FOLLOW US: facebook twitter

Πληρώνουμε περισσότερα και αγοράζουμε λιγότερα…-Τέσσερις Ηλείοι οικονομολόγοι γράφουν στην «Πρωινή»

Ημερομηνία: 03-06-2022 | Συντάκτης:

Τέσσερις Ηλείοι οικονομολόγοι γράφουν στην «Πρωινή» για το «θηρίο» του πληθωρισμού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Αγοράζουμε λιγότερα προϊόντα με περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν όλοι όσοι παρακολουθούν την ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αφού τον Μάιο καταγράφηκε νέο άλμα με τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 10,7% τον Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο, τον πέμπτο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Το πληθωριστικό κύμα είναι ορατό και στην Ηλεία, αφού οι μεγάλες ανατιμήσεις εντοπίζονται κυρίως στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκε αύξηση 12,3% στον όγκο πωλήσεων, αλλά 20,2% στην αξία τους. Στα καύσιμα η εικόνα είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική, αφού τον Μάρτιο του 2022 καταναλώσαμε 12,7% περισσότερα καύσιμα σε σχέση με το 2021, αλλά πληρώσαμε 45,5% περισσότερα χρήματα, σε περίοδο μάλιστα που η τιμή της βενζίνης δεν είναι φτάσει καν στο 2,20 ευρώ. Στα σούπερ μάρκετ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,3% και την ίδια στιγμή η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5,5%.

Αυτές οι εξελίξεις συμπιέζουν το εισόδημα των καταναλωτών αλλά και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, αφού το υψηλό κόστος οδηγεί στην αύξηση των τιμών.

«Οι επιχειρήσεις πάλεψαν μια δεκαετία με την οικονομική κρίση και τις συσσωρευμένες οφειλές, ενώ μην ξεχνάτε πως η Ηλεία είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των δανείων μετά τις πυρκαγιές του 2007. Οι επαγγελματίες της Ηλείας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να επωμιστούν το κόστος, αλλά η ενεργειακή κρίση αναπόφευκτα οδήγησε στην αύξηση των τιμών, τη στιγμή που δεν έχουμε συνέλθει πλήρως από την πανδημία. Νομίζω πως το βασικό ζητούμενο είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από την ακριβή ενέργεια, για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης.

Μια σημαντική παράμετρος, όμως, στον πληθωρισμό που βιώνουμε, είναι το γεγονός ότι δεν είναι ένας «κλασικός» πληθωρισμός που οφείλεται αποκλειστικά στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης μετά την πανδημία, αλλά επηρεάζεται από την ενεργειακή αστάθεια λόγω του πολέμου αλλά και από τους τριγμούς που διαπιστώνονται στην επανέναρξη της λειτουργίας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας (ναύλα, πρώτες ύλες κλπ).

Η «Πρωινή», θέλοντας να προσφέρει στους πολίτες ολοκληρωμένη ενημέρωση, ζήτησε τη γνώμη τεσσάρων οικονομολόγων από την Ηλεία για το φαινόμενο του πληθωρισμού και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.


Εύη Βεργοπούλου: «Ενέργεια, ναύλα και πρώτες ύλες εκτοξεύουν τον πληθωρισμό»

Με το νέο υψηλό ποσοστό πληθωρισμού της τελευταίας 30ετία στη χώρα μας, τον προηγούμενο μήνα να θυμίζει άλλες εποχές (που υπήρχαν και άλλα οικονομικά δεδομένα για χάραξη πολιτικών), η αντιμετώπισή του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χάραξη της πολιτικής των επιτοκίων από πλευράς ΕΕ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της κυβέρνησης για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.

Η πρόβλεψή από την ΤτΕ μιλά για μέσο ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ 5,5% και 7,5%. Τα αίτια δεν περιορίζονται μόνο στην υψηλή τιμή της ενέργειας αλλά και την έλλειψη σε πρώτες ύλες και προϊόντα με ταυτόχρονα τα πολύ υψηλά κόστη των ναύλων. Η παύση της κατανάλωσης θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ήδη τραυματισμένη οικονομία, μετά από 10 χρόνια κρίσης και δύο πανδημίας. Δυστυχώς, η πτώση της κατανάλωσης θα επιφέρει αλυσιδωτή πτώση της παραγωγής και της απασχόλησης.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά η ΕΕ καθυστερεί τη λήψη μέτρων και ακόμα βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού για αύξηση των επιτοκίων (για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια) με στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να αναγκάστηκε, έστω και αργά, να λάβει μέτρα, βλέποντας την καθυστέρηση από πλευράς ΕΕ. Παρότι αυτά έφτασαν σε ύψος 3,2 δισ. Ευρώ, με επίκεντρο την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, λόγω φόβου για εκτροπή της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς αυτά σε λίγο θα αποδειχθούν μη αποτελεσματικά.

Το κράτος, υπερφορολογεί τα καύσιμα και την ενέργεια και ουσιαστικά κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, μέσα από ένα αγαθό πρώτης ανάγκης. Αυτό όμως που η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται, είναι ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει σε επίπεδο τέτοιο που η μείωση της κατανάλωσης θα είναι τόσο δραματική, που στο τέλος θα δούμε μείωση των εσόδων του (κανείς δεν ξεχνά το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα κατά την περίοδο της ύφεσης και των μνημονίων).

Ο δημοσιονομικός φόβος ψευδώς υπάρχει, αφού ήδη το ελληνικό δημόσιο έχει κερδίσει άνω του στόχου κατά 1,7 δισ. τα δημόσια έσοδα το α’ τετράμηνο του 2022, από την αύξηση των τιμών και άρα των εσόδων του (από αγαθά πρώτης ανάγκης που το ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να περιορίσει). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, προκύπτει αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 755 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού.

Οφείλει η κυβέρνηση καταρχάς να ζητήσει δημοσιονομικούς στόχους προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα, να επεκτείνει τη μείωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές μόνιμα και φυσικά να θέσει ακόμα πιο χαμηλούς συντελεστές στα είδη πρώτη ανάγκης.


Ν. Καλάκος: «Αποσταθεροποιήθηκε ο βασικός κανόνας προσφοράς-ζήτησης»

«Μετά από οκτώ (8) μνημονιακά χρόνια που χρειάστηκαν τρία προγράμματα προσαρμογής, ακολούθησε η πανδημία του κορονοϊού covid– 19 που πέραν από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, απαιτήθηκαν 43 δις ευρώ για την ισορροπία της Ελληνικής Οικονομίας και να σταθεί η Ελληνική κοινωνία όρθια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νέα ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, έθεσαν όχι μόνο την Ελληνική αλλά την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Οικονομία εκτός ισορροπίας.

 Η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία κορονοϊού covid 19.
 Οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.
 Τα πολύ χαμηλά ποσοστά του πληθωρισμού για πολλά χρόνια.
Κυρίως αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι εξωγενείς-αστάθμητοι παράγοντες δημιούργησαν αποσταθεροποιητικές καταστάσεις σε βασικούς κανόνες της οικονομίας, όπως στον κανόνα προσφοράς-ζήτησης.

Η αποσταθεροποίηση του κανόνα προσφοράς-ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του πληθωρισμού, δυσμενές αποτέλεσμα για την οικονομία και πολύ επιβαρυντικό για τους καταναλωτές. Μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών και δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς οικονομικούς δείκτες. Έχω την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ισορροπία, διότι οι νομισματικές πολιτικές που απαιτούνται για να επέλθει η ισορροπία, λειτουργούν με χρονική υστέρηση».


Τρ. Αθανασόπουλος: Νέα ρεκόρ σε πληθωρισμό, τιμές ρεύματος και καύσιμα και στο βάθος στασιμοπληθωρισμός!

Ωρολογιακή βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμα και τον πιο σφιχτό οικογενειακό προϋπολογισμό, προκαλώντας ήδη ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, είναι η ακρίβεια, με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά αγαθά. Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχεται τα μεγαλύτερα «παλιρροϊκά κύματα» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες από την ανταλλαγή κυρώσεων με τη Ρωσία, ειδικά στην Ενέργεια. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ποσοστό ρεκόρ εκτινάχθηκε του 8,1% τον Μάη. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλη, (που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη) Η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού.*

Κυρώσεις, πόλεμος, ανταγωνισμοί για την Ενέργεια, «πράσινη μετάβαση» συνθέτουν τη νέα αντιλαϊκή «κανονικότητα» και θέτουν επιτακτικά το ερώτημα: Ο λαός θεατής στη βαρβαρότητα που τον εξοντώνει ή πρωταγωνιστής στον καθημερινό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του, στην πάλη για την ανατροπή της;

*Ο στασιμοπληθωρισμός: Συνδυάζει δύο διαφορετικούς όρους, τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό. Που σημαίνει ότι διανύουμε μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, η οποία συνοδεύεται από αύξηση του κόστους ζωής.

Πληθωρισμός: Ράλι τιμών που πλήττει δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους

Του Μάκη Μπαλαούρα


Τον Απρίλιο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 10,2%, όπου μας γύρισαν 28 χρόνια, στο μακρινό 1994!!! Τους επόμενους μήνες το σπιράλ θα εκτιναχθεί πολύ περισσότερο. Η άνοδος του πληθωρισμού στην Ελλάδα άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2021, πολύ νωρίτερα από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες 6 ακριβότερες θέσεις στην ΕΕ, επειδή εδώ όχι μόνο αφήνεται ασύδοτη η «αγορά» να κερδοσκοπεί, αλλά και από πάνω η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια με …δημόσιο χρήμα!

Επιπλέον, ο πληθωρισμός 10,2%, εξ αιτίας της ουσιαστικής στασιμότητας των μισθών, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγοραστική ικανότητα του μέσου πολίτη. Στην Ετήσια Έκθεση 2022του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμάται ότι μετά τη συνολική αύξηση το 2022 (μετά 3 χρόνια παγωμένος, παρά τον Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που πρόβλεπε αυξήσεις ετησίως σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ) του κατώτατου μισθού κατά 9,7% εκτιμάται ότι θα περιορίσει μόνο μερικώς την (ιδιαίτερα άνιση)απώλεια της αγοραστικής του δύναμης, την οποία προκαλεί το κύμα ακρίβειας.

Τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης:
• του κατώτατου μισθού ήταν 18%,
• Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα το 9,9%,
• ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Μια επιπλέον απειλή: ο στασιμοπληθωρισμός

Ο στασιμοπληθωρισμός απειλεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία με τα οδυνηρά φαινόμενα της δεκαετίας του ’70, δηλαδή την πολύ μεγάλη άνοδο των τιμών που πλήττει τα νοικοκυριά σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή ανάπτυξη(ακόμα και ύφεσης),με μείωση παραγωγής και δαπανών και της υψηλής ανεργίας, η οποία συνοδεύεται από αύξηση του κόστους ζωής…

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένεται τώρα στο 2,7% το 2022 από 4%. Για την ελληνική οικονομία προβλέπεται ανάπτυξη 2,5%.από 3,9% προηγουμένως.
Η γνώμη μου είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, γιατί η κυβέρνηση, παραμένει αδρανής μη λαμβάνοντας μέτρα ανάσχεσης προς όφελος των μη προνομιούχων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Παράδειγμα είναι ότι ετοιμάζεται να διαθέσει σχεδόν όλο τον πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγες (φίλιες) οικογένειες για φυσικό αέριο και ψευδεπίγραφη πράσινη ανάπτυξη…

Διπλάσιος ο πληθωρισμός για τα χαμηλά εισοδήματα

Οι οικονομολόγοι βασικά αναφέρονται στον εν γένει πληθωρισμό. Συχνά όμως αγνοείται η κοινωνική διάσταση του πληθωρισμού, δηλαδή η διαφορετική επίπτωση με την οποία οι αυξήσεις των τιμών επιβαρύνουν τις επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες, σύμφωνα με τη θέση τους στην κατανομή του συνολικού εισοδήματος. Τα φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κατανομής του εισοδήματος βιώνουν διαφορετικό πληθωρισμό σε σχέση με τα πιο εύπορα νοικοκυριά των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Ένα πρόβλημα που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σχετίζεται με το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και με την οικονομική αποτελεσματικότητα και μεγέθυνση.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της ΕΛΣΤΑΤ (το «καλάθι του καταναλωτή»), μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον πληθωρισμό που αντιμετωπίζουν οι διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Όπως προκύπτει, ο πληθωρισμός ασκεί από μόνος του αξιόλογη αναδιανεμητική επίδραση σε βάρος των φτωχότερων τμημάτων του πληθυσμού, κυρίως σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας(π.χ. εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό, περιστασιακά και μερικώς απασχολούμενους, άνεργο).Τα διαθέσιμα στοιχεία (βλέπε και μελέτη Θεόδωρου Μητράκου στη «Καθημερινή» 13/2/22), καταδεικνύουν ότι η επίπτωση του πληθωρισμού είναι κοινωνικά άδικη .Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση την κατανομή της καταναλωτικής δαπάνης:

 Απρίλιος γενικός ΔΤΚ αύξηση10,2%,
• στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών, αύξηση τιμών 14,3%
• στο πλούσιο 20%νοικοκυριώναύξηση8,2%

Δηλαδή οι φτωχοί βιώνουν πληθωρισμό 40% υψηλότερο σε σχέση με το μέσο του πληθυσμού και κατά 70% υψηλότερο σε σχέση με την άνω-πλούσια- πληθυσμιακή ομάδα!!!

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πληθωρισμός δεν πλήττει με τον ίδιο τρόπο τα χαμηλά με τα υψηλά εισοδήματα, καθώς η διάρθρωση της κατανάλωσής τους είναι διαφορετική και οι αυξήσεις τιμών στις επιμέρους ομάδες προϊόντων είναι επίσης δυσανάλογη στο κόστος διαβίωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντί επί 10 ολόκληρους μήνες να λάβει δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας, αντίθετα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, οδηγώντας τη χώρα σε κοινωνική και οικονομική καταστροφή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος