FOLLOW US: facebook twitter

Επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη στον Πύργο

Ημερομηνία: 04-10-2021 | Συντάκτης:

«Ο Διαρκής μετασχηματισμός της Αριστεράς»


Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο Διαρκής Μετασχηματισμός της Αριστεράς» το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, σημείωσε επιτυχία ποσοτικά και ποιοτικά.

«Παιδί της φτωχολογιάς» χαρακτήρισε τον συγγραφέα η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Χρύσα Ζούπη, ανοίγοντας την εκδήλωση και καλώντας σε διαρκείς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κατακτήθηκαν εδώ και πάνω από ένα αιώνα.

Στο ενωτικό οδοιπορικό της Αριστεράς, τα τελευταία τριάντα χρόνια, αναφέρθηκε η π. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία τόνισε την ανάγκη των εκάστοτε αναγκαίων εκσυγχρονισμών που απαιτούν οι διαρκείς κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.

Ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε για την ανάγκη ιδεολογικών πολιτικών και προγραμματικών προσαρμογών της Αριστεράς, ώστε να μπορεί να αποκρούει τις νεοφιλελεύθερες επιθέσεις και να φτάνει και στην κυβέρνηση, όπως συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Στάθηκε ιδιαίτερα στην κρίση της δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε κρίση του πολιτικού συστήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα, υποβαθμίζει την Βουλή και προσπαθεί να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Πάνου Τριγάζη, τόνισε ότι θητεύει πλέον του μισού αιώνα στο οργανωμένο αριστερό κίνημα, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι περιμένουμε από αυτόν και την αυτοβιογραφία του, που καλύπτει από την περίοδο της δικτατορίας μέχρι σήμερα.

Η τρίτη προγραμματισμένη ομιλία προήλθε από τον σημερινό βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανό, ο οποίος υπήρξε και ο πλέον επικριτικός προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σε σχέση με καταστρατηγήσεις των εργατικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να διαμορφωθεί η κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, η οποία θα φέρει στα πράγματα μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τερματίζοντας την μητσοτακική επιδρομή.

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο τρεις από τους παριστάμενους, ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και ο συμμαθητής εκ Καταραχίου του Πάνου Τριγάζη Κώστας Ζουμπάκης. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πύργου χαιρέτισε το νέο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, καταθέτοντας και κάποιες δικές του ιδέες, όπως ότι οι δυνάμεις της προόδου οφείλουν να πορεύονται με όραμα, αλλά και με ρεαλισμό, καθώς οι κοινωνίες ζητούν απαντήσεις στα άμεσα καθημερινά τους προβλήματα και όχι την παραπομπή τους στο μακρινό μέλλον. Ο Μάκης Μπαλαούρας μίλησε για το αναντικατάστατο της κινηματικής διάστασης της Αριστεράς.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες της οικογένειάς του για την επιβίωση και την μόρφωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εγώ δεν προσχώρησα, αλλά ανήκω στην Αριστερά ταξικά, με τον χρόνο και ιδεολογικά και αξιακά». Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ηλεία προϋπήρχε του κομμουνιστικού κινήματος, λόγω των σταφιδοκαλλιεργειών και των αγώνων των εργαζόμενων σε αυτές. Και κατέληξε «άρα, η Ηλεία είναι προικισμένη από την ιστορία και την φύση από πολλές απόψεις, γι’ αυτό και ο λαός της με τα τόσα προβλήματα, πρέπει να δώσει και θα δώσει πρώτη θέση στην Αριστερά στις επόμενες εκλογές».

Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος της «Πρωινής» Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.


Επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία

Οι Κώστας Ζώρας και Πάνος Τριγάζης επισκέφθηκαν την Κυριακή το πρωί το δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις προσπάθειες που κάνει η διοίκηση του δήμου και οι κοινωνικοί φορείς για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος