FOLLOW US: facebook twitter

“Πενήντα Πυργιωτόπουλα μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών!”-Φόβος ότι 12 εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία

Ημερομηνία: 16-06-2022 | Συντάκτης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες από το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως, Συλλόγους και Σωματεία ενάντια στο κλείσιμο δυο Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Μόλις 69 παιδιά από όλο τον Πύργο θα μπορέσουν να απορροφηθούν από τον έναν και μοναδικό Δημοτικό Παιδικό Σταθμό –τον Λιούρδειο- που είναι σε λειτουργία στην πόλη, μετά το κλείσιμο του 2ου και του 3ου σταθμού, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 50 παιδιά θα μείνουν εκτός! Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από τον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό στην οδό Ρήγα Φεραίου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων Πύργου- Ολυμπίας- Ζαχάρως και στην οποία συμμετείχαν και οι 23 εργαζόμενοι των δομών που έβαλαν «λουκέτο» αλλά και εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων από τον Πύργο και την Αμαλιάδα.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη εκφράζοντας την αντίθεσή τους αλλά και τη δυσαρέσκειά τους που για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, δε βρέθηκε λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, ενώ εξέφρασαν και τους φόβους τους ότι από τους 23 εργαζομένους οι 12 που είναι συμβασιούχοι, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, δεδομένου ότι οι συμβάσεις τους που λήγουν τον Αύγουστο ενδέχεται να μην ανανεωθούν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Χρήστος Γαρύφαλλος, αναφέρθηκε σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν προβεί σε όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διατήρηση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, τονίζοντας ότι κανείς στην ουσία δεν ασχολήθηκε σοβαρά για την οριστική επίλυση των προβλημάτων τους. «Ολα αυτά τα χρόνια κατάφερναν να παίρνουν παρατάσεις ώστε να μη χαθεί το ΕΣΠΑ και να μη βρεθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι αλλά και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι γονείς. Φέτος μετά από 50 χρόνια λειτουργίας, ο 2ος και ο 3ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός έκλεισαν! Το αποτέλεσμα του κλεισίματος των Παιδικών Σταθμών είναι να συγχωνευτούν, στοιβάζοντας παιδιά και εργαζομένους σε συμπτυγμένα τμήματα. Τι θα γίνει με τα παιδιά που θέλουν να πάνε στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έχουν κάνει ήδη εγγραφή και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στους ιδιωτικούς; Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο των δύο Παιδικών Σταθμών και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Μια απόφαση που πλήττει άμεσα όλες τις οικογένειες του Δήμου, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την προσχολική αγωγή».

Ο κ. Γαρύφαλλος όμως έθιξε ακόμα ένα ζήτημα, τονίζοντας ότι μετά την υποχρεωτική απομάκρυνση των 5χρονων από τους Παιδικούς Σταθμούς, έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και το «Εθνικό Συμβούλιο Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης» να δώσουν κι άλλα χτυπήματα «κάτω από τη μέση» στο ξεψυχισμένο κορμί των Παιδικών Σταθμών. «Αρχικά, η εισαγωγή των παιδιών ηλικίας 2 ετών αντί για δυόμισι, στους Παιδικούς Σταθμούς, και όχι στους Βρεφικούς όπως ισχύει έως σήμερα, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των μικρών παιδιών και στο παιδαγωγικό έργο που συντελείται. Με απλά λόγια, είναι αδύνατον και επικίνδυνο, να συνυπάρχουν 2χρονα παιδιά με πάνες μαζί με 4χρονα, λόγω εντελώς διαφορετικού εξελικτικού σταδίου και ωρίμασης, επομένως και αναγκών. Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στους Παιδικούς Σταθμούς, θα γυρίσει δεκαετίες πίσω την πραγματική προσφορά των Παιδικών Σταθμών στο παιδί και στην κοινωνία. Η αγωγή και η εκπαίδευση των παιδιών θα δώσουν τη θέση τους μονάχα στη φύλαξη και τη φροντίδα αυτών.

Γιατί προέκυψε η επίπλαστη αναγκαιότητα για την εισαγωγή βρεφών ουσιαστικά στα νηπιακά τμήματα; Μα επειδή τα ιδιωτικά συμφέροντα επιθυμούν να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών τους και το κάνουν σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο. Εισάγοντας τα δίχρονα παιδία σε παιδικούς αντί για βρεφικούς σταθμούς, καταλαβαίνει και ο πιο αδαής ότι βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό για υπερκέρδη. Είμαστε στις επάλξεις και σας καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, τα σχέδια τους δεν θα περάσουν, θα μας βρουν μπροστά τους αν επιχειρήσουν να εκτροχιάσουν την εργασιακή μας σταθερότητα και τις αθώες παιδικές ψυχές».

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρήστος Γιάνναρος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πρωτοδικείου Αμαλιάδας Ιωάννα Θεοδωροπούλου και ο Αλέκος Αρβανιτίδης εκπρόσωπος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ενώ το παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Στέλλα Αναστασίου και ο πρόεδρος της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ηλείας Νίκος Λοχοβίτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος