FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Β. Κοντογιαννόπουλου για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας

Ημερομηνία: 28-02-2023 | Συντάκτης:

Με υπόμνημα του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο πρώην Υπουργός κ. Βασίλης Κοντογιαννόπολος ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση των σταφιδοπαραγωγών Ηλείας.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Οι σταφιδοκαλλιεργητές της Ηλείας, καθώς και των γειτονικών νομών (Ζακύνθου, Αχαΐας, Μεσσηνίας), αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης. Η τιμή της κορινθιακής σταφίδας από 1,60-1,70 ευρώ το κιλό που ήταν η τιμή παραγωγού πριν δύο χρόνια έπεσε στα 0,90 λεπτά έως 1,05 ευρώ το κιλό πέρυσι και στα 0,50-0,70 λεπτά εφέτος. Κι αυτό σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί πάνω από 1,10 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή σταφίδας στο ράφι υπερβαίνει τα πέντε ευρώ.

Όλα τα χωριά που αποκλειστικά συνεχίζουν να καλλιεργούν, εδώ και δεκαετίες, την μαύρη σταφίδα ερημώνουν ενώ οι σταφιδοκαλλιεργητές βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Σας βεβαιώνω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αποτελεί υπερβολή προεκλογικού χαρακτήρα.

Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης των παραγωγών είναι επιτακτική και επιβεβλημένη.

Συγκεκριμένα:

1. Ένταξη της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα Demininis (ειδική ενίσχυση λόγω απρόβλεπτων συνθηκών) με την έγκριση της ΕΕ, όπως έγινε για άλλα προϊόντα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

2. Διάθεση αποθεμάτων σε προγράμματα στρατού, σχολείων και άλλων δομών δεδομένου ότι η σταφίδα έχει χαρακτηρισθεί Superfood προϊόν.

3. Ένταξη της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού προκειμένου να απορροφηθούν τα αδιάθετα αποθέματα που επηρεάζουν αρνητικά την τιμή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος