FOLLOW US: facebook twitter

«Όχι στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές»: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα της ΕΛΜΕ Ηλείας στην Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης

Ημερομηνία: 07-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα στην 1 το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ηλείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διεκδικώντας την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με ανακοίνωση της, η κυβέρνηση ξεκίνησε το σχολικό έτος 2021-22 με κατάργηση σχολικών τμημάτων αδιαφορώντας για την διετή ταλαιπωρία μαθητών γονέων και εκπαιδευτικών από την πανδημία ενώ έφτασε σε σημείο να καταργεί ολιγομελή τμήματα σχολείων των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας  και Πύργου που δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. “Με αυτή της την απόφαση δημιουργεί  επιπλέον προβλήματα στους μαθητές και στις οικογένειές τους και τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται για πολλές ώρες στους δρόμους κάνοντας διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, τη χρονιά μάλιστα που θα έπρεπε να είναι προσηλωμένα στους στόχους τους. Οι μαθητές ιδιαίτερα της Γ Λυκείου καλούνται την τελευταία στιγμή να αλλάξουν σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες χάνοντας  πολύτιμο χρόνο στην πιο κρίσιμη χρονιά για τη φοίτησή τους στο Λύκειο. Ταυτόχρονα με τις πολιτικές αυτές, δημιουργείται ρεύμα απομάκρυνσης των παιδιών από τα περιφερειακά σχολεία από μικρότερες τάξεις ακόμα, αφού γονείς και μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η πολιτεία δεν αφήνει τους μαθητές συγκεκριμένων ομάδων προσανατολισμού να ολοκληρώσουν το σχολείο. Επίσης, επιβαρύνονται οι Σχολικές Μονάδες των αστικών κέντρων ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που λόγω του covid 19 και των μέτρων για την προστασία των μαθητών, με επιπλέον αριθμό μαθητών, που μάλιστα θα αναγκάζονται καθημερινά να μετακινούνται με  λεωφορεία, με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την υγεία τους  αλλά και την υγεία των οικογενειών τους. Και τέλος δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την ουσιαστική αποδυνάμωση των Συλλόγων Διδασκόντων. Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι οι διατάξεις που θέτουν περιορισμούς στη συγκρότηση τμημάτων είναι προβληματικές και πρέπει να καταργηθούν. Ιδιαίτερα στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές είναι αυτονόητο ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα παραπάνω τμήματα και με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών”.

Αποκατάσταση αδικίας σε βάρος μαθητή του Λυκείου της Ανδρίτσαινας

Την αποκατασταση της αδικίας σε βάρος μαθητή του Λυκείου Ανδρίτσαινας, ο οποίος καλείται να αλλάξει σχολείο επειδή δεν εγκρίθηκε τμήμα Θετικών Σπουδών παρότι η νομοθεσία το επιτρέπει, ζητά με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ Ηλείας. Αναλυτικά αναφέρει οτι σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 96754/Δ2/14-06-2019 Υ.Α με θέμα «Προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο» (Β΄ 2462) (διόρθωση σφάλματος ΦΕΚ Β΄ 2860/05-07-2019): «Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η’-ΙΒ’ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.»

Η  Ανδρίτσαινα ανήκει στην κατηγορία Θ΄ γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τα ολιγομελή τμήματα της είχαν εγκριθεί από την Περιφέρεια ήδη από τις 29-7-21 με την υπ’ Αριθ. Πρωτ. Φ.22.3/6322 απόφασή της. Στην συγκεκριμένη όμως απόφαση απουσιάζει από το τμήμα Θετικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου το μάθημα επιλογής των Μαθηματικών που έχει επιλέξει ένας (1) μαθητής και αναφέρεται μόνο το μάθημα επιλογής της Βιολογίας που έχουν επιλέξει δύο (2) μαθητές. Σύμφωνα όμως με το υπ’ αρ. πρωτ. 108575/Δ2/04-07-2019 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ:

Συμπερασματικά δεν προτάθηκε από τη Δ/νση Δ/θμιας η έγκριση ολόκληρου του τμήματος Θετικών Σπουδών, ενώ η νομοθεσία της έδινε το δικαίωμα, και καλείται ο μαθητής που έχει επιλέξει το μάθημα των Μαθηματικών (6 ώρες) να αλλάξει σχολείο και να μεταβεί σε όμορο σχολείο (κατηγορίας Ζ΄) όπου εγκρίθηκε τμήμα Θετικών Σπουδών με έναν (1) μαθητή, μετά από σχετική θετική εισήγηση της Δ/νσης και κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, με την υπ’ αρ. πρωτ. 106077/Δ2/01-09-21 απόφαση του Υπουργείου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την  άμεση έγκριση του τμήματος  Θετικών Σπουδών της Γ΄ Λυκείου του σχολείου της Ανδρίτσαινας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος