FOLLOW US: facebook twitter

Πλειστηριασμοί χωρίς έλεος – Τέλος από 1η Μάη στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία: 20-02-2020 | Συγγραφέας:

Τέλος από την 1η Μαΐου στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Που σημαίνει ότι ο ευνοϊκός νόμος Κατσέλη, που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2010 και προστάτευε τα ευπαθή, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα αποτελεί παρελθόν. Η ελληνική κοινωνία θα πορευτεί με νέο πτωχευτικό δίκαιο, ξεκαθάρισαν οι Θεσμοί στη συνάντηση που είχαν με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα περιλαμβάνει αυτό, καθώς η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη επεξεργαστεί. Επί της ουσίας και όπως όλοι αναγνωρίζουν, από την 1 Μαΐου επιβάλλεται πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χωρίς κανένα κοινωνικό, εισοδηματικό ή περιουσιακό κριτήριο προστασίας.

Γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους: Καμιά προστασία ούτε για τους αδύνατους

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ξεκάθαρα δήλωσε ότι με τον πτωχευτικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, δεν θα υπάρχει κάποια προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Θα περιέχει μόνο τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών. Αν δεν τα ρυθμίσεις τα χρέη σου θα χάνεις την περιουσία σου». «Δεν προβλέπεται καμία προστασία ακόμα και για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο η οδηγία λέει ότι αφού χάσουν την περιουσία τους θα σβήνονται τα χρέη, πρόσθεσε ο Φ. Κουρμούσης.

«Θα ρυθμίζεις τα δάνειά σου αλλά δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία» είπε ο κ. Κουρμούσης προσθέτοντας ότι οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν θα είναι χιλιάδες. «Θα πρέπει να πτωχεύσει και ο εγγυητής αν δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του οφειλέτη». «Θα είναι πολύ μεγάλος αριθμός των πτωχευμένων πολιτών» πρόσθεσε. Συμφώνησε δε με την δημοσιογράφο της εκπομπής ότι πρόκειται για «εξόντωση» των οφειλετών.

«Θα ζήσουμε τις οδυνηρές και βίαιες καταστάσεις της Ισπανίας» εκτιμά ο νομικός σύμβουλος του «ΕΚΠΟΙΖΩ», Βίκτωρας Τσιαφούτης, δηλαδή θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις και εξώσεις και απρόβλεπτες ψυχοκοινωνικές αντιδράσεις.

Αλλά και όσοι προσφεύγουν στην περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας και να ρυθμίσουν τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη στην κύρια κατοικία, και προθεσμία την 30ή Απριλίου, τελικά μένουν εκτός.

«Μέχρι τις αρχές του 2019, όποιος ήθελε να σώσει το σπίτι του και να ρυθμίσει τα χρέη του πήγαινε στο νόμο Κατσέλη. Από τον Μάρτιο του 2019 η δυνατότητα προσφυγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας στον νόμο Κατσέλη έπαψε να υπάρχει, διότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανανέωσε την ισχύ του. Αντ’ αυτού έφερε ένα μεταβατικό στάδιο, την πλατφόρμα δηλαδή, η οποία κι αυτή παύει στις 30 Απριλίου. Μετά αρχίζουν οι πλειστηριασμοί».

Ή πλειστηριασμός ή ρύθμιση με την τράπεζα, που όμως δεν θα είναι βιώσιμη

Πώς σώζει λοιπόν κάποιος το σπίτι του, αν χρωστάει; «Ή πολύ απλά, δυστυχώς, δεν το σώζει και βγαίνει στον πλειστηριασμό ή κάνει ρύθμιση με την τράπεζα, η οποία και πάλι δυστυχώς, δεν θα τηρηθεί. Πάνω στον πανικό του να μην χάσει το σπίτι του, φυσικό είναι να τρέχει κάποιος στην τράπεζα για ρύθμιση, παλεύει για να πληρώσει δυο τρεις δόσεις αλλά μετά στην ουσία δεν βγαίνει. Αυτό ισχύει στην πραγματικότητα. Γίνονται ρυθμίσεις αλλά πόσες είναι βιώσιμες;».

Εν κατακλείδι, ή θα κάνει ο κόσμος ρύθμιση με την τράπεζα που δεν θα μπορεί να την πληρώσει, ή θα χάσει το σπίτι του. Μάλιστα, «οι τράπεζες ειδικά σε δάνεια που είναι χρόνια απλήρωτα ζητάνε μεγάλα ποσά για να μπουν σε ρύθμιση, 5, 10, 20.000 ευρώ. Εφόσον δεν θα υπάρχει ένας μηχανισμός που έστω και με αυστηρές αλλά βιώσιμες και δίκαιες προϋποθέσεις θα προστατεύει, τα σπίτια θα βγαίνουν αδιάκριτα στον πλειστηριασμό».

Και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές;

«Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως όλοι ξέρουμε, είναι αυτοί που ενώ έχουν δεν πληρώνουν. Στον νόμο Κατσέλη, δεν μπορεί να μπει εύκολα στρατηγικός κακοπληρωτής, διότι στην επόμενη φάση τον ανακαλύπτει ο δικαστής και δεν του δίνει προσωρινή προστασία μέχρι το κανονικό δικαστήριο, στο δε κανονικό δικαστήριο απορρίπτεται η αίτησή του. Κακά τα ψέματα, δεν μπορούσε ένας στρατηγικός κακοπληρωτής να εκμεταλλευτεί τον νόμο Κατσέλη» τονίζει ο Β. Τσιαφούτης καταρρίπτοντας το επίσημο αφήγημα που ήθελε μέσω της κατάργησης της προστασίας να «τιμωρούνται» και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων