FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο για αντιδιαβρωτικά έργα στα επίφοβα ρέματα

Ημερομηνία: 25-11-2021 | Συντάκτης:

-Προγραμματική σύμβαση του ΥΠΕΝ με την Περιφέρεια για την πυρόπληκτη ζώνη

-Στόχος η μόνιμη προστασία, δηλώνουν στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, και ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας


Tου Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο τη μακροπρόθεσμη προστασία των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας από τις πλημμύρες προχωρά στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Περιβάλλοντος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,24 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της

Μετά την έναρξη των άμεσων αντιπλημμμυρικών παρεμβάσεων, για να αποτραπούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει χειμώνα, η Περιφερειακή Αρχή προχωρά τον σχεδιασμό για μόνιμη προστασία με παρεμβάσεις σε στοχευμένα σημεία της πυρόπληκτης ζώνης στους δήμου Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που περιλαμβάνεται στην προγραμματική σύμβαση, θα εκτελεστούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ορεινή κοίτη του ποταμού Κλαδέου και στα ρέματα Κολιρίου, Πελοπίου, Πλατάνου, Λάλα (ανατολικά του χωριού), Βιλίων και ανατολικά της Νεμούτας, καθώς και έργα αντιμετώπισης βροχοπτώσεων στους καταρράκτες της Νεμούτας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021 συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΝ με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ορεινές κοίτες ρεμάτων αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 18 μήνες και σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών μπορεί να παραταθεί κατά έξι μήνες μετά από αίτηση της Περιφέρειας σχετική γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το Υπουργείο αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των μελετών και των έργων, καθώς και να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μόνιμη προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων.

«Μετά τα άμεσα έργα που έχουμε ήδη ξεκινήσει, με αυτή τη σύμβαση θα γίνουν παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την προστασία των πρανών και των μεγάλων κεντρικών ρεμάτων, προκειμένου να μην έχουμε άλλες καταστροφές», τόνισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε πως η Περιφέρεια δρομολογεί τις αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς σε διπλή κατεύθυνση.

«Προτεραιότητά μας ήταν να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν τα αντιπλημμυρικά έργα στα επίφοβα σημεία της πυρόπληκτης ζώνης της Ηλείας, κάτι που το καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια. Παράλληλα, δρομολογούμε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιαδιαβρωτικά έργα, που θα παρέχουν προστασία σε βάθος χρόνου και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόκλησης νέων καταστροφών», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος