FOLLOW US: facebook twitter

Περιοδεία Δ. Κουτσούμπα χθες στα πυρόπληκτα της Ηλείας: «Αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

Ημερομηνία: 31-08-2021 | Συντάκτης:
-Συναντήσεις με τους Δημάρχους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, σύσκεψη με Επιτροπή Πυρόπληκτών και φορείς και επίσκεψη σε Λάλα και Φολόη

Να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, ζήτησε στη διάρκεια της χθεσινής περιοδείας του, στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας, που συνοδευόταν απο τους, Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκο ΚαραθανασόπουλοΔημήτρη Τζαβάρα και Βασίλη Δημόπουλο, μέλη της ΚΕ, Χρήστο Γιάνναρο, γραμματέα της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, Αντώνη Ραλλάτο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και  Τρύφωνα Αθανασόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο και στη συνέχεια με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας του, πραγματοποίησε σύσκεψη με την Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτών, φορείς, συλλόγους, προέδρους και τοπικά συμβούλια πυρόπληκτων κοινοτήτων στο Δημαρχείο της Ολυμπίας και ακολούθως περιόδευσε στο πυρόπληκτο Λάλα.

“Συνέχιση του αγώνα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων”

«Επειδή μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, απ’ όλες αυτές τις καταστροφές που έγιναν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον Πύργο, στην Ηλεία, όχι απλά για να δούμε και να καταγράψουμε τις μεγάλες καταστροφές που είναι γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά για να δώσουμε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα, και του ΚΚΕ, μέσα στη Βουλή ή έξω απ’ αυτήν, αλλά και του ίδιου του λαού μέσα απ’ τις επιτροπές αγώνα, τους συλλόγους, την τοπική διοίκηση, όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλλουν, έτσι ώστε να πιέσουν, να διεκδικήσουν για να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, και κατέληξε. «Για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, και βεβαίως για να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, για να μη θρηνούμε ζωές, να μη θρηνούμε χάσιμο περιουσιών, να μη θρηνούμε καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών και τα επόμενα χρόνια».

Ερωτηθείς για το εάν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε πως το κόμμα του «έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί».

«Καλούμε όλο το λαό, τους εργαζόμενους, τους πληγέντες να συσπειρωθούν γύρω απ’ αυτό το σχέδιο, γύρω απ’ αυτό το πρόγραμμα. Όλα τα υπόλοιπα σχέδια, των υπολοίπων κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια, γιατί φέρνουν καταστροφές και εγκλήματα» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Δήμαρχος Πύργου: «Η δημοκρατία είναι υπόθεση αγώνα και θέλει παρόντες τους πολίτες»

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα που έχουν πλήξει την Ηλεία τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε μια διαχρονική αλήθεια, αυτή της εγκατάλειψης της περιοχής με αποτέλεσμα να βρίσκεται – όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – τελευταία σε όλους τους δείκτες, παρά τον πλούσιο ιστορικό, αξιακό και παραγωγικό πλούτο. Επιπλέον αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή στις ελαιοκαλλιέργειες και άλλες δεντροκαλλιέργειες, κάτι που θα φέρει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή και τόνισε ότι: «Αυτή τη φορά ο λαϊκός παράγοντας απέδειξε μια πρωτοφανή και οργανωμένη παρέμβαση. Υπήρξε αυτοοργάνωση. Τα χωριά τα έσωσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι τους στην κυριολεξία».

Αφού αναφέρθηκε και στην αποτυχία του μοντέλου του «Ταμείου Μολυβιάτη» δήλωσε: «Εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο όπου η τοπική κοινωνία θα εκφράζεται μέσα από ένα σχήμα τοπικών δυνάμεων που γνωρίζουν καλά τα πράγματα. Θα προγραμματίζουν, θα επιβλέπουν και θα παρακολουθούν το πρόγραμμα. Δεν συμφωνούμε στη λογική ενός διορισμένου προσώπου από την Αθήνα. Επίσης, να υπάρξει ένα ειδικός κωδικός στον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτεί τις πυρόπληκτες περιοχές. Επιπλέον για την περιοχή πρέπει να ενταχθούν πολύ περισσότερα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, που το έχουν παρουσιάσει ως το μέλλον της χώρας. Τέλος, προτείνουμε να κηρυχθεί πυρόπληκτη η Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή μας – ήδη είμαστε εμείς σε έκτακτη ανάγκη – για πραγματικές και χωρίς αρνητικές προϋποθέσεις αποζημιώσεις και να υπάρξει η δέσμη μέτρων στήριξης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι πρώτες ύλες, το λάδι και το γάλα, δεν θα υπάρξουν για πολλά χρόνια και αυτό επηρεάζει την τοπική οικονομία. Και επιπλέον να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό μεγάλο πρόγραμμα. Τέλος, εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχουμε  στις κινητοποιήσεις των Επιτροπών Αγώνα των πυρόπληκτων. Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι υπόθεση αγώνα και θέλει παρόντες τους πολίτες. Διαφορετικά είναι …«εργολαβία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος