FOLLOW US: facebook twitter

Παράρτημα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 09-02-2022 | Συντάκτης:

-Στην Ηλεία αναμένονται αύριο ο υφυπ. Παιδείας, Άγγ. Συρίγος και ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας
-Στο εγχείρημα συμμετέχουν επίσης το Παν/μιο Πατρών, ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και η Costa Navarino

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στις εγκαταστάσεις του υπό κατάργηση τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα αναμένεται να βρεθούν αύριο το μεσημέρι ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να παραστούν στην εκδήλωση υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη της Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση παραρτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στην Αμαλιάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπογράφουν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Παν/μιο Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του τμήματος Γεωπονίας, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, με την παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα.
Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως η υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου έρχεται σε συνέχεια της πρόθεσης του Πανεπιστημίου Πατρών να δημιουργήσει μεταλυκειακές δομές στην Ηλεία, για να αξιοποιήσει τα κτίρια που μένουν άδεια μετά την απόφαση εξοβελισμού του νομού από τον ακαδημαϊκό χάρτη με τη μεταφορά της Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία.

Το πλάνο που έχει καταρτιστεί, προβλέπει για την Αμαλιάδα τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δομής μεταδευτεροβάθμιας τυπικής εκπαίδευσης, η οποία με βάση το ν. 4763/2020 στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΕΕΚ), θα αναπτύσσεται στα επίπεδα τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο πέντε εντάσσονται τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Επί του προκειμένου, στόχος των εμπλεκόμενων φορέων είναι να εντάξουν το συγκεκριμένο τμήμα στον χάρτη των υπό ίδρυση Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών, που θα αντικαταστήσουν τα καταργημένα ΤΕΙ.


Συνεργασία με Costa Navarino

Την κατάρτιση του προγράμματος σπουδών και γενικότερα την οργάνωση του γνωστικού αντικειμένου, συνοδευόμενα από μια μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος για να αποτραπούν μελλοντικά «λουκέτα», θα την αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πατρών με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το παράρτημα της Αμαλιάδας θα αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ το αντίστοιχο στο Μεσολόγγι θα καταπιάνεται με το ζωικό κεφάλαιο και τα δέντρα. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιωσιμότητας της δομής εντάσσεται και η συνεργασία με το Costa Navarino, η οποία ουσιαστικά θα απορροφά την παραγωγή και θα συμβάλει στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.
Απομένει να διευκρινιστεί το θεσμικό πλαίσιο εισαγωγής φοιτητών στη δομή, αν και το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο που ισχύει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η δομή στην Αμαλιάδα και να εισαχθούν οι πρώτοι φοιτητές, καθώς θα είναι το πρώτο βήμα στον άτυπο οδικό χάρτη που έχει διαμορφωθεί. Εάν ευοδωθεί το εγχείρημα, το επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση του εγχειρήματος με την ίδρυση παρόμοιων εκπαιδευτικών δομών που θα θεραπεύουν τον πολιτισμό και τον τουρισμό, με πιθανότερη έδρα τον Πύργο ή και την Αρχαία Ολυμπία.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αρμόδιος υφυπουργός Άγγελος Συρίγος έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του, για αυτό και το υπουργείο Παιδείας θα συμμετέχει ως εταίρος στο μνημόνιο συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Συρίγος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στην Αμαλιάδα ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, προκειμένου να έχει εικόνα της δομής και τι είδους εκπαιδευτική δομή μπορεί να φιλοξενήσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος