FOLLOW US: facebook twitter

Πέντε ΤΟΕΒ της Ηλείας χωρίς ρεύμα λόγω συσσωρευμένων χρεών προς τη ΔΕΗ

Ημερομηνία: 15-04-2021 | Συντάκτης:
Η αρδευτική περίοδος ξεκίνησε αλλά δεν έχουν νερό όλοι οι καλλιεργητές
-Μόνη λύση επισημαίνει ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ είναι να γίνει διακανονισμός γιατί ήδη οι συνέπειες είναι μεγάλες

Μετ’ εμποδίων ξεκινάει για μια ακόμα φορά η αρδευτική περίοδος  σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, κυρίως εξαιτίας της διακοπής ρεύματος από την ΔΕΗ  σε πέντε ΤΟΕΒ λόγω συσσωρευμένων χρεών που δεν έχουν ακόμα κατορθώσει να ρυθμίσουν. Μιλάμε για τον Α’ και Β’ ΤΟΕΒ Πύργου, τον  ΤΟΕΒ Πελοπίου και ΤΟΕΒ Επιταλίου από την ζώνη του Αλφειού και τον ΤΟΕΒ Σαβαλίων από την ζώνη Πηνειού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι καλλιεργητές να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα που εμφανίζεται κάθε χρόνο, με την διακοπή ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων σε ΤΟΕΒ που έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς την ΔΕΗ  που έρχονται από παλαιότερα χρόνια και κυρίως οφείλεται στο ότι πολλοί αρδευτές δεν είναι συνεπείς με τις πληρωμές των εισφορών τους προς τους ΤΟΕΒ γιατί αυτό είναι και το μόνο έσοδό τους.  Βέβαια το “μάρμαρο” πληρώνουν εκτός από τους ασυνεπείς καλλιεργητές και οι συνεπείς με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να ποτίσει.

Έτσι, αν  και πήγε καλά η πρώτη δοκιμαστική παροχή νερού στις αρδευτικές διώρυγες της ζώνης Πηνειού, που έδωσε τη δυνατότητα  (παρά τα μικροπροβλήματα συντήρησης που παρουσιάστηκαν) στους αγρότες-παραγωγούς να αρδεύσουν τις καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως πατάτες, καρπούζια και τομάτα, αυτό δεν συνέβη με όλους, όπως στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων. Έτσι αν δεν διευθετηθούν έγκαιρα τα ζητήματα που αφορούν στην ηλεκτροδότηση των ΤΟΕΒ,  δεν θα μπορεί να διοχετευτεί νερό και στις διώρυγες της ζώνης Αλφειού, μα ούτε και στον ΤΟΕΒ Σαβαλίων παρότι η ζώνη Πηνειού αρδεύεται.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού κ.Αντώνης Γιαχαλής μιλώντας στην Πρωινή για το θέμα αυτό αλλά και για τις συνέπειες που έχει η διακοπή της ηλεκτροδότησης στους πέντε προαναφερόμενους ΤΟΕΒ τόνισε ότι “εκτός από το ότι δεν θα μπορέσουν οι καλλιεργητές να ποτίσουν, η  διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε τις τελευταίες εργασίες συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατό να δώσουμε νερό με φυσική ροή μέσω των  διωρύγων διότι φτάνοντας το νερό στα αντλιοστάσια, θα πλημμυρίσει τα υπόγεια των μη ηλεκτροδοτημένων όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός (ηλεκτροκινητήρες κλπ) με ολέθριες συνέπειες για το έργο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε με τα χέρια δεμένα και περιμένουν να δούμε να οι πέντε ΤΟΕΒ θα προχωρήσουν σε διακανονισμό με την ΔΕΗ.  Η διακοπή από την ΔΕΗ έγινε πριν τις 25 Μαρτίου, οπότε είναι ευνόητο ότι έχουν μείνει πισω και όλες οι εργασίες συντήρησης που ήταν να γίνουν από τον ΓΟΕΒ , ενώ σε κάποια από αυτά προξενήθηκαν οπως στα Σαβάλια και στον Πύργο επιπλέον ζημιές. Επομένως ακόμα κι αν πάρουν ρεύμα σήμερα, θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών στα συγκεκριμένα αντλιοστάσια και μετά θα δοθεί νερό.”

Καταλήγοντας ο κ. Γιαχαλής, τόνισε ότι “ Μόνη λύση είναι να βρεθεί ένας τρόπος ρύθμισης των χρεών τους με την ΔΕΗ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να δώσουν στη συνέχεια  νερό στις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κατεύθυνση συμφωνίας ρύθμισης των οφειλών τους προς την ΔΕΗ. Ευελπιστώ οτι ίσως και εντός της ημέρας, θα έχουμε θετικές εξελίξεις.  “


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος