FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάστηκε το ιστορικό βιβλίο του Δήμου Πύργου για την Ηλεία του 1821

Ημερομηνία: 01-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος «Αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε καταδικασμένοι στα λάθη του παρελθόντος»

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε το Ιστορικό βιβλίο «Γεγονότα και Άγνωστές Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που εξέδωσε ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού. Το βιβλίο υπογράφει ο Ιστορικός, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας Θεόδωρος Λάμπρος.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» σε μια ατμόσφαιρα πλήρως εναρμονισμένη με τον εορτασμό των 200 ετών από την  Ελληνική Επανάσταση.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος συνεχάρη τον ιστορικό-συγγραφέα του βιβλίου Θοδωρή Λάμπρο, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ Χάρη Μικελόπουλο, όπως και όλη την ομάδα συνεργατών που συνέβαλε για την υλοποίηση του εγχειρήματος.  Όπως τόνισε και ο ίδιος για το περιεχόμενο του βιβλίου: «Αυτή η έρευνα βάζει ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο κόσμος της Ηλείας να μάθει και την τοπική ιστορία αλλά και για το σημαντικό ιστορικό γεγονός του 1821 ώστε να το αγαπήσει και να γίνει κομμάτι της εθνικής του συνείδησης.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ο Δήμος Πύργου για πρώτη φορά στην ιστορία του αναδεικνύει αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της Ελληνική μας ιστορίας με μια εμπεριστατωμένη έρευνα που αφορά την Επανάσταση του 1821 στην Ηλεία με γνωστές και άγνωστες πτυχές. Εύχομαι οι πολίτες και ειδικά οι νέες ηλικίες, με την παρούσα έρευνα να αρχίσουν να αγαπούν την τοπική ιστορία και να μην την βλέπουν σαν μια αδιάφορη υπόθεση. Διαφορετικά, αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να οδηγηθούμε οριστικά σε μαρασμό και απαξίωση τόσο ως χώρα όσο ως Νομός».

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος ο οποίος τόνισε   τη σπουδαιότητα της έκδοσης αυτού του ιστορικού βιβλίου για τον Πύργο και την Ηλεία στα Επαναστατικό χρόνια του 1821. «Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους εκδόσεις ώστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και την παράδοσή μας και παράλληλα αφήνουμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Πύργου παρουσιάζει ολοκληρωμένη επίσημα την καταγραφή των γεγονότων, των μαχών και των προσώπων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο την εποχή εκείνη».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, εξωτερικοί χώροι και δέντρο

Για τον συγγραφέα και την συνολική έρευνα που αποτυπώνεται στις σελίδες του βιβλίου όπως και για τα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου μίλησαν ο Ιστορικός-πρ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών  Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο εκπαιδευτικός-φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ προβλήθηκε η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρη Σταθακόπουλου.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Την εκδήλωση «έκλεισε» ο συγγραφέας του βιβλίου Θεόδωρος Λάμπρος ο οποίος αφού ευχαρίστησε με τα πιο θερμά λόγια τον δήμαρχο Πύργου, τον πρόεδρο του ΔΟΠΠ και όλους τους συνεργάτες, μιλώντας για το βιβλίο υπογράμμισε ότι «είναι γραμμένο σε απλή γραφή, ακριβώς για να είναι προσιτό σε όλους τους αναγνώστες και όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό όπως οι ακαδημαϊκοί ή οι ιστορικοί ερευνητές. Μέσα από αυτό θα μπορούν όλοι οι πολίτες της Ηλείας αλλά και της υπόλοιπης Ελληνικής Επικράτειας να μάθουν για σημαντικά γεγονότα και πτυχές – γνωστές και άγνωστες που έλαβαν χώρα στην Ηλεία κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.  Το χρωστάμε άλλωστε σε όλους αυτούς τους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος το 1821 ώστε να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελευθερίας».

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 8 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος