FOLLOW US: facebook twitter

Πασχαλινή «ανάσα» για την εστίαση

Ημερομηνία: 28-04-2022 | Συντάκτης:

Η άρση των μέτρων και η κάθοδος των ετεροδημοτών τόνωσαν την κίνηση
-Μοναδικός αστερίσκος το υψηλό κόστος λειτουργίας λόγω ενέργειας και πληθωρισμού

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μεγάλη «ανάσα» πήρε ο κλάδος της εστίασης στην Ηλεία κατά τις ημέρες του Πάσχα, αφού η μαζική κάθοδος ετεροδημοτών, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, δημιούργησαν εικόνες με γεμάτα τραπεζοκαθίσματα και πλήθος πολιτών να απολαμβάνουν τον καφέ και το φαγητό τους.

Η Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο ήταν οι μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων κατακλύστηκαν από κόσμο τα καφέ στο κέντρο του Πύργου, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα μετατράπηκε σε πόλο έλξης και το λιμάνι του Κατακόλου.
Οι επαγγελματίες της εστίασης εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι από την προσέλευση των πολιτών, ωστόσο επισημάναν ότι δεν αρκούν οι εορταστικές ημέρες για να καλυφθούν οι απώλειες δύο ετών και υπενθύμισαν πως η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους συμπιέζει αρκετά τα έσοδά τους.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος», Νίκος Τζαμαλής («Νηπιαγωγείο»), οι ετεροδημότες συνέβαλαν καταρχάς στο να αλλάξει το κλίμα και να τονωθεί η κίνηση.

«Πήγε καλά το Πάσχα, γιατί ήρθαν συμπατριώτες μας που έλειπαν επί δύο χρονιές. Η κίνηση ήταν αυξημένη, όμως πλέον έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα. Αν μιλούσαμε με όρους 2019, τώρα δεν θα κινδύνευε καμία επιχείρηση παρά τα λοκντάουν. Όμως ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος μας έχουν καταστρέψει. Ουσιαστικά δουλέψαμε για τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου «Ο Διόνυσος», Βασίλης Σιγούρος (Βεγγέρα), ο κλάδος πήρε μια «ανάσα», η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν ίσχυαν οι οικονομικοί όροι του 2019.
«Πήγαμε αρκετά καλά, ήρθε πολύς κόσμος και ήταν μια καλή περίοδος η πασχαλινή για τις επιχειρήσεις μας, έπειτα από δύο χρόνια που ήμασταν κλειστοί. Σίγουρα ήταν μια βοήθεια για μας, αλλά οι τέσσερις ημέρες δεν αρκούν για να αναπληρώσουμε απώλειες δύο ετών. Υπολογίστε ότι πλέον το ενεργειακό κόστος έχει αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα και οι ανατιμήσεις μας συμπιέζουν. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι», τόνισε.


Σάκης Θεοδωρακόπουλος, duomo:

Το Πάσχα ήταν πάρα πολύ καλό, είχε πάρα πολύ κόσμο μετά από δύο χρόνια δύσκολα. Ήταν μια ανάσα και για τα μαγαζιά και για τον κόσμο και την ψυχολογία του. Το θέμα είναι να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Φυσικά είναι ένα ζήτημα και το κόστος πλέον, διότι κάθε μέρα οι τιμές αυξάνονται και εμείς δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τις τιμές και τις κρατάμε σταθερές. Ήταν πάντως ένα καλό δείγμα από τον κόσμο το ότι βγήκε έξω αυτές τις ημέρες.


Νίκος Μπουλούτας, Nostro:

Οι Πασχαλινές ημέρες ήταν καλές, διότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη κάθοδος ετεροδημοτών στην Ηλεία, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας. Σίγουρα όμως το υψηλό κόστος και ο πληθωρισμός συμπιέζουν τα έσοδά μας και δεν είναι σίγουρο ότι η εικόνα ενός γεμάτου καταστήματος αποτυπώνεται αναλόγως και στα οικονομικά μεγέθη.


Ντέγιαν Μιλοσέσκι, FRIDA:

Μετά από τόσο καιρό ο κόσμος είχε κουραστεί πάρα πολύ και ήρθε υπερβολικός κόσμος. Πρώτη φορά είδα στον Πύργο τόσους πολλούς. Ήτα ευχάριστο αυτό γιατί όλα τα μαγαζιά δούλεψαν και πέρασαν καλά οι πολίτες. Τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει και το καλοκαίρι. Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και έχουμε μια ελπίδα παραπάνω ότι θα στρώσουμε. Σίγουρα η αύξηση του κόστους λειτουργίας είναι πλέον σημαντική. Μακάρι να είχαμε πάντα τέτοια δουλειά για να μπορούμε να πληρώνουμε, αλλά ο κόσμος θα φύγει και θα γυρίσουμε στα ίδια. Αν δεν έχουμε δουλειά και το ρεύμα είναι πια τριπλάσιο, δεν βγαίνει έτσι η κατάσταση, γιατί έχουν ανέβει οι τιμές σε όλα.


Γιώργος Κρανίτης, TEN:

Ήταν αυξημένη η προσέλευση των πολιτών κατά τις πασχαλινές ημέρες, αφού μετά από δύο χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στους ετεροδημότες της Ηλείας να επισκεφθούν τον τόπο τους. Ελπίζουμε να κυλήσει στον ίδιο ρυθμό και το καλοκαίρι, αφου και τα περιοριστικά μέτρα έχουν πλέον χαλαρώσει. Σίγουρα, όμως, μας επηρεάζει και το αυξημένο κόστος λειτουργίας και ο πληθωρισμός, διότι όλα ακριβαίνουν και εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ίδιες τιμές για να μην επιβαρύνουμε τον καταναλωτή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος