FOLLOW US: facebook twitter

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισής στα πυρόπληκτα

Ημερομηνία: 06-09-2022 | Συντάκτης:

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Πύργου και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, με στελέχη του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δασαρχείου Πύργου και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε Ηλείας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού εκτέλεσης τεχνικού έργου συντήρησης και αποκατάστασης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, για τη θωράκιση οικισμών και υποδομών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, για την εκπόνηση τεχνικού αναπτυξιακού έργου με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την πρόταση μέτρων συντήρησης – αποκατάστασης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο υδρογραφικό δίκτυο ορεινής υδρονομίας στις υπολεκάνες της υδρολογικής λεκάνης ποταμού Αλφειού καθώς και αποτροπής βλαβών και επικινδυνότητας εξαιτίας των πυρκαγιών Αυγούστου 2021», προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.

   «Η εν λόγω προγραμματική σύμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο ευρέως φάσματος δράσεων και έργων προστασίας και θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών – από τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου 2021 – που έχουν εκτελεστεί και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται. Οι άμεσες παρεμβάσεις ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας ημέρα της πυρκαγιάς και συνεχίζονται αδιάκοπα, ενώ σχεδιάζουμε την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων που θα θωρακίσουν συνολικά τις πυρόπληκτες περιοχές», σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος, κατά την επίσκεψη του σε περιοχές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Στην αυτοψία, συμμετείχαν επίσης ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμ.Γεωλογίας του Παν. Πατρών Νικόλαος Δεπούντης, ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας – καθώς οι παρεμβάσεις αφορούν σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πύργου -και η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Π.Ε Ηλείας Νάνσυ Παναγιωτοπούλου.

Σκοπός του έργου, είναι η λεπτομερής καταγραφή των προβλημάτων και η υποβολή τεχνικών εκθέσεων και σχεδίων, με προτάσεις μέτρων αντιμετώπισης γεωλογικού και πλημμυρικού κινδύνου στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, καθώς και ο σχεδιασμός έργων συγκράτησης φερτών υλικών και προστασίας υφιστάμενων υδρονομικών έργων, στις υπολεκάνες της λεκάνης απορροής του ποταμού Αλφειού. Αυτές περιλαμβάνουν και τις υπολεκάνες των υδατορεμάτωνΚλαδέου, Κολιρίου, Πελοπίου, Πλατάνου, Λαλα, Βιλίων και ανατολικά της Νεμούτας και της περιοχής των καταρρακτών τηςΝεμούτας.

   «Μετά την υποβολή και παραλαβή των παραπάνω προτάσεων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στην εκτέλεση των αναγκαίων γεωτεχνικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας για την προστασία των ορεινών, ημιορεινών περιοχών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021», καταλήγει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Το παραπάνω τεχνικό έργο αποτελεί υποέργο του έργου «Μελέτη και εκτέλεση δημοσίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε ποταμούς και ρέματα -ορεινή υδρονομία και σε δασικές εκτάσεις (εντός περιοχών αρμοδιότητας Δασαρχείου Πύργου) στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», συνολικού προϋπολογισμού 1.240.000 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος