FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάστηκε στην Παπαχριστοπούλειο το βιβλίο του Α. Αλεξόπουλου «Η εν Χριστώ Αναρχία»

Ημερομηνία: 21-11-2022 | Συντάκτης:

Το βιβλίο του Ανδρέα Αλεξόπουλου «Η εν Χριστώ αναρχία», παρουσιάστηκε  την περασμένη Τετάρτη στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπούλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας από την κ. Δήμητρα Φιλιπποπούλου, εκπαιδευτικό, και τον συγγραφέα και επίσης εκπαιδευτικό, κ. Ανδρέα Αλεξόπουλο.

Η κ. Δήμητρα Φιλιπποπούλου παρουσίασε τη στάση ζωής της Ελιζαβέτας Πιλένκο, στην οποία αναφέρεται το βιβλίο, γνωστή και ως Μητέρα Μαρία των Παρισίων, η οποία υπήρξε επαναστάτρια, ποιήτρια, διανοούμενη και αντισυμβατική θεολόγος, που έγινε γνωστή για τον κοινωνικό ακτιβισμό της, τα κείμενα και τον μαρτυρικό της θάνατο, το 1945.

Το βιβλίο «Η εν Χριστώ Αναρχία», κατά την εισηγήτρια, προκαλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει την προοδευτικότητα του προσώπου του Χριστού, παρουσιάζοντας τη θεολογική συνεισφορά της Αγίας Μαρίας και τον δημιουργικό τρόπο που εκείνη ερμήνευσε την Παράδοση, προκειμένου να μείνει η Εκκλησία πιστή στο μήνυμα του Ευαγγελίου.

Η εισήγηση του κ. Ανδρέα Αλεξόπουλου είχε ως κύριο θέμα την παράδοση, με αφορμή τη θεολογία της αγίας Μαρίας Σκομπτσόβα. Υπογραμμίστηκε κυρίως το γεγονός ότι η προσκόλληση στο παρελθόν, δεν αποτελεί υγιή αντιμετώπιση της παράδοσης, αλλά ένα νοσηρό φαινόμενο το οποίο αγκυλώνει την Εκκλησία στον υπερσυντηρητισμό και την παραδοσιαρχία. Αντιθέτως, η θεολογία της αγίας Μαρίας, ακολουθώντας τη βιβλική θεολογία, μιλάει για έναν Θεό, πραγματικά ελεύθερο, ο οποίος δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένα σχήματα σκέψης, αλλά ενεργεί απελευθερωτικά και ανακαινιστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος