FOLLOW US: facebook twitter

Παρατεταμένη αβεβαιότητα στον τουρισμό της Ηλείας

Ημερομηνία: 07-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία
-Χαμένη η πασχαλινή περίοδος, αναμονή για το καλοκαίρι
-Η πανδημία δεν επιτρέπει προβλέψεις, τονίζουν στην Πρωινή εκπρόσωποι του κλάδου

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί σε ό,τι αφορά τον τουρισμό της Ηλείας, αφού η πανδημία στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δεν αφήνει περιθώρια για ασφαλή σχεδιασμό και σίγουρες προβλέψεις. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα οιωνοί δεν είναι θετικοί, αφού η πασχαλινή περίοδος θεωρείται χαμένη και εκτιμάται ότι από τον Ιούλιο θα καταγραφεί ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ρεαλιστικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει πλέον μόνο για το 2022, καθώς και το 2021 εξελίσσεται στα ίδια επίπεδα με το 2020.

«Ο Μάιος είναι χαμένος και φέτος, όπως όλα δείχνουν, αφού η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει στη χώρα μας αλλά και στα κράτη της Ευρώπης, που αντιπροσωπεύουν το 80% των επισκεπτών μας. Ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ισραήλ, από τις οποίες η Ολυμπία δεν έχει ροή επισκεπτών. Επίσης, βλέπουμε στα κράτη της Ευρώπης ότι υπάρχει μια τάση να αναπτύξουν τον εσωτερικό τους τουρισμό και να κρατήσουν τους πολίτες εντός των συνόρων τους. Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμώ ότι θα έχουμε κάποια κίνηση Ιούλιο και Αύγουστο και περιμένουμε να δούμε τον Σεπτέμβριο. Πλέον, το 2022 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε σταδιακά στην κανονικότητα», εξήγησε ο κ. Τυλιγάδας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και λοιπών Καταλυμάτων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιτρέπουν αισιοδοξία, προσθέτοντας ότι για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας εξελίσσεται καταστροφικά η χρονιά.

«Όλα είναι παγωμένα. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία ανεβαίνουμε Γολγοθά όσο παραμένουν απαγορευμένες οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Είμαστε πέντε μήνες ανοιχτά-κλειστά, τα έξοδα τρέχουν  και τα έσοδα είναι μηδενικά. Το Πάσχα δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι αν δεν επιτραπούν μετακινήσει, όμως μην ξεχνάμε ότι ο Πύργο δεν είναι καθιερωμένος πασχαλινός προορισμός. Κατά συνέπεια, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός και θα προλάβουμε να δουλέψουμε τη θερινή περίοδο», τόνισε ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ενδιαφέρον μεν, επιφυλακτικότητα δε…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας, Αντώνης Μαυρόπουλος επισήμανε πως η κατάσταση είναι τόσο σύνθετη, που δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη τη δεδομένη στιγμή.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είναι η κύρια πηγή των επισκεπτών, όμως υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν και πώς θα μπορέσουν να μετακινηθούν. Δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο ακόμα, διότι η κατάσταση είναι πολυσύνθετη. Η τουριστική ανάκαμψη εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις κλπ δεν είναι ένα απλό συνηθισμένο πρόβλημα. Με τα τωρινά δεδομένα ο Μάιος θεωρείται χαμένος. Πιστεύω ότι θα προλάβουμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και περιμένουμε να δούμε τον Ιούνιο», ανέφερε.

Την πορεία του τουρισμού συζήτησε σε συνάντησή του με την αρμόδια υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού, Νίκος Κοροβέσης, όπου ανέφερε πως η επανεκκίνηση σε συνδυασμό με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα αποτελέσει το καλύτερο εμβόλιο για την οικονομία, και σημείωσε πως ο ρυθμός εμβολιασμού θα πρέπει να αυξηθεί άμεσα. Παράλληλα, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, με τον οποίο συζήτησε την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας,  σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια προωθεί την ανάπτυξη εναλλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός κλπ.

Όσον αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε τη χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ, με πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό που θα εφαρμοστεί στον κλάδο της εστίασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος