FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίαση βιβλίου: Σμύρνη, κυνήγι μαγισσών – Ταξίδι αυτογνωσίας: Σμύρνη, Κάτω Παναγιά, Ν. Κάτω Παναγιά Κυλλήνης, Νέα Υόρκη

Ημερομηνία: 16-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός
Γράφει η Πουλχερία Παπαδοπούλου

Ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 14ης Σεπτεμβρίου, Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας  προσκάλεσε τη συγγραφέα  κα Ισμήνη Μπάρακλη να παρουσιάσει το βιβλίο της « Σμύρνη, κυνήγι μαγισσών» στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Παναγιάς.

Για το βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι του Λυκείου Λεχαινών Ευγενία Αδαμοπούλου και Μαργαρίτα Αργυράκη ενώ χαρακτηριστικά  αποσπάσματα διάβασε η Ελένη Θεολογίτη.

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 ήταν μια μέρα μνήμης για τους κατοίκους της σημερινής Κάτω Παναγιάς, στην Κυλλήνη καθώς  το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των πεσόντων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Μικρασιατικής Καταστροφής στην «καρδιά» του χωριού.

Με πρωτοβουλία του κου Αντώνη Σοφιανού προσκλήθηκε η γνωστή συγγραφέας Ισμήνη Μπάρακλη για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου « Σμύρνη, κυνήγι μαγισσών»  καθώς σε αυτό το μυθιστόρημα  υπάρχει ένας κρυφός συνεκτικός δεσμός που συνδέει τους δυο απομακρυσμένους τόπους Σμύρνη – Νέα Υόρκη  αλλά και την περιοχή της Ν. Κάτω Παναγιάς Κυλλήνης.

Το « Σμύρνη, κυνήγι μαγισσών» ένα βιβλίο γραμμένο για τους  ανθρώπους  που σκοτώθηκαν στην Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας το 1922, είναι το νέο μυθιστόρημα της Ισμήνης Μπάρακλη που γράφτηκε όπως είπε για να μη χαθεί η ιστορία των προγόνων της.

Η ιστορία της Σμύρνης, της Κάτω Παναγιάς και των ανθρώπων της, είναι η ιστορία των δικών της ανθρώπων. Κατωπαναγιούσης ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της. Η αδερφή του, η Αργυρώ, το πρόσωπο που της ενέπνευσε την ιστορία αυτή, θα βρεθεί από την Κάτω Παναγιά στην φλεγόμενη προκυμαία της Σμύρνης στην Αμερική για να κτίσει από τις στάχτες πάλι τη ζωής της.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην μικρασιατική αστική κοινωνία  λίγο πριν πέσουν η φωτιά και το τσεκούρι που ξερίζωσαν κάθε στοιχείο ελληνικού πολιτισμού και Ιστορίας από την ανατολικότερη  λωρίδα ελληνικής γης.

Η κυρία Ισμήνη Μπάρακλη εξηγεί στο βιβλίο αυτό, πώς ένα κυνήγι μαγισσών μπορεί να στερήσει την ψυχή από την ουσία της ζωής, διαλέγοντας μια ιστορία που ξεκινάει από το ταραγμένο 1922 και φτάνει ως το λυτρωτικό 1993.

Οι ιστορίες μας διαλέγουν, είπε η Ισμήνη Μπάρακλη, καθώς αισθάνεται ότι με αυτό της το βιβλίο ολοκληρώνεται ένας προσωπικός της κύκλος τιμής και μνήμης στην ιστορία των προγόνων της «ένα βιβλίο γραμμένο για τις ψυχούλες τους».

Ξεκίνησε να  γράφει το μυθιστόρημα  ένα πρωινό στο Ναύπλιο φορώντας, χωρίς να το ξέρει, μια νυχτικιά δώρο της γιαγιάς Αργυρώς όπως την πληροφόρησε η μητέρα της!

Το βιβλίο είναι ένα διαρκές ταξίδι μπρος πίσω στο χρόνο, ανάμεσα σε δύο εποχές,  δύο ηπείρους, πραγματική και μεταφυσικά γεγονότα, κρυμμένα μυστικά και ανείπωτες αλήθειες που στοίχειωσαν ζωές.

Κυνήγι των μαγισσών, είναι τίτλος αλληγορικός, είπε η συγγραφέας, που ξεκινά με την πρωταγωνίστρια,  στη σύγχρονη ιστορία και την εμμονή της να διαλευκάνει έναν επίμονο εφιάλτη, μιας γερόντισσας που στοιχειώνει τα όνειρά της ζητώντας από εκείνη βοήθεια. Κι όσο του κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται, το κυνήγι μαγισσών μεταφέρεται, αλλάζοντας διάσταση, μας αφορά όλους, γίνεται δικό μας, κι έχει να κάνει με το κυνήγι του ανώτερου εαυτού μας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος