FOLLOW US: facebook twitter

«Πινγκ πονγκ» οι ευθύνες για τη Μουσειολογία – «Μπαλάκι» μεταξύ υπουργείου και Πανεπιστημίου το τμήμα

Ημερομηνία: 15-09-2020 | Συντάκτης:
-Τι φανέρωσε η απάντηση Διγαλάκη σε Κατρίνη

Ένα παράξενο «πινγκ πονγκ» ευθυνών φαίνεται ότι παίζουν το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με το μέλλον του τμήματος Μουσειολογίας, το οποίο εδρεύει στον Πύργο. Αρχικά ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου, κ. Μπούρας, σχεδόν προανήγγειλε την κατάργησή του λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ προέβη και σε μια ανακρίβεια λεγοντας ότι το τμήμα ιδρύθηκε με τροπολογία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι το τμήμα ιδρύθηκε κανονικά με τον νόμο Γαβρόγλου. Η τροπολογία αφορούσε το τμήμα Μουσειολογίας που ιδρύθηκε με έδρα στην Έδεσσα από τους βουλευτές Θ. Τζάκρη και Γ. Σηφάκη.

Β. Διγαλάκης: Διπλό σύστημα διοίκησης στα πανεπιστήμια | Alfavita

Αυτό επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Β. Διγαλάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ,  Μιχάλη Κατρίνη για το μέλλον του τμήματος.

Ωστόσο, ο κ. Διγαλάκης πέτατο… μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Πατρών για το αν και σε τι βαθμό θα ενισχύσει το τμήμα με καθηγητές.«Υπάρχει αυτοδιοίκητο, οπότε είναι αρμοδιότητα του ίδιου του Πανεπιστημίου και της Συγκλήτου του  με ποιον τρόπο θα κατανείμει τις θέσεις ΔΕΠ στα τμήματα», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι η ίδρυση της Μουσειολογίας στον Πύργο φανερώνει  «προχειρότητα, ανευθυνότητα, μικροπολιτική, έλλειψη σχεδιασμού», με την οποία διαμόρφωσε τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς  αξιολογήσεις ζημιώνοντας τους φοιτητές.

Παράλληλα δήλωσε πως «είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουμε και θα ανοίξουμε τμήματα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό θα γίνει με ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία και θα κάνει τις τελικές εισηγήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι η παρέμβασή του δεν γίνεται σε πολιτικά και χρονικά ουδέτερο περιβάλλον για το υπουργείο Παιδείας, αφού έχει ήδη προηγηθεί η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και το επόμενο διάστημα θα δοθεί η έκθεση αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις του σχετικά με το τμήμα Μουσειολογίας. Η βιωσιμότητα του τμήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το τμήμα πρέπει να ενισχυθεί κατ’ ελάχιστον με δύο μέλη ΔΕΠ και έναν διοικητικό υπάλληλο, αλλά και επαρκή αριθμό έκτακτου διδακτικού προσωπικού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ακαδημαϊκό του ρόλο και να επιτελέσει με επάρκεια το διδακτικό και ερευνητικό έργο», τόνισε ο Ηλείος βουλευτής.

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Συγκλήτου, η Συνέλευση του τμήματος αναμένεται να συνεδριάσει εντός των ημερών και να λάβει τις δικές της αποφάσεις, τις οποίες και θα παραδώσει στη διοίκηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος