FOLLOW US: facebook twitter

Παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου δείχνουν οι ειδικοί

Ημερομηνία: 30-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Την περαιτέρω παράταση του lockdown για μετά τις 7 Δεκεμβρίου, που θεωρητικά λήγει η πρώτη παράταση του έσχατου μέτρου για την αναχαίτιση του ιού, εισηγούνται ειδικοί που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, καθώς μέχρι τώρα η γενική καραντίνα δεν έχει αποδώσει τα μέγιστα και η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει καθημερινά τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων και περίπου 100 συνάνθρωποί μας χάνουν  τη μάχη στις κορεσμένες ΜΕΘ.

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου. Είπε πάντως πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Μλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων  και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων, αλλά τόνισε ότι έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκνταουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Όσο για τις γιορτές τόνισε ότι: «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα», ενώ  συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.

Εξέφρασε πάντως και μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή  «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Γιορτές με το πολύ άλλη μια οικογένεια 

Για Χριστούγεννα σε στενό κύκλο ή το πολύ με τα μέλη μιας οικογένειας ακόμα προϊδέασες από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» ήταν το κεντρικό μήνυμα, του πρωθυπουργού στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί της σταδιακής άρσης του lockdown, προιδέασε πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ προσεκτική και συντηρητική στην προσέγγιση της: «Δεν επιτρέπεται τώρα, που είδαμε πόσο δυνατά μας χτύπησε το δεύτερο κύμα, τώρα που θα ξεκινήσουμε να χαλαρώνουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα, αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο» προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε κ νέου τη σημασία της ατομικής υπευθυνότητας για τη συμμόρφωση στα μέτρα των ειδικών, ως το κύριο μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος