FOLLOW US: facebook twitter

Εγκλωβισμένος στην Ουκρανία με την σύζυγό του ο Κ. Λιακόπουλος από την Αμαλιάδα-“Μόνο ειρήνη έχω να πω, τίποτ’ άλλο”

Ημερομηνία: 02-03-2022 | Συντάκτης:

Παραμένει εγκλωβισμένος στην Ουκρανία με την σύζυγό του ο Κώστας Λιακόπουλος από την Αμαλιάδα που μιλά στην Πρωινή την κατάσταση που βιώνουν

Κορυφώνεται η αγωνία της οικογένειας και των δικών του ανθρώπων στην Αμαλιάδα που προσδοκούν την γρήγορη και ασφαλή επιστροφή τους

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Εγκλωβισμένος σε ένα χωριό της Ουκρανίας, κοντά στα Ουκρανορωσικά σύνορα, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Κώστας Λιακόπουλος από την Αμαλιάδα που η Ρώσικη εισβολή στη χώρα τον βρήκε εκεί σε ένα ταξίδι διακοπών, όπου είχαν πάει να επισκεφθούν την οικογένεια της συζύγου του που είναι Ουκρανή. ‘Οπως ο ίδιος μας είπε μιλώντας στην Πρωινή, μπορεί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στα μέτωπα των εχθροπραξιών, ωστόσο βιώνουν όλη αυτήν την τραγική εμπειρία των συνεπειών που φέρνει ένας πόλεμος, της αστάθειας και της ανασφάλειας γιατί οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες για τον ίδιο. Την ημέρα η ζωή συνεχίζεται όχι όμως σε φυσιολογικούς ρυθμούς και τα βράδια στο καταφύγιο για προστασία. Το μόνο που περιμένουν αυτή τη στιγμή, είναι να κοπάσει λίγο η κατάσταση και να βάλουν το κλειδί στο αυτοκίνητο για να φύγουν, γιατί ο μόνος τρόπος διαφυγής από την χώρα είναι οδικώς. Ωστόσο είναι προετοιμασμένοι για όλα, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ουκρανίας καθώς μετά και τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο ο κλοιός στενεύει!

Ο κ. Λιακόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας που βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή. Μας μεταφέρει, πως «ξέμειναν» εκεί με την σύζυγό του και περιγράφει την κατάσταση: «Είμαι παντρεμένος και η σύζυγος μου είναι Ουκρανή, ερχόμαστε εδώ κάθε χειμώνα για διακοπές για να δούμε τους δικούς της, έτσι έγινε και τώρα και δεν προλάβαμε να φύγουμε, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις και εγκλωβιστήκαμε εδώ.
Βρισκόμαστε σε ένα χωριό περίπου 60 χιλιόμετρα από την πόλη Πολτάβα και περιπου 200 χιλιόμετρα από το Χάρκοβο κοντά στα Ρωσσο- ουκρανικά σύνορα. Η κατάσταση εδώ προς το παρόν είναι ήρεμη, δεν έχουμε εχθροπραξίες αλλά για οτιδήποτε γίνεται ακούμε και μαθαίνουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει πανικός, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε συνεργασία ο ένας με τον άλλο, η διαφορά με τις προηγούμενες ημέρες είναι, πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Έχουμε ετοιμάσει τα πάντα, τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και άλλα ειδη πρώτης ανάγκης σε καταφύγιο σε περίπτωση ανάγκης έτσι ώστε όταν ακούσουμε κάτι να τρέξουμε στο καταφύγιο να προφυλαχθούμε.

Ο μοναδικός τρόπος επιστροφής ειναι οδικός, πτήσεις δεν υπάρχουν αλλά βρισκόμαστε πολύ μακριά από οποιαδήποτε συνορα της Ουκρανίας, οπότε είναι δυσκολο. Πότε θα γίνει αυτό δεν ξέρουμε, περιμένουμε μήπως και χαλαρώσουνε τα πράγματα κι όποτε νοιώσουμε ασφαλείς, έχουμε βάλει το κλειδί στο αυτοκίνητο κι έχουμε φύγει. Στην περιοχή που μένω δεν υπάρχει απ΄ οσο ξέρω κανένας άλλος Έλληνας.”

Η αγωνία του πατέρα στην Αμαλιάδα

Ο Κώστας Λιακόπουλος, συστήνει σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία να κάνουν κουράγιο και να μην ανησυχούν: «Πολλοί με ρωτάνε τι θα ήθελα να πω στην οικογένεια μου, σε συγγενείς και φίλους. Μια λέξη μόνο Ειρήνη σε ολους! Και κουράγιο! Έχουμε ο ένας τον άλλον, προς το παρόν είμαστε ασφαλείς και αυτό που συστήνω είναι να μην επικρατήσει πανικός». Το ίδιο μήνυμα στέλνει και σε όλους τους Έλληνες που παρακολουθούν τις εξελίξεις «μην ανησυχείτε, πιστεύουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας, πιστέψτε ότι όλα θα πάνε καλά και όλα θα τελειώσουν γρήγορα και θετικά».

Με τους δικούς του στην Αμαλιάδα που αγωνιούν για την ασφάλειά τους και περιμένουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν, έχουνε πλήρη και συχνή επαφή έτσι ώστε να μην ανησυχούν κάθε ώρα της ημέρας.

Ωστόσο, ο πατέρας του Κώστα, Χρήστος Λιακόπουλος, γνωστός στην τοπική κοινωνία για τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες και την κοινωνική του δράση, δεν καθησυχάζει στιγμή και είναι φυσικό να αγωνιά για την τύχη του γιου του και της νύφης του. Μάλιστα προχθές συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνοουκρανικής Φιλίας “Ο Φάρος” Μιχάλη Ροδόπουλο για να συζητήσουν από κοντά πως μπορούν να βοηθήσουν τους Έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία. Παράλληλα υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον για την φιλοξενία παιδιών από την Ουκρανία, στις κατασκηνώσεις της Σκαφιδιάς.

‘Οπως μας είπε “Αγωνιώ σαν πατέρας, σαν οικογενειάρχης και σαν Έλληνας για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως καταλαβαίνετε έχω το γιο μου, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένος με την γυναίκα του και την οικογένειά της και αγωνιούμε για την κατάσταση. Ο πόλεμος είναι μία φρίκη. ΄Εχουμε υποχρέωση ολοι μας να υψώσουμε το τείχος ειρήνης και να υποστηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας και να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες.


O πατέρας του Κώστα, Χρήστος Λιακόπουλος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνοουκρανικής Φιλίας “Ο Φάρος” Μιχάλη Ροδόπουλο για να συζητήσουν από κοντά πως μπορούν να βοηθήσουν τους έλληνες που βρίσκονται στην Ουκρανία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ