FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Δεσύλλας: Περί απλής αναλογικής, χαμένης ψήφου και άλλων δαιμονίων!

Ημερομηνία: 03-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Οι αγωνιστές/στριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνουν τη μάχη της ψήφου στις εκλογές της 7ης  Ιούλη μέσα σε σκληρές συνθήκες κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Ιδού τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Πρώτο παράδειγμα: «Θα ρωτάμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να αλλάξουμε μια λάμπα στη Νέα Ιωνία; Θα έχουμε δημάρχους όμηρους ακραίων μειοψηφιών;»

Έτσι εκλαϊκεύουν τη γραμμή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) για νέο, πλειοψηφικό – δημαρχοκεντρικό εκλογικό σύστημα, οι όψιμοι οπαδοί του «φτερωτού» Δημάρχου και του «Ζορό – νομάρχη». Ο πρώτος καταδικάστηκε ότι «βούτηξε» 17 εκατομ. Ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, αποφυλακίστηκε με αμφισβητούμενα πιστοποιητικά για 80% αναπηρία και πήγε να κάνει σκι στο Καϊμακτσαλάν! Ο δεύτερος μοίραζε στους δικούς του τις εργολαβίες, χωρίς διαγωνισμούς, σπάζοντάς τες στα γνωστά «45άρια» (45.000 Ευρώ).

Απάντηση σ’ αυτές τις αθλιότητες και στις νέες ρεμούλες που επέρχονται σε βάρος του λαϊκού ιδρώτα, δεν είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και η υπεράσπιση του αντιλαϊκού «Κλεισθένη». Είναι η πάλη της ανατρεπτικής και Κομμουνιστικής Αριστεράς για κατάργηση των δημάρχων, των περιφερειαρχών και των άθλιων εκβιασμών του Β’ γύρου των εκλογών. Για εκλογή μόνο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, αιρετών και ανακλητών, λογοδοτούντων συχνά στους εργαζόμενους.

Δεύτερο παράδειγμα: Δαιμονοποίηση της απλής αναλογικής και πολλαπλή τρομοκρατία της «χαμένης ψήφου».    

«Εθνικοί κίνδυνοι, ακυβερνησία, πολιτική ανωμαλία και ενίσχυση των ακραίων πολιτικών ομάδων, απειλούν τη χώρα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής» αποφαίνονται κατηγορηματικά οι αρθρογράφοι της «Καθημερινής». Ισχυρίζονται ότι ο «κόφτης» του 3% για είσοδο στη Βουλή και το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, πρέπει να διατηρηθούν γιατί δήθεν συνέβαλλαν στην «πολιτική σταθερότητα», κυρίως γιατί εξυπηρετούν την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη. Γι’ αυτό επαινούν τις πρόσφατες άθλιες δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά κατά της απλής αναλογικής.

Από κοντά δυστυχώς και το ΚΚΕ. Με το «Κάλεσμα της ΚΕ για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη» («Ριζοσπάστης» 8/6) ισχυρίζεται ότι: «Η ψήφος που σκορπάει δεξιά και αριστερά (!) χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο κίνημα και στη Βουλή (!) τελικά καταντά άχρηστη ψήφος»! Πρόκειται για παραλλαγή της «χαμένης ψήφου», με στόχο να εκβιάσει και να ψαρέψει ψήφους από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα μικρότερα αριστερά κόμματα. Το ΚΚΕ αγνοεί ψηφοθηρικά, ότι το αστικό Σύνταγμα, κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών και κατά μείζονα λόγο την ισοτιμία των κομμάτων, μεγάλων και μικρών, κοινοβουλευτικών και μη. Αντί να μπει μπροστά και να παλέψει ενωτικά για την κατάργηση του «εκλογικού Προκρούστη» του 3% και για την άμεση καθιέρωση της καθαρής αναλογικής, αναπαράγει τα κακόφημα «επιχειρήματα»  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά της Αριστεράς.

Το κυριότερο όμως είναι ότι όλοι αυτοί που «κόπτονται» για δημοκρατία, στις πρόσφατες Ευρωεκλογές απέκλεισαν από εκπροσώπηση, όσους δεν ξεπέρασαν τον «κόφτη» του 3%, δηλαδή το 21% ή πάνω από 1.200.000 ανθρώπους!

Τρίτο παράδειγμα: Το αντιαισθητικό – ρατσιστικό βάψιμο του χάρτη της χώρας το βράδυ των εκλογών.

Καθιερώθηκε ως εκλογικό έθιμο (δυστυχώς με την ανοχή και της Αριστεράς), το βράδυ των εκλογών, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι, να βάφουν το χάρτη της χώρας με το χρώμα του πρώτου κόμματος, πότε πράσινο (ΠΑΣΟΚ), πότε ροζ (ΣΥΡΙΖΑ) και τώρα μπλε (ΝΔ), θάβοντας από κάτω την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού! Η χώρα «δεν βάφτηκε μπλε αλλά στα εθνικά μας χρώματα»(!) δήλωσε με στόμφο και αφέλεια η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ΝΔ στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, έλαβε ποσοστό 33,12% από το 58,76% όσων ψήφισαν, δηλαδή μόνο το 19,46% του λαού. Αυτή η μειοψηφία όχι μόνο απέκλεισε από εκπροσώπηση το 21% των ψηφισάντων, αλλά επιπλέον έβαψε μπλε το χάρτη της χώρας, «εις δόξαν» του πολιτικού πλουραλισμού. Μία πρακτική αντιαισθητική, ρατσιστική και εντελώς φασιστική! Σε σύγκρουση και με την αστικοδημοκρατική παρακαταθήκη του Βολταίρου: «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υποστηρίξω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες!»

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο δεν είναι «χαμένη», αλλά είναι η πιο κερδισμένη. Είναι ψήφος για άλλη, σύγχρονη Αντικαπιταλιστική – Επαναστατική – Κομμουνιστική Αριστερά, ανεξάρτητη από την αστική πολιτική και τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.

Δημήτρης Δεσύλλας,

Μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος