FOLLOW US: facebook twitter

«Με μια σταγόνα» στο Κτήμα Μερκούρη: Παρουσίαση την Κυριακή 8/12 του νέου βιβλίου της Ηλείας συγγραφέως Μαρίας Κουτσούνα

Ημερομηνία: 03-12-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το «ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» στα πλαίσια των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, πραγματοποιεί μια νέα εκδήλωση στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτήματος, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι.

Η Πυργιώτισσα συγγραφέας Μαρία Κουτσουνά θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Με μια σταγόνα» από τις εκδόσεις Θερμαϊκός. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Γιώργος Συμπάρδης, η ποιήτρια και πεζογράφος Κλαίτη Σωτηριάδου και η φίλη Μαργαρίτα Μήλιση αρχιτέκτων, θα διαβάσει αποσπάσματα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ίδια η συγγραφέας μιλώντας για βιβλίο της αναφέρει: «Σταγόνα – σταγόνα μάζεψα την ψυχή μου, σε περίοδο δύσκολη και με την ίδια αργή κίνηση κατέγραψα, για περισσότερα από δέκα χρόνια, αλήθειες συντροφιά με όνειρα και μύθους που γίναν στηρίγματα επιβίωσης.

Πρωί στη βεράντα, πριν από το ξεκίνημα της δουλειάς, με συνόδεψαν τα πρόσωπα που με απασχολούσαν αλλά και με συντρόφευαν.

Σ’ αυτό το κείμενο ρεαλισμός και μυθοπλασία σε σχέση αλληλένδετη αποτυπώνουν τη δική μου τοποθέτηση για τη ζωή και μου προσφέρουν μια κάποια ισορροπία, ακόμα και πάνω σε τεντωμένο σκοινί.

Η ποίηση που από πολύ μικρή ηλικία μου άνοιγε ένα παράθυρο στο όνειρο, όταν νόμισα πως με εγκατέλειψε, φάνηκε πως μου άφησε χώρο να εκφράσω τα συναισθήματά μου σε κείμενο, ρεαλιστικό ή μυθοπλασίας.

Άξονας της μυθοπλασίας είναι η οικογένεια του Πέδρο και της Φορτουνάτα. Χαρακτηρίζεται κυρίως από τη γυναίκα που από αγωνία να χαρίσει στον αγαπημένο το γιο που εκείνος ήθελε, βασανίζεται στα όνειρά της με γέννες δέκα κοριτσιών, τα περισσότερα δύσμοιρα. Αισιόδοξα προσπαθεί να κρατήσει όση οικογένεια της απόμεινε και με πολλή αγάπη τα καταφέρνει. Σε όλες αυτές τις ιστορίες υφάντρα είναι η σταγόνα. Αυτή κεντάει, ενώνει και παρακολουθεί τα δρώμενα. Μια σταγόνα δεν είναι πάντα λίγη.

Ρίζα του πονήματος είναι ένα κορίτσι που ενώ είχε όλα τα προσόντα, οι περιστάσεις δεν του επέτρεψαν να γίνει αυτό που ήθελε. Για να μπορέσει να επιβιώσει δημιούργησε με δάνειες αλήθειες και δικά της ψέματα μια άλλη γυναίκα, αυτή που είχε όσα εκείνη ονειρευόταν.

Αισιόδοξη και με αγάπη για τη ζωή σε ένα από τα κορίτσια της έδωσε το όνομά της, με την ελπίδα αλλά και τη σιγουριά πως θα γίνει όσα εκείνη δεν κατάφερε: Μια γυναίκα μορφωμένη και ελεύθερη…»

Αποτέλεσμα εικόνας για Μαρία Κουτσουνά

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Κουτσουνά γεννήθηκε στο Αλποχώρι Πύργου Ηλείας. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Γκρατς στην Αυστρία και στη συνέχεια εργάστηκε στη Βιέννη στο γραφείο Λούκας Λανγκ – Πέτερ Τσερνίν, όπου ασχολήθηκε με μελέτες βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Επέστρεψε στην Αθήνα και συνεργάστηκε στο γραφείο Θ. Παπαγιάννης σε μελέτες κυρίως μεγάλης κλίμακας, όπως βιομηχανικές και αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και μελέτες νοσοκομείων. Συνεργάστηκε με τον νοσοκομειολόγο Γεώργιο Νεντέλκοφ και τελείωσε το διδακτορικό της στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Σ αυτή την πορεία τη συνόδευε η ποίηση και μια συλλογή της εκδόθηκε το 1987 από τις εκδόσεις Εκάτη. Αργότερα έγραψε το μυθιστόρημα « Με μια σταγόνα» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος