FOLLOW US: facebook twitter

Πασχαλινή χαλαζόπτωση έσπειρε… Φτώχεια!

Ημερομηνία: 19-04-2023 | Συντάκτης:

Σήμερα αναμένεται η κάθοδος κλιμακίου εκτιμητών του ΕΛΓΑ

-Καταστράφηκαν καρπούζι και πατάτα λίγο πριν από τη συγκομιδή
-Σοβαρές ζημιές και σε ελαιώνες, σταφίδα και οπωροκηπευτικά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τις «πληγές» τους μετρούν οι παραγωγοί της Ηλείας, μετά την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα. Η διάρκεια και η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν τέτοια, που διέλυσε τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση το αγροτικό εισόδημα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το γεωγραφικό εύρος της ζημιάς είναι πολύ μεγάλο, καθώς εκτείνεται από την παραλιακή ζώνη του δήμου Ήλιδας μέχρι τις τοπικές κοινότητες της Πηνείας, ενώ πλήγμα έχουν υποστεί και αγροτικές εκτάσεις του δήμου Πύργου και του Κάμπου. Ενδεικτικά, ζημιές έχουν εντοπιστεί ως τώρα στα Δουνέικα, στην Αγία Μαρίνα, στο Παλούκι, στη Δάφνη, στη Μαραθιά, στον Άγιο Ηλία, στην Όλγα Πηνειού και στο Μπόρσι.

Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των παραγωγών, προκύπτει τεράστια ζημιά στις πατάτες και στα καρπούζια, που ήταν έτοιμα για συγκομιδή, καθώς και στη σταφίδα, το αμπέλι και την ελιά, που είναι στο στάδιο της ανθοφορίας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, έκανε χθες αυτοψία σε χαλαζόπληκτες καλλιέργειες του δήμου Ήλιδας και σε δήλωσή του στην «Πρωινή» έκανε λόγο για ζημιά ανυπολόγιστου μεγέθους, η οποία στερεί πόρους από τους αγρότες λίγο πριν από τη συγκομιδή.

«Η καταστροφή είναι δυστυχώς ολοκληρωτική. Το χαλάζι έχει επηρεάσει όλες τις καλλιέργειες, ειδικά τα πρώιμα καρπούζια που ήταν έτοιμα σε 20 μέρες να βγουν. Μεγάλη είναι η ζημιά και στην πατάτα, ενώ ελιά σταφίδα και αμπέλι καταστράφηκαν ενώ βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Δεν έχει μείνει καμία περιοχή ανεπηρέαστη. Έχουμε ζημιές από Δουνέικα και Μαραθιά μέχρι το Κέντρο στην Πηνεία. Μας είπαν από τον ΕΛΓΑ ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθει στην Ηλεία κλιμάκιο εκτιμητών για να ξεκινήσει η καταγραφή και η αποτίμηση της ζημιάς. Δυστυχώς, όμως, το χτύπημα στους παραγωγούς της Ηλείας είναι πολύ μεγάλο, πάνω που ετοίμαζαν τη συγκομιδή της παραγωγής σε ορισμένα προϊόντα», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

Έρχεται σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Ο παραγωγός και Συντονιστής Αγροτικών Φορέων Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Αναγνωστόπουλος από την Πηνεία ανέφερε ότι επικοινώνησε με τα αρμόδια στελέχη του ΕΛΓΑ για την άμεση κινητοποίησή τους, τονίζοντας ότι χαλάζι ήταν μεγάλο σε μέγεθος και επέφερε πολύ σοβαρή ζημιά.

«Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί πολλές περιοχές της Ηλείας από το μεγάλο σέ μέγεθος χαλάζι που έπληξε το πρωί. Το φαινόμενο εξελίχθηκε σε τρεις δόσεις το ξημέρωμα Δευτέρας και κράτησε πολλή ώρα. Πολλοί αγρότες σταφιδοπαραγωγοί, υπαίθριες καλλιέργειες όπως το καρπούζι, και ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά σέ πολλές κοινότητες έχουν πάθει ολική ζημιά. Ήδη επικοινώνησα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας κ. Γιώργο Τσιλιγιάννη αλλά και Με τον επόπτη κ.Παππά για την άμεση ανταπόκριση τους», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, τόνισε πώς η ζημιά εκτείνεται σε χιλιάδες στρέμματα της πεδινής Ηλείας, κυρίως σε καρπούζια, πατάτες, οπωροκηπευτικά, αμπελοειδή, ελιές, αραβόσιτο, κλπ και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ενημερωθεί οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε την ανάγκη να αποζημιωθούν επαρκώς οι πληγέντες αγρότες το ταχύτερο δυνατόν.

Άμεσα η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αποζημίωση των παραγωγών από τις καταστροφές των καλλιεργειών που επέφερε η χαλαζόπτωση. Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό” όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες μας. Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Με δεδομένο ότι τα έξοδα “τρέχουν”, ότι οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς και πληρωμές με βάση την τρέχουσα τιμή της παραγωγής, άμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος