FOLLOW US: facebook twitter

Πεδίο αντιπαράθεσης η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο δήμο Πύργου

Ημερομηνία: 11-11-2022 | Συντάκτης:

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο– απόντος του δημάρχου και της συμπολίτευσης- για την μη εκχώρηση των τελών σε εργολάβο  

– Ο δήμαρχος Π. Αντωνακόπουλος με επιστολή του που αναγνώστηκε στη συνεδρίαση έκανε λόγο προκαταβολικά για άκυρη απόφαση λόγω αναρμοδιότητας του οργάνου

-Ο  πρόεδρος του Δ.Σ Ν. Κυριαζή που αιτιολογεί την  θετική του ψήφο  


Το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στο δήμο Πύργου και ειδικότερα η εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών για 12 χρόνια, εξελίσσεται  σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης της δημοτικής αρχής με την αντιπολίτευση και το θέμα σχεδόν μονοπώλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τρίτης.  Βεβαίως η βασική διαφωνία της αντιπολίτευσης έγκειται στον τρόπο που η δημοτική αρχή επιχειρεί να υλοποιήσει το έργο και όχι στο ίδιο το έργο.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου πραγματοποιήθηκε απόντος του δημάρχου Π. Αντωνακόπουλου που εφημέρευε ως γιατρός στο Γ.Ν Πύργου, ενώ απόντες ήταν και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας με εξαίρεση τους Α. Βγενόπουλο και Ν. Κοτσώνη που συμμετείχαν με τηλεδιάσκεψη και βεβαίως τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νώντα Κυριαζή που βρισκόταν στην θέση του στο έδρανο του προεδρείου.

Τελικά, μετά από πολύωρη συζήτηση του θέματος και αφού οι σύμβουλοι κατέθεσαν τις απόψεις του, εγκρίθηκε από όλη την συμπολίτευση η εισήγηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Κώστα Νικολούτσου, Στάθη Καννή και Αντώνη Καράμπελα, σε ότι αφορούσε την  μη εκχώρηση  των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού, για την αποπληρωμή της σύμβασης που θα υπογραφεί και  τη μη δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού σε τραπεζικό ίδρυμα για το σκοπό αυτό. Την πρόταση της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Νώντας Κυριαζής, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ενώ ο κ. Κοτσώνης την ώρα της ψηφοφορίας είχε αποχωρήσει από την τηλεδιάσκεψη.  

Πριν την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανάγνωσε προς τους δημοτικούς συμβούλους την επιστολή του δημάρχου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου (δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Πρωινής την Τετάρτη) όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι Δημοτικό Συμβούλιο δε μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για θέματα άλλων οργάνων καθώς αρμόδια είναι η Οικονομική Επιτροπή και οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο θα είναι άκυρη. Με δεδομένη λοιπόν την επιστολή του δημάρχου που φανερώνει και τις προθέσεις του σε περίπτωση που υπήρχε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά την δεδομένη πλέον  απόφαση, αναμένονται εξελίξεις σε ότι αφορά το έργο, που θα ανεβάσουν κι άλλο το «θερμόμετρο».

Η τοποθέτηση  του Ν. Κυριαζή που αιτιολογεί την ψήφο του

Ο πρόεδρος του ΔΣ Πύργου Νώντας Κυριακής για το θέμα αυτό, αιτιολογώντας την θετική του ψήφο στην πρόταση της αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι προσυπογράφει την εκτέλεση του έργου, αλλά όχι την εκχώρηση των δημοτικών τελών σε ιδιώτη εργολάβο και τοποθετήθηκε ως εξής:
“Με αφορμή τα διαμειφθέντα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκχώρηση των δημοτικών τελών σε εργολάβο για 12 έτη καθώς και για την προσωπική μου ψήφο κατά την ψηφοφορία δηλώνω τα παρακάτω:

Χρέος των αντιπροσώπων των δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η παντί τρόπω και χωρίς πολιτικάντικες εκπτώσεις ή ερμηνείες κατά το δοκούν, υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου και κατ’ επέκταση των Δημοτών.

Υποχρέωση των κατεχόντων θεσμική θέση στα όργανα διοίκησης του Δήμου είναι η τήρηση των νόμων και του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των οργάνων. Εν προκειμένω όποια αρμοδιότητα δεν έχει εκχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του ανήκει σε αυτό, ως το κορυφαίο όργανο διοίκησης του Δήμου.

Καθήκον των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η αναζήτηση λύσεων επί των προβλημάτων, οι οποίες πρέπει πάντα να στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου και της ποιότητας ζωής των Δημοτών, χωρίς ταυτόχρονα να αφήνεται έστω η παραμικρή σκιά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, το οποίο είναι ιερό.

Οι τρείς παραπάνω δεσμευτικές αρχές καθόρισαν τη στάση και την ψήφο μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και επ’ ουδενί δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως εναντίωσή μου στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας με την αλλαγή των λαμπτήρων στο δημόσιο φωτισμό της πόλης και των κοινοτήτων του Δήμου. Η ψήφος μου ήταν αρνητική στην υποθήκευση του μέλλοντος του Δήμου με την ενεχυρίαση των εσόδων του Δήμου για μια δωδεκαετία.

Προσυπογράφω την εκτέλεση του έργου με διαφορετικό όμως τρόπο που θα επιφέρει το μέγιστο οικονομικό όφελος για το Δήμο και τους κατοίκους του”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος