FOLLOW US: facebook twitter

Η θέση της Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας για την έγκριση Σ.Δ.Ι.Τ. στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ηλεία

Ημερομηνία: 28-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

perivallontiki-drasi-ileias

Η Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας ως κίνημα πολιτών έχοντας ως μοναδική υποχρέωση και καθήκον την προάσπιση του συμφέροντος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος δηλώνει ότι είναι αντίθετη στην έγκριση από την Κυβέρνηση του Σ.Δ.Ι.Τ. Ηλείας.

Eνημερώνουμε την τοπική κοινωνία ότι αποστείλαμε υπόμνημα αρμοδίως (Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, φορείς κ.α.)   για τον εξής μοναδικό λόγο:

Επειδή στην έως τώρα δράση μας προσηλωθήκαμε απόλυτα στην εύρεση και ανακοίνωση της αλήθειας και του συμφέροντος για το περιβάλλον και τους συμπολίτες μας και για να το πετύχουμε αυτό επιδοθήκαμε σε εντατική, σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη του θέματος «Διαχείριση απορριμμάτων». Τα βασικά συμπεράσματα της δράσης μας αυτής είναι τα εξής:

Ο προηγούμενος Ε.Σ.Δ.Α. (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) επέβαλε την υποχρεωτική σύμπραξη όλων των Δήμων ενός τουλάχιστον Νομού με στόχο την κατασκευή με τη μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) ενός εργοστασίου ανά Νομό ή ανά Περιφέρεια. Εμείς τότε παρατηρώντας ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν ενσωμάτωνε τον ήδη τότε νόμο που επέβαλε σε κάθε Δήμο την ανακύκλωση στην πηγή (από τον πολίτη) αλλά και γενικά την σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική (άλλωστε ο νόμος υπαγορεύτηκε από την Ε.Ε.), αναζητήσαμε άμεσα την αλήθεια πίσω από αυτή την οπισθοδρόμηση. Και η αλήθεια είναι ότι αυτός  ο παλαιός πλέον σχεδιασμός (Ε.Σ.Δ.Α.)  ήθελε να ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα που αποφέρουν μεν κέρδη σε ολίγους αλλά επιβαρύνουν τους πολλούς και το περιβάλλον.

Ο νέος Ε.Σ.Δ.Α. έχει ενσωματώσει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρακτική αλλά και τις μελέτες – προτάσεις του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, γι’αυτό δίνει προτεραιότητα στην εντατικοποίηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ώστε να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση υλικών και να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα για τον Χ.Υ.Τ.Υ. της Τριανταφυλλιάς (βλέπε στο υπόμνημα). Αυτός ο νέος σχεδιασμός δεν επιβάλλει τις συμπράξεις των Δήμων, αφού η ανακύκλωση – κομποστοποίηση δεν απαιτεί παρά τον τοπικό σχεδιασμό ανά Δήμο και μόνο σε περιπτώσεις πολύ μικρών και απομακρυσμένων Δήμων χρειάζεται η σύμπραξη με τον όμορό του. Μάλιστα προβλέπει την παροχή πόρων και τεχνικής  βοήθειας  για τον κάθε Δήμο ξεχωριστά ώστε να εφαρμόσει τον δικό του σχεδιασμό, και δεν αποκλείει τη σύμπραξη με μικρά επιχειρηματικά σχήματα,  που βοηθούν στη μείωση της τοπικής ανεργίας. Ως εκ τούτου απορούμε γιατί οι τοπικοί φορείς (Δήμοι, ΦΟΣΔΑ, Περιφέρεια) εμμένουν πεισματωδώς σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο, που τόσο ασύμφορο αποδεικνύεται για τους δημότες τους και το περιβάλλον; Ρωτάμε ευθέως και περιμένουμε απάντηση από τους επικεφαλής των Δήμων του Νομού μας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που ήδη εφαρμόζει τοπικό σχεδιασμό), γιατί δεν προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα και δεν αξιοποιούν τη δυνατότητα που τους δίνει ο νέος εθνικός σχεδιασμός να εκπονήσουν το δικό τους ευέλικτο (ανάλογο με τις ανάγκες τους) τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων τους;

Πώς είναι δυνατόν, μετά από τόσα που έχουν περάσει αυτοί και οι δημότες τους και τόση χρονοκαθυστέρηση, τώρα στο δια ταύτα να μην προκρίνουν την επικαιροποιημένη με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, την πιο συμφέρουσα για τους δημότες τους (αφού προβλέπει συμπράξεις με δημότες) κι όχι για τους ολίγους λύση;  Είναι απορίας άξιο πώς δείχνουν τέτοια ενότητα στο θέμα αυτό, που δεν έχουν δείξει στο παρελθόν για άλλα εξίσου κρίσιμα θέματα (π.χ. νομαρχιακό νοσοκομείο;) Τόσο πεπεισμένοι είναι ότι πρόκειται για το καλό του λαού της Ηλείας ενώ με τη λύση τους τον καταδικάζουν να πληρώνει πανάκριβα για κάτι που μπορεί να γίνει απ’τον ίδιο αρκεί ν’αλλάξει λίγο στάση ζωής όπως άλλαξαν κι αλλάζουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι;

Αναμένουμε τις απαντήσεις τους.

Υ.Γ Στο αυριανό μας φύλλο θα δημοσιευθεί το υπόμνημα της ΠΕ.Δ.Η. προς δήμους, περιφέρεια, βουλευτές, υπουργούς κ.ά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος