FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσιάστηκε στα Λεχαινά το νέο βιβλίο της Ηρώς Παλαιολόγου που συνοδεύτηκε με θεατρικά και χορευτικά δρώμενα

Ημερομηνία: 04-11-2021 | Συντάκτης:

«Μυσταγωγία στην Αντικρινή Όχθη» με νοσταλγική διάθεση


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Νοσταλγική διάθεση μιας άλλης εποχής, ένα αναδρομικό σεργιάνι στις γειτονιές του χθες, είχε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως και ποιήτριας Ηρώς Παλαιολόγου με καταγωγή από την Μυρσίνη, «Μυσταγωγία στην Αντικρινή Όχθη», που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο ΣΙΝΕ ΑΣΤΡΟΝ στα Λεχαινά, ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Μια ξεχωριστή πραγματικά παρουσίαση με πολλές εκπλήξεις, που εντυπωσίασε όλους όσους παρευρέθηκαν, καθώς πολλά μέρη του βιβλίου ήταν θεατροποιημένα, με πολλούς χορούς και τραγούδια της δεκαετίας του ΄60-΄70 με την συμμετοχή μελών των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Φίλων του Πολιτισμού Ανδραβίδας και Πεδινής Ηλείας « Η Εστία» που καταχειροκροτήθηκαν.

Το βιβλίο όπως ανέφερε και η συγγραφέας Ηρώ Παλαιολόγου, ταξιδεύει τον αναγνώστη στο μυρωδάτο άνθος των παιδικών μας χρόνων. Εκτυλίσσεται μέσα από τη ζωή ενός χωριού, εν προκειμένω της Μυρσίνης, περιγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία, τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τα παιχνίδια στους χωματόδρομους, τα τραγούδια και τους χορούς, την αγροτική ενασχόληση, την εφηβεία, τα πάρτι, τις σχολικές αναμνήσεις και τις παραδόσεις, τότε, που όλα αυτά ήταν οι κρίκοι της αλυσίδας που ένωναν τις ζωές όλων μας. Πρωταγωνιστές του, ο παππάς, οι δάσκαλοι. τα παιδιά, οι χωριανοί , το κουτσομπολιό και η βιοπάλη των ξωμάχων της δεκαετίας του 1960-1970.

Αυτές τις όμορφες στιγμές, που συνοδεύονται μέσα στο βιβλίο από ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της εποχής εκείνης, με γλαφυρές περιγραφές και ιστορίες του τόπου μας, απέδωσαν θεατρικά και χορευτικά τα μέλη της «Εστίας», ζωντανεύοντας τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν στην «Μυσταγωγία της διπλανής όχθης», σκορπίζοντας χαρά αλλά και συγκίνηση.

Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο, ζωντανό, που περιέχει και ένα ερμηνευτικό λεξικό, μερική ετυμολογία της διαλέκτου του νομού Ηλείας και της Πελοποννήσου και παραπομπές, από εκείνη την όμορφη εποχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος