FOLLOW US: facebook twitter

Πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων

Ημερομηνία: 26-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

KEDE2 

Συνεδρίαση Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ

  • Συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γ. Αργυρόπουλος

Η αναδιοργάνωση και η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των δήμων ήταν το βασικό θέμα συζήτησης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ, μέλος της οποίας είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» στο δήμο Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την επικείμενη δημοσίευση μέσα στον Αύγουστο της προκήρυξης για την πρώτη δράση του Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού εκσυγχρονισμού των 325 δήμων και των 13 περιφερειών, που αποτελεί έργο – σημαία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει προυπολογισμό 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι άλλες δύο δράσεις που συγκροτούν το εν λόγω επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι οι «Υποδομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εφαρμογή των νέων μοντέλων των ΟΤΑ» και η «επιμόρφωση του προσωπικού των δήμων και των περιφερειών στην εφαρμογή των νέων λειτουργιών». Όπως τόνισε στην εισήγηση του ο Πρόεδρος της επιτροπής και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι «η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό την ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων, την απλούστευση, την επιτάχυνση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

KEDE-argyropoulos

Στην τοποθέτηση του ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι έχει καθυστερήσει με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών η υλοποίηση ενός έργου που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και  πρότεινε να υπάρξει πίεση από την ΚΕΔΕ προς την ηγεσία του υπουργείου για  την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού και την εξειδίκευση των δράσεων που θα περιλαμβάνει.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Πύλου Δημήτρης Καφαντάρης και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μουράτογλου οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών των δήμων αλλά και στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, από τη συνεχιζόμενη περικοπή των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Αργοστόλι, ενώ την επόμενη μέρα με πρωτοβουλία του δήμου Κεφαλονιάς και της ΠΕΔ Ιονίων νήσων διοργανώθηκε ημερίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο καθηγητής Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης παρουσίασε την μελέτη που έχει κάνει το τμήμα του για την υφιστάμενη κατάσταση στους δήμους της χώρας, όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες δράσεις – εφαρμογές που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης». Στο πλαίσιο της ημερίδας χαιρετισμός απεύθυνε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Απόστολος Παρίσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος