FOLLOW US: facebook twitter

Ο Γ. Καλπούζος παρουσίασε το νέο του βιβλίο “Ραγιάς-Μέρες και νύχτες του 1821”

Ημερομηνία: 13-04-2022 | Συντάκτης:

«Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο βιβλιοπωλείο Κορκολής στον Πύργο, το νέο μυθιστόρημα του γνωστού και πολυγραφότατου συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου “ «Ραγιάς– Μέρες και νύχτες 1821» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός . Το μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ιστορία του Αγγελή που βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες, προλόγισε ο Χάρης Μικελόπουλος παρόντος του συγγραφέα.

Ο κ. Μικελόπουλος αφού καλωσόρισε στο ιστορικό όπως το χαρακτήρισε βιβλιοπωλείο Κορκολή τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που τον έχει εντυπωσιάσει καθώς παντρεύοντας την μυθοπλασία με την ιστορία, εισχωρεί τολμηρά στα δύσβατα μονοπάτια της πεζογραφίας και χαράσσει δρόμους και διεξόδους σε εκείνους, που επιθυμούν να μάθουν κάτι πιο πέρα από μια απλή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μικελόπουλος, ο συγγραφέας προχώρησε σε μια ενδελεχή έρευνα για το χρονικό διάστημα 1816-1829 αλλά και τα προεπαναστατικά χρόνια, που είναι πράγματι εντυπωσιακή, με πολλές κοινωνιολογικές αναφορές και λαογραφικά ταυτόχρονα στοιχεία, καταγράφοντας την ιστορία όχι όπως μας την έχουν μάθει, αλλά όπως ήταν στα αλήθεια και αυτό το διαπιστώνει κανείς μετά την ανάγνωση. Πόσα γεγονότα, στρεβλά τα γνώριζε και πόσο διαφορετικά τα βρήκε. Ο Αγγελής κυνηγημένος περιδιαβαίνει όλη την Πελοπόννησο, θα βρεθεί στην καρδία της επανάστασης, θα βρεθεί μέσα στις μάχες, θα λαβωθεί. “Διαβάζοντας το βιβλίο μαθαίνουμε πράγματα και ξεφεύγουμε από τα στερεότυπα όσον αφορά ιστορικά γεγονότα, για τις μάχες , τους ήρωες και αγωνιστές της Επανάστασης, αυτά που έχουμε διαβάσει, Εδώ η μυθοπλασία παντρεύεται με την ιστορία και έχουμε και μια κοινωνιολογική ανάλυση γιατί παρουσιάζονται ο τρόπος ζωής, τα σπίτια, το πως ντύνονταν οι άνθρωποι και ο συγγραφέας μας ταυτόχρονα μας ταξιδεύει σε πολλά μέρη. Υπάρχει και μια κριτική ματιά για το πως έβλεπαν οι ίδιοι οι άνθρωποι της εποχής τα γεγονότα. Ένα βιβλίο τόσο ωραία γραμμένο, που εντυπωσιάζει τον αναγνώστη και αξίζει να το διαβάσουμε”.

“Μάθαμε την ιστορία μας με πολλά μυθεύματα”

Από την πλευρά του ο συγγραφέας ξεκίνησε με μια ρήση από το βιβλίο “άμα γεννηθείς δούλος, πρέπει να υπάρχει ο αφέντης και εσύ να τον υπηρετείς” για να βοηθήσει τους αναγνώστες να κατανοήσουν την αντίληψη εκείνης της εποχής που ήταν βαθιά ριζωμένη στο κεφάλι των Ελλήνων τα προεπαναστατικά χρόνια όπως και των ηρώων του βιβλίου. Και για να το κατανοήσει θα πρέπει να μεταφερθεί στο 1716 όταν ξεκινά το βιβλίο του. “Εκεί – τόνισε ο κ. Καλπούζος- υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που αν δεν τον γίνουμε κομμάτι του, η ζυγαριά της κρίσης μας, θα αδυνατεί, θα απορεί, θα διαστρεβλώνει, γιατί μάθαμε την ιστορία μας με πάρα πολλά μυθεύματα και καιρός είναι να δούμε την πραγματική ιστορία”.

Στην συνέχεια συνέστησε στο κοινό τους ήρωες τους βιβλίου του, τον πρωταγωνιστή, τον Αγγελή που μπορεί να δει τα γεγονότα της προεπαναστατικής περιόδου και είναι σαν να διαβάζουμε τα απομνημονεύματα του, ενώ αναφερομενος στις συνθήκες της εποχής τόνισε ότι τότε δεν ήταν καν γνωστή η έννοια των ταξικών αντιθέσεων και ότι η Ελληνική Επανάσταση ήταν Εθνικοαπελευθερωτική και ταυτόχρονα κοινωνική . Σε ότι αφορά την λέξη “Ραγιάς” που είναι και ο τίτλος του βιβλίου του,, ο κ. Καλπούζοςεπισήμανε ότι “δεν είναι αρκετό να λες ότι δεν θέλεις να ζήσεις σαν ραγιάς και να πολεμάς γι΄αυτό. Πρέπει επίσης να λες, να μη γίνομαι και ραγιάς στα δάνεια των ξένων, διότι τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε σκλάβοι. Γι αυτό και ο ήρωάς του καταλήγει στην διαπίστωση- απόφαση βροντοφωνάζει «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος