FOLLOW US: facebook twitter

Πλάνο αντισεισμικής θωράκισης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 16-03-2021 | Συντάκτης:
-Διεκδικεί χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων του δήμου δρομολογεί η δημοτική αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να εγγυηθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να αποτρέψει κάθε πιθανό κίνδυνο για τις υποδομές.

Επιδίωξη του δήμου είναι να χρηματοδοτήσει  μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ελέγχου στις υποδομές του δήμου μέσα από έναν προκαθορισμένο «οδικό χάρτη» ενεργειών και παρεμβάσεων.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Παναγιώτης Φλέσσας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) εξέδωσε πρόσκληση για δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος) και για την υποβολή προτάσεων στον Άξονα Προτεραιότητας που αφορά την ποιότητα ζωής και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών.

Χρηματοδοτούμενες δράσεις είναι η ολοκλήρωση/Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου ή και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, δημαρχεία, μνημεία και άλλες σημαντικές υποδομές) βάσει των προδιαγραφών του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), το οποίο θα περιλαμβάνει την πρώτη αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και τον περαιτέρω έλεγχο και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν ανά περίπτωση, την εκπόνηση Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού (Στατικής Επάρκειας) & Τευχών Δημοπράτησης για τις κρίσιμες υποδομές που θα επιλεγούν κατόπιν της σχετικής Έκθεσης και την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των συγκεκριμένων μελετών.

Παράλληλα προβλέπονται οριζόντιες επικουρικές δράσεις για το σύνολο των ανωτέρω δράσεων (αρχαιολογικές εργασίες, δράσεις ΑΠΕ κλπ.) καθώς και δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης ως υποχρεωτικό υποέργο, επί ποινή αποκλεισμού. Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης της μελέτης είναι 120.000 ευρώ και για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου των μελετών φτάνει στις 500.000 ευρώ,.

«Με την προτεινόμενη πράξη ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα συμμετάσχει στην προαναφερθείσα πρόσκληση με σκοπό αρχικά την Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου σε Κρίσιμες Υποδομές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Μετά τον Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο των κρίσιμων υποδομών του Δήμου θα καθοριστούν εκείνες που απαιτούν Δευτεροβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο και στη συνέχεια θα καθοριστούν αυτές που χρήζουν άμεσα Μελέτης Αποτίμησης – Ανασχεδιασμού και Υλοποίησης. Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης» ανέφερε ο κ. Φλέσσας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του δήμου, η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη του δήμου για την Εκπόνηση Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας» προϋπολογισμού 36.971,96 ευρώ, τη μελέτη  για δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης-ευαισθητοποίησης» προϋπολογισμού 14.206,27 € συμπεριλαμβανομένου, καθώς και την υποβολή της σχετικής πρότασης για χρηματοδότηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος