα κοινοτικά ταμεία, περιορίστηκαν σε μόλις 43 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη για εισπράξεις 687 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή αισθητά κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού κινήθηκαν και οι εισπράξεις, με το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να διαμορφώνεται με βάση τα πρώτα στοιχεία σε 3,915 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή μειωμένα κατά 743 εκατ. ευρώ ή κατά 16% σε σχέση με την εκτίμηση για συνολικές εισπράξεις 4,658 δισ. ευρώ..

Όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεσθε ξεθωριάζουν, αν δεν ακυρώνουν, το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για τις καλύτερες μέρες στην οικονομία που θα έρχονταν με το άμα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Εφτά μήνες μετά την εγκατάσταση των αρίστων στο Μαξίμου οι μεγαλόστομες προσδοκίες αποδεικνύονται φρούδες ψευδαισθήσεις και η σκληρή πραγματικότητα προβάλλει αμείλικτη. Τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα μετατρέπονται σε οδυνηρά ελλείμματα, οι περιβόητοι ρυθμοί ανάπτυξης (4%) πάτησαν απότομο φρένο, οι επενδύσεις των εκατό δις έμειναν όνειρα θερινής νυκτός και οι καλύτερες μέρες για την ελληνική κοινωνία βουλιάζουν στην αβάσταχτη ελαφρότητα της νέας κανονικότητας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος