FOLLOW US: facebook twitter

Πατρών-Πύργου: Εκατόμβη νεκρών στον αυτοκινητόδρομο που έξι χρόνια τώρα …φτιάχνεται

Ημερομηνία: 15-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Λίγες ώρες μετά το τρομακτικό τροχαίο με τους δύο νεκρούς και τους τρεις τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, στην καρμανιόλα της Πατρών – Πύργου στο ύψος των Τσουκαλαιϊκων, έρχονται για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο στοιχεία που σοκάρουν τον απλό πολίτη αλλά όπως φαίνεται δεν σοκάρουν επι δεκαετίες την κεντρική εξουσία.

Στο δρόμο όπου σχεδόν κάθε 400 μετρά υπάρχει και ένα εικονοστάσι για να θυμίζει πως στο συγκεκριμένο σημείο χάθηκε κάποια ζωή, μήκους 96 χιλιομέτρων τα τελευταία  είκοσι χρόνια έχουν χαθεί τόσες ζωές όσες αντιστοιχούν στον πληθυσμό ενός μεγάλου χωριού, ενώ διπλάσιοι είναι αυτοί που έχουν βιώσει την πικρή εμπειρία του τραυματισμού με ορισμένους να έχουν αποκομίσει κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι αριθμοί σε ότι αφορά στη τελευταία δεκαετία είναι αποκαλυπτικοί καθώς έχουν συμβεί 107 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και έχουν χάσει την ζωή τους 132 άνθρωποι.

Τα 47 από αυτά σημειώθηκαν στην Αχαΐα και τα 60 στο νομό Ηλείας. Οι νεκροί στην Αχαία φτάνουν τους 60 και στην Ηλεία τους 72 ενώ έχουν  καταγραφεί το ίδιο διάστημα 41 ακόμα σοβαρά τροχαία με 75 τραυματίες.

Το …βιοργαφικό της καρμανιόλας

Η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου κλειστού τύπου με διαχωριστικό διάζωμα ήταν να γίνει ενιαία ως τμήμα της Ολυμπίας οδού αλλά το 2013 με το τρικ της αναθεώρησης των συμβάσεων παραχώρησης το μαγικό χέρι της κεντρικής εξουσίας το απένταξε.

Το 2014, ο τότε υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και σήμερα υπουργός προστασίας του πολίτη , δήλωνε ότι θα δημοπρατηθεί το έργο με προϋπολογισμό 443 εκατ. αντί για  340 εκατ., που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Ακολούθησε η «εποχή» Σπίρτζη με τον υπουργό υποδομών και μεταφορών να δηλώνει τον Απρίλιο του 2015 την τμηματική δημοπράτηση του έργου.

Το πρώτο από τα οκτώ τμήματα του άξονα (Αμαλιάδα – Δουναίικα) δημοπρατήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα370εκατ ευρώ. Ο υπουργός υποστήριζε ότι οι συμβάσεις θα είχαν υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όμως όλα κινούνταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο τελευταίος ανάδοχος να αναδειχθεί… τον Μάρτιο του 2018.

Η «τύχη» της καρμανιόλας που μόλις πριν λίγες μέρες  χάθηκαν δύο ακόμα ζωές βρίσκεται στα χέρια πλέον του νέου υπουργού υποδομών και μεταφορών Κ. Καραμανλή  ο οποίος μπλόκαρε τις εργολαβίες ανακοινώνοντας πως αναζητεί τρόπο κατασκευής του δρόμου μέσω ενιαίας εργολαβίας.

Όλα αυτά ενώ στην Πατρών – Πύργου εξακολουθούμε να μετράμε νεκρούς και η κεντρική εξουσία ….ψάχνεται.

Πηγή: patrastimes.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος