FOLLOW US: facebook twitter

«Πάσχα στο χωριό»… του χρόνου

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ύστερα από το αλαλούμ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και λοιμωξιολόγων, με τους πρώτους να δημιουργούν προσδοκίες για «Πάσχα στο χωριό» και τους δεύτερους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, «κλειδώνει» ως φαίνεται το «Πάσχα στην πόλη».

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ειδικοί της επιτροπής στη  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, είπαν «όχι» στις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό, για τις ημέρες του Πάσχα.

Δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης με το επιδημιολογικό φορτίο να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και κυρίως με τους  θανάτους και τις διασωληνώσεις στα νοσοκομεία να καταγράφουν συνεχώς αρνητικά ρεκόρ, οι ειδικοί φοβούνται μη γίνει το πρόβλημα ανεξέλεγκτο και αναβάλλουν για αργότερα όχι μόνο τις μετακινήσεις αλλά και το περαιτέρω άνοιγμα του λανεμπορίου, της εστίασης, των σχολείων κ.λπ.
Τυπικά, οι αποφάσεις και οι σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα αναμένονται εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και όλα τα στοιχεία από την επιτροπή των ειδικών, όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Τι λένε οι επιστήμονες

«Να ξεχάσουμε τη μαζική έξοδο το Πάσχα. Να οργανωθούμε και να το περάσουμε μέσα στην πόλη μας. Πάσχα όχι στη βεράντα, αλλά στη γειτονιά», δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας,.

«Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή θα κάνει τρεις συνεδριάσεις για να εξετάσει τα δεδομένα», πρόσθεσε ο κ. Γκίκας, ενώ, απαντώντας στο ερώτημα των δημοσιογράφων, «γιατί εάν έχω αρνητικό τεστ όπως ο Σέρβος τουρίστας να μην μπορώ να ταξιδέψω;», ανέφερε: «Δεν μπορεί να μετακινηθεί ο Σέρβος τουρίστας έξω από την περιφερειακή ενότητα στην οποία θα πάει, όπως και εμείς, εκεί θα μείνει, δεν μπορεί να πάει στην Αθήνα».

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Στις 9 το βράδυ η Ανάσταση

Σε συμφωνία για πραγματοποίηση της Ανάστασης τρεις ώρες νωρίτερα, στις 9 μ.μ., ανακοίνωσε χθες η Ιερά Σύνοδος με στόχο να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Χθες συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) και συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των ναών και των μονών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. με την αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Πάντως, στην Ιεραρχία θεωρούν ότι το φετινό Πάσχα η κατάσταση είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας πιστοί προσέχουν περισσότερο, έχουν εμβολιαστεί, ενώ και ο καλός καιρός που προβλέπεται για το Πάσχα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους προαύλιους χώρους.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος