FOLLOW US: facebook twitter

Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης γιος του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς

Ημερομηνία: 26-10-2020 | Συντάκτης:
Δωρητής της πατρικής οικίας του Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα όπου στεγάζεται η ομώνυμη έκθεση – Συγκλονισμένοι όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του για την δημιουργία του Μουσείου

Μετά από δέκα μέρες νοσηλείας στο Λαίκό Νοσοκομείο  της Αθήνας. πέθανε ο χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης, γιος του μεγάλου αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά. Γεννήθηκε στη φυλακή το 1951. Έναν χρόνο αργότερα εκτελέστηκε ο πατέρας του, ο «Άνθρωπος με το γαρύφαλλο», Νίκος Μπελογιάννης  στο Γουδί, ενώ η μητέρα του Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964. Ο ίδιος μεγάλωσε με μια άλλη εμβληματική μορφή, την θεία του Διδώ Σωτηρίου.

Όλοι όσοι τον γνώρισαν στην Αμαλιάδα, που εργάστηκαν και στήριξαν την υπόθεση δημιουργίας της μόνιμης έκθεσης ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ,  είναι συγκλονισμένοι από τον θάνατό του, κάνουν λόγο για ένα σεμνό άνθρωπο, αγωνιστή της αριστεράς και επιστήμονα, ενώ  ήταν εκείνος που δώρισε την οικία του πατέρα του για την ίδρυση του Μουσείου, αλλά και πολλά από τα οικογενειακά κειμήλια. Για τον σκοπό αυτό, εργάσθηκε επί περίπου δύο δεκαετίες και συνέβαλλε καθοριστικά στο όλο εγχείρημα που υποστηρίχθηκε από τον Βουλή των ελλήνων και προσωπικά τον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο δωρητής, το  Μουσείο αυτό, δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας του, Έλλης Παππά,  δώρισε το διατηρητέο αυτό νεοκλασικό κτίριο στον δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά του , Βασιλική Μπελογιάννη,  μαζί με τα έπιπλα: «Ο πατέρας μου δεν είχε έπιπλα, ζούσε στην παρανομία. Είναι έπιπλα της Διδώς Σωτηρίου, αδελφής της μητέρας μου, που τα δώρισε σε εμάς και τα χρησιμοποιούσαμε. Επιπλέον παραχωρήσαμε και όλο το φωτογραφικό αρχείο. Χρειάστηκαν 22 χρόνια από την ημέρα της δωρεάς για να γίνει το μουσείο» σχολίασε ο Νίκος Μπελογιάννης την περίοδο της προετοιμασίας της Έκθεσης. Βέβαια ο ίδιος επέλεξε να μην παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου στην Αμαλιάδα, ήρθε όμως σε ανύποπτο χρόνο με το ΚΤΕΛ στον Πύργο όπου τον παρέλαβε ο τότε δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος , έμεινε για λίγες ώρες για να δει το πατρικό του και την Έκθεση και έφυγε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος