FOLLOW US: facebook twitter

Παρέμβαση Μιχάλη Κατρίνη στη Βουλή: Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή

Ημερομηνία: 04-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
-Πισωγύρισμα η κατάργηση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ.

Στην απαξίωση των ΕΛΤΑ που επιχειρεί η Κυβέρνηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Κατρίνης με παρέμβασή του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, τόνισε πως παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταργεί τον ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στα ΕΛΤΑ γυρίζοντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Καταργείται ο ΑΣΕΠ, οι ενστάσεις που θα υποβάλλονται θα ελέγχονται μόνο ως προς τη διαδικασία, ενώ προβλέπεται και η κατάρτιση ξεχωριστού κανονισμού προμηθειών των ΕΛΤΑ.

Αναφερόμενος ο Ηλείος βουλευτής και στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής που απασχολεί τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη κρίση του κορονοιού, σημείωσε πως με δεδομένο τον υψηλό αριθμό των αιτήσεων (πάνω από 450.000), αλλά και το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτες, το ποσό της επιστρεπτέας πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντέξουν και να αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της κρίσης με αισιοδοξία.

Για τη μεταφορά φορολογικής έδρας στην Ελλάδα που προβλέπεται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ότι αφορά και στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στη χώρα, καθώς και ότι τα ελάχιστα χρόνια παραμονής σε άλλη φορολογική έδρα πρέπει να μειωθούν σε 5 από 7 ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει χρήση των ευνοικών διατάξεων.

Ο Μιχάλης Κατρίνης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στο θέμα της διατίμησης που επέβαλε η Κυβέρνηση σε προϊόντα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και την πανδημία (μάσκες, αντισηπτικά, υλικά απολύμανσης), επισημαίνοντας ότι άργησε να αντιληφθεί την αισχροκέρδεια που παρατηρήθηκε επί μήνες, καθώς και ότι εκτός από τον καθορισμό κέρδους στους πωλητές θα πρέπει να υπάρχει αντίστοιχη ρύθμιση και για τους παραγωγούς-μεταποιητές, οι οποίοι έχουν επωμιστεί ήδη το κόστος παραγωγής.

Στην ομιλία του ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε και την τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή, εξέλιξη που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, καθώς πρόκειται για δύο τομείς που συμβάλλουν το 8% σχεδόν του ΑΕΠ και το 12,5 % της απασχόλησης.

Κλείνοντας, ο Ηλείος βουλευτής, υπογράμμισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός και τοπικός τύπος και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση για 2 χρόνια της υποχρέωσης δημοσίευσης δημόσιων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεών τους στον τύπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος