FOLLOW US: facebook twitter

Πάτρα-Πύργος: Ασφάλεια, ανάπτυξη και μείωση ανεργίας

Ημερομηνία: 16-09-2022 | Συντάκτης:

-Η Πρωινή παρουσιάζει τα βασικά οφέλη από την κατασκευή και την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τεράστιας οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας έργο για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα αποτελεί η κατασκευή της Πατρών-Πύργου από τις τρεις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, καθώς αίρει οριστικά την απομόνωση της Ηλείας και ανοίγει τον δρόμο για τη σύνδεση της Αθήνας με την Αρχαία Ολυμπία.

Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πρωινή, αυτή την περίοδο εργάζονται περίπου 500 άτομα στα τρία εργοτάξια με την προοπτική να φτάσουν τα 800 με 1000 το προσεχές χρονικό διάστημα, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοπραξίας, είναι πιθανόν να χρειαστεί και επιπλέον ανειδίκευτο προσωπικό στις εργασίες, το οποίο θα προσληφθεί από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, αναμένεται να δημιουργηθούν 80 περίπου μόνιμες θέσεις εργασίας στον νέο αυτοκινητόδρομο, οι οποίες θα αφορούν τομείς της λειτουργίας και της συντήρησης του νέου έργου.

Με την ένταξη του Πάτρα-Πύργος στο Έργο Παραχώρησης, η Ολυμπία Οδός θα είναι πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος στη χώρα, με συνολικό μήκος 277 χιλιόμετρα. Τα νέα 75 χιλιόμετρα σύγχρονου αυτοκινητόδρομου θα συνδέουν την Περιμετρική Πάτρας με τη βόρεια είσοδο της πόλης του Πύργου, ενώ σε μεταγενέστερη φάση θα εξεταστεί η κατασκευή του κόμβου Πύργος-Αλφειός.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο, ο χρόνος ταξιδιού από την Πάτρα έως τον Πύργο μειώνεται κατά 40 λεπτά, ενώ το συνολικό ταξίδι Αθήνα-Πύργος θα γίνεται πλέον σε 2 ώρες και 45’ λεπτά και εκτιμάται πως θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, αφού εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα θα πραγματοποιούνται πλέον υπό συνθήκες ασφάλειας, άνεσης και εξοικονόμησης χρόνου, όπως αποδείχθηκε ότι έγινε στην Κορίνθου-Πατρών.

 Ειδικά για την εξυπηρέτηση της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας (ΒΙΠΕ) ολοκληρώνεται μια περιφερειακή αρτηρία 25 χλμ. δίχως χρέωση, που ξεκινά από την περιοχή του Ρίου (18 χλμ. Περιμετρικής) και φτάνει έως τον κόμβο ΒΙΠΕ Πάτρας (τα πρώτα 7χλμ. του νέου αυτοκινητόδρομου).   Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγροτικών και μεταποιημένων προϊόντων (οπωροκηπευτικά, κονσερβοειδή κλπ.) θα διακινούνται κάθε χρόνο από το νομό Ηλείας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως της Αθήνας και άλλους διεθνείς προορισμούς, ενώ θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στις θαλάσσιες συνδέσεις της Ηλείας με τα Ιόνια Νησιά. Η κατασκευή της Πατρών-Πύργου σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θαλάσσιες συνδέσεις και τους λιμένες υποδοχής (Πάτρα-Κυλλήνη- Κατάκολο, κλπ.), καθώς και το διεθνές Αεροδρόμιο του Αράξου, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δεύτερου κύματος ανάπτυξης των τουριστικών εγκαταστάσεων σε όλη τη περιοχή. Σημαντική θα είναι και η συμβολή του αυτοκινητόδρομου και στην -έμμεση- διευκόλυνση των τουριστών που καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Κατάκολου με προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος