FOLLOW US: facebook twitter

Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού

Ημερομηνία: 27-09-2022 | Συντάκτης:

Επισκέψεις Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Ζέρβα σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr

Ανησυχία επικρατεί σε γονείς και μαθητές στον Πύργο από την εμφάνιση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού σε σχολεία της πόλης με τα συμβάντα που σημειώνονται στα σχολικά προαύλια και όχι μόνο να προκαλούν φόβο και καθημερινή αγωνία.

Ομάδες κυρίως εφήβων, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά, δημιουργούν τακτικά προβλήματα εκφοβίζοντας μικρότερα σε ηλικία παιδιά είτε ασκώντας τους ψυχολογική και λεκτική βία είτε ακόμα και σωματική σε μια προσπάθεια να τους αποσπάσουν το χαρτζιλίκι ή προσωπικά τους αντικείμενα. Αρκετά από αυτά έχουν δημόσια καταγγελθεί και έχουν γίνει παρεμβάσεις αντιμετώπισης τους ενώ πολλά περισσότερα έχουν «επιλυθεί» εντός της σχολικής κοινότητας με τη λήψη παιδαγωγικών μέτρων σε θύτες και θύματα.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και μάλιστα ο Διευθυντής της, Ανδρέας Ζέρβας έχει ξεκινήσει επισκέψεις σε Γυμνάσια και Λύκεια σε μια προσπάθεια να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες αντιμετώπισης του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της λήψης μέτρων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων. «Η πάγια συμπεριφορά πάνω στις αρχές μας σαν εκπαιδευτικοί, θα βοηθήσουν στη βελτίωση έως και την επίλυση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού» επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία πιστεύουμε, με πάγια τακτική, ώστε να μπορούμε να μετατρέπουμε όλες τις καταστάσεις υπέρ της εκπαίδευσης. «Σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό υπάρχουν μέτρα τα οποία οι συνάδελφοι διευθυντές και εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν βραχυπροθέσμα και μακροπρόθεσμα για την πάταξη του φαινομένου. Θα πρέπει να γίνεται σαφής καταγραφή κάθε γεγονότος και των προσώπων που λαμβάνουν μέρος είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε ως παρακολουθούντες, είτε ως καταγράφοντες πολλές φορές δυστυχώς και με ηλεκτρονικά μέσα. Σε τυχούσα επανάληψη παρομοίων γεγονότων οι νέες καταγραφές θα μας δείξουν το ρόλο των συμμετεχόντων  καθ’ οιονδήποτε μορφή διότι πολλές φορές οι θύτες πιθανώς έχουν παρακινηθεί από κάποιους παρακολουθούντες. Με αυτό τον τρόπο, τη μελέτη των γεγονότων, είναι δυνατόν να διαχωριστεί ο ρόλος των συμμετεχόντων και στη συνέχεια να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και για πρόληψη αλλά και καλυτέρευση των συνθηκών. Διότι η εκπαίδευση θα πρέπει να μεριμνήσει με όλους τους τρόπους (ψυχολόγους, επικοινωνία με τα πρόσωπα κτλ) καθώς υποστήριξη χρειάζονται όχι μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες» σημείωσε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε ότι στα μακροπρόθεσμα μέτρα βέβαια ανήκουν οι ενημερώσεις εκ μέρους των εκπαιδευτικών και οι εκδηλώσεις που μπορούν να γίνουν ώστε οι μαθητές να έχουν ακριβή γνώση για τα προβλήματα που επισύρουν ενέργειες που ανήκουν στο πλαίσιο του σχολικού εκφοβισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος