FOLLOW US: facebook twitter

Οι προκλήσεις της «κανονικότητας»: Παρουσιάστηκε προχθές το νέο βιβλίο του Δ. Καλουδιώτη στον Πύργο

Ημερομηνία: 24-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Η πολυδιάστατη σημασία του όρου «κανονικότητα», που κυριαρχεί στην ελληνική δημόσια σφαίρα εδώ και αρκετούς μήνες, αναλύθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Η νέα κανονικότητα» του Δημήτρη Καλουδιώτη.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο δικηγόρος Παύλος Αθανασόπουλος και ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος Πύργου (2006-2014), Μάκης Παρασκευόπουλος, οι οποίοι ανέλυσαν τα αίτια της κρίσης, όπως αυτά περιγράφονται στο βιβλίο, και παρουσίασαν τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Ελλάδα αλλά και η παγκόσμια κοινότητα.

Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε αν και ο ίδιος θεωρεί ότι ιστορικά ο όρος «κανονικότητα» δεν έχει νόημα, σημείωσε ότι η κανονικότητα ισοδυναμεί με την ετοιμότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Όπως ανέφερε ο Πυργιώτης δικηγόρος, στο βιβλίο του ο Δ. Καλουδιώτης προκρίνει ως βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και ματαίωσαν κομβικές επιδιώξεις του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, τον δίδυμο λαϊκισμό των αριστερών ιδεών και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εξήγησε ότι είναι ανέφικτο να επιστρέψουμε στην προ του 2010 περίοδο, αφού ο κόσμος αλλάζει διαρκώς και οι σημερινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τρομοκρατίας δημιουργούν νέο περιβάλλον.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη μετατροπής της ΕΕ σε ισχυρό πόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, συμφώνησε με τον κ. Καλουδιώτη ως προς τον καθοριστικό ρόλο του Μακρόν στην ευρωπαϊκή ισχυροποίηση και έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στη συνεισφορά της Ανανεωτικής Αριστεράς με πρωτοπόρες ιδέες στην ελληνική πολιτική σκηνή, όπως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πίστη στους θεσμούς.

Η ιδεολογική «τυραννία» της γενιάς του Πολυτεχνείου

Ο κ. Παρασκευόπουλος στάθηκε στην προσπάθεια του Δ. Καλουδιώτη να ανιχνεύσει αισιόδοξη προοπτική για τη χώρα σε μια περίοδο κρίσης, ανέλυσε το σκεπτικό του συγγραφέα ως προς τα βαρίδια που κρατούν καθηλωμένη την Ελλάδα και έκανε ξεχωριστή αναφορά στο πώς εκφυλίστηκε η έννοια της περίφημης «γενιάς του Πολυτεχνείου.

Ο πρώην δήμαρχος Πύργου επισήμανε πως ο κρατικός μηχανισμός, όσο εξακολουθεί να είναι μη παραγωγικός, παραμένει ο μεγάλος ασθενής της χώρας, στηλίτευσε τις πολιτικές επιδοματοποίησης και σημείωσε ότι δίχως αλλαγή νοοτροπίας και δημιουργίας ενός κέντρου παραγωγής νέων ιδεών, δεν είναι εύκολο να αλλάξει η πορεία της Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη «γενιά του πολυτεχνείου», είπε πως ήταν αναπόφευκτο να πρωταγωνιστήσει, όμως έκανε λόγο για ιδεολογική «τυραννία» που διαμόρφωσε γι τη νεολαία έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο ξεπήδησε η διαρκής παραγωγή τρομοκρατίας ακόμα και σήμερα, η συμπάθεια στην εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία, η άκριτη υποστήριξη σε κινήματα όπως τα κίτρινα γιλέκα ή αραβική άνοιξη κλπ, με συνέπεια να φτιαχτεί μια κοινωνία έτοιμης και οργανωμένης παρανομίας.

Ο συγγραφέας δήλωσε ότι στόχος του βιβλίου είναι να δημιουργήσει μια αίσθηση δυνατοτήτων και αισιοδοξίας στη χώρα, στους πολίτες που διαβάζουν βιβλία.

«Στόχος του βιβλίου είναι να δημιουργήσει μια αίσθηση δυνατοτήτων και αισιοδοξίας στη χώρα, Ζούμε σε μια εποχή δύσκολη και κατά τη γνώμη μου υπάρχουν δυνατότητες ώστε πραγματικά η χώρα να βαδίσει σε μια έννοια λογικής σε όλες τις εκφάνσεις της. Νέα κανονικότητα σημαίνει να μπορούμε να κάνουμε πολιτικές επιλογές χωρίς να είμαστε εχθροί. Να λειτουργεί το κράτος δικαίου, να πάψει να κυριαρχείται η χώρα από ανομία. Να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία λειτουργούν οι θεσμοί» τόνισε. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Πέλυ Μπεβούδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος