FOLLOW US: facebook twitter

Πιστώνεται σήμερα η εκκαθάριση του τσεκ στους αγρότες

Ημερομηνία: 21-12-2022 | Συντάκτης:

Από τα λιπάσματα άρχισαν χθες το απόγευμα οι πληρωμές

  • Καμία ενημέρωση για το αν θα πληρωθούν και οι επιδοτήσεις των αγροτών που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

Με την ενίσχυση των λιπασμάτων  στους δικαιούχους αγρότες, , άρχισε  τελικά από  το απόγευμα της Τρίτης ο νέος κύκλος πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με την εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης  και το λεγόμενο πρασίνισμα να μετατίθενται εν τέλει για σήμερα το απόγευμα. Η όλη διαδικασία μοιάζει ευκολότερη μετά το «βουνό» των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων που ανέβηκαν τα στελέχη του Οργανισμού και το «ναρκοπέδιο» μέσα από το οποίο πέρασε η όλη διαδικασία μέχρι να φτάσουν στο ταμείο οι δικαιούχοι.

Ο όγκος των πληρωμών και η ανάγκη να υπάρξει αυστηρός έλεγχος, υποχρέωσαν για μια ακόμη φορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες, δίνοντας προβάδισμα στην πίστωση ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στην ειδική ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για αγορά λιπασμάτων.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί αρμοδίως, με βάση τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και απηχούν τα τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων που κόπηκαν τον περασμένο χρόνο (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022) η ενίσχυση υπολογίζεται στο 11% της δαπάνης που έχει γίνει από τους καλλιεργητές.

Σε ότι αφορά το τσεκ, για το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες ώρες ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πέραν του αυστηρού ελέγχου των πιστώσεων που πρόκειται να γίνουν και ότι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης αγρότες θα δουν στους λογαριασμούς τους τα ποσά που τους αντιστοιχούν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, όποτε και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τα ATM’s της Τράπεζας Πειραιώς.  

Ωστόσο σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι αγρότες – μεταξύ των οποιων και περιπου 1000 Ηλείοι- που εμπλέκονται σε μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοινωση για το αν θα λάβουν και αυτοί τα χρήματα που τους αναλογούν ή μέρος αυτών, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Αν και υπήρχε σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες περίπτωση να τους καταβληθεί η επιδότηση και να ακολουθήσει συμψηφισμός στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί τέτοια ανάγκη, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο φόρτος εργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με την εξόφληση των υποχρεώσεων ενιαίας ενίσχυσης, έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους, που αναμένεται να ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των άμεσων πληρωμών και σε κάθε περίπτωση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος