FOLLOW US: facebook twitter

ΠΑΣΟΚ: Σε αυτή τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα

Ημερομηνία: 28-12-2022 | Συντάκτης:

Του Γιώργου Παναγιωτόπουλου, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μου, ως ενεργός πολίτης του νομού Ηλείας, στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα του τόπου μας, πάντα θεωρούσα και διατηρώ τη θέση αυτή, ότι η πολιτική επινοήθηκε για να υπηρετεί τον Άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Χωρίς εκπτώσεις στις θέσεις μου, πορεύτηκα και θα συνεχίσω αυτή την πορεία, πέραν από μίζερες και μικροπολιτικές αντιλήψεις, με γνώμονα την προσωπική μου θεώρηση περί προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο ανεξαρτήτου ρόλου και ιδιότητας. Ιδιαίτερα όμως, αυτήν τη δύσκολη για την κοινωνία περίοδο, θα επιμείνω στις αρχές και τη θέση μου, για την ανάγκη ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής, ως ενεργός πολίτης.

Ζούμε σε τόπο προικισμένο από τη φύση και την ιστορία. Σε τόπο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού και συνάμα, μοναδικά παραγωγικό. Σε τόπο όμως, που διαρκώς αδικείται και υποβαθμίζεται, με υπαιτιότητα της πολιτικής αλλά και της θεσμικής έκφρασης όλων ημών.

Βλέπω από κοντά, όπως όλοι οι πολίτες, τις υπηρεσίες υγείας της Ηλείας να παραπαίουν και το κοινωνικό αγαθό της υγείας να δίνεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα αποκλείοντας την πρόσβαση στην πλειοψηφία των συμπολιτών.

Νιώθω την καθημερινή αγωνία των αγροτών για επιβίωση μέσα στην αιχμαλωσία των αδιεξόδων της μοναξιάς τους.

Αφουγκράζομαι την απελπισία των μικρομεσαίων επαγγελματιών που αδυνατούν να διαχειριστούν την ανέχεια και τα δυσβάστακτα χρέη χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

Νιώθω οργισμένος για την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αντί να ενισχύσει, όπως κάνει σε άλλους νομούς, τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο και αν προσπάθησα να το αποτρέψω, νιώθω υπεύθυνος, παραφράζοντας τον μεγάλο Καζαντζάκη, που ίσως δεν έκανα και κάτι ακόμα για να αλλάξω την πορεία των γεγονότων.

Διακρίνω στα μάτια των Ηλείων φοιτητών μου, στα αμφιθέατρα της Πάτρας, τον προβληματισμό, την έλλειψη προοπτικής στον γενέθλιο τόπο και την αναζήτηση μιας νέας μοίρας εκτός Ηλείας.

Αρνούμαι να δεχθώ την καταδίκη της νέας γενιάς στην ανεργία, στην ανυπαρξία ευκαιριών και στην έλλειψη ελπίδας για ζωή στον τόπο τους, οδηγώντας νομοτελειακά σε τοπική, ίσως και εθνική τηρουμένων των αναλογιών, οδυνηρή κοινωνική αποδυνάμωση.

Αναρωτιέμαι γιατί η ουσία της πολιτικής στην Ηλεία έφθασε να ταυτίζεται με την πλήρη απουσία της.

Στέκομαι συνειδητά  απέναντι στα λόγια που εμφαντικά γίνονται παχυλές υποσχέσεις στις προεκλογικές περιόδους χωρίς μετεκλογικό αντίκρισμα.

Θλίβομαι για την «Ολυμπιακή Γη» που την κατάντησαν παρία και γκρίζα ζώνη ζωής.

Ποιος μπορεί να παραβλέψει όλα αυτά που μας πληγώνουν ως κοινωνία;

Το μέλλον, όμως, δεν το περιμένουμε, αλλά το σχεδιάζουμε με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και όραμα, ανατρέποντας την παθογένεια του παρόντος γιατί το αδικαίωτο της Ηλείας δεν πετιέται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Για όλα αυτά αγωνίζομαι, όπως πολλοί άλλοι συμπολίτες μου. Ο αγώνας για την Ηλεία που έχω στο μυαλό μου, όπως η πλειονότητα των συμπολιτών μου, δεν εξαντλείται για μια θέση συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο. Θα ήταν λίαν επιεικώς «ύβρις».   

Χωρίς δεύτερες σκέψεις έχω επιλέξει να συμβάλλω στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για μια νέα πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία στο προσκήνιο.  

Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με επίκαιρες τις διαχρονικές αξίες και ορίζουσες του πατριωτισμού, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού  και της προσήλωσης στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, αποτελούν  την ιδεολογική βάση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πολιτική του παράδοση αλλά και τη νέα πορεία του με την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο του συλλογισμού μου, είχα θέσει τον εαυτό μου, ως ενεργό πολίτη και ως μέλος της Κ.Π.Ε, στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ, σε επικοινωνία μου προ λίγων μηνών με τον Γραμματέα της Κ.Π.Ε Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Πρόεδρο της επιτροπής ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη.

Δεν υπέβαλλα ποτέ αίτηση υποψηφιότητας για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Σέβομαι τις διαδικασίες, αλλά ερμηνεύω την πολιτική ως δυναμική κοινωνική διαδικασία και «ιστορία εν δράσει» και όχι ως υπηρεσιακή διοικητική λειτουργία. Έναν διαρκή αγώνα αλλαγής που τον χαρακτηρίζουν οι ανατροπές σε κάθε τι που κρατά τους πολίτες και την κοινωνία στο περιθώριο.

Δεν αναζήτησα «στασίδι» συγκυριακά μεταλλασσόμενος των πολιτικών μου θέσεων ως δυνητικά αρεστός της κάθε εξουσίας. Χωρίς δυσκολία έχω επιλέξει το «εμείς» και όχι το «εγώ». Εδώ είναι ίσως που ο δρόμος δυσκολεύει για κάποιους.

Στην κρίσιμη μάχη των επικείμενων εκλογών, θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις ως ενεργός πολίτης και ως μέλος της Κ.Π.Ε του ΠΑΣΟΚ για μια νέα αλλαγή, για ισχυρό ΠΑΣΟΚ και για μια Ηλεία που δικαιούται μερίδιο στην ευημερία και τη ζωή.

Θα συνεχίσω, ως απλός Ηλείος πολίτης, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τους φίλους και τα μέλη, μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βουλευτή Μιχάλη Κατρίνη, τον Αριστομένη Χρόνη, τον Μισέλ Αμπού Χάντμπα, τον Κώστα Τσεριώνη, τη Νίκη Κοκκαλιάρη, εφόσον ήδη έχουν ενημερωθεί για την συμμετοχή τους ως υποψήφιοι και τις άλλες δύο συμπολίτισσες που θα συμπεριληφθούν ως υποψήφιες, να δίνω καθημερινά τον αγώνα μου για το διακύβευμα των εθνικών εκλογών που έρχονται.   

Είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να συνθέσουμε και να ενώσουμε δυνάμεις προχωρώντας με αυτοπεποίθηση μπροστά. Σε αυτή τη μεγάλη μάχη της κοινωνίας υπάρχει ελπίδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος