FOLLOW US: facebook twitter

Pfizer: Το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης

Ημερομηνία: 09-01-2021 | Συντάκτης:

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer.

Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη λεγόμενη μετάλλαξη N501Y.

Η έρευνα διεξήχθη σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Τα ευρήματα είναι περιορισμένα, επειδή δεν εξετάζεται το σύνολο των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Ο ερευνητής της Pfizer Φιλ Ντόρμιτζερ δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό πως το εμβόλιο φαίνεται αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης, καθώς και κατά 15 ακόμη μεταλλάξεων.

«Τώρα δοκιμάσαμε 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πραγματικά σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η μετάλλαξη δεν θα το κάνει», διευκρίνισε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μια άλλη μετάλλαξη στη Νότια Αφρική, που ονομάζεται μετάλλαξη E484K, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες δοκιμές για να δουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων μεταλλάξεων που βρέθηκαν στις παραλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής και ελπίζουν να έχουν περισσότερα δεδομένα εντός εβδομάδων.

Moderna: Το εμβόλιο ίσως προσφέρει προστασία δύο ετών

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Moderna είναι πιθανό να προσφέρει προστασία για έως δύο χρόνια περίπου, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αν και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να υπάρξει μια οριστική αξιολόγηση.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας έλαβε την Τετάρτη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ασφαλή ευελιξία» στο χρονοδιάγραμμα συστήνει ο ΠΟΥ

Την Πέμπτη, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός των πολιτών ευρωπαϊκών χωρών με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά της COVID-19 πρέπει να είναι ευέλικτος ως προς το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη δόση.

Ο κ. Κλούγκε σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην καλύτερη εκμετάλλευση των περιορισμένων προμηθειών εμβολίων και την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

«Είναι σημαντικό μία τέτοια απόφαση να αντιπροσωπεύει μία ασφαλή συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην περιορισμένη ικανότητα συνολικής προστασίας αυτήν την στιγμή και την αναγκαιότητα για τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, μειώνοντας παράλληλα το βάρος οποιουδήποτε επόμενου κύματος της επιδημίας επί των συστημάτων υγείας», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος