FOLLOW US: facebook twitter

Παρακολούθηση αερίων ρύπων από το κινητό

Ημερομηνία: 13-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον κάθε πολίτη ανέπτυξε η ομάδα του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος ICARUS που συντονίζεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και τον καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.


Πρόκειται για την εφαρμογή RQuality, διαθέσιμη δωρεάν για συσκευές Android και iOS, η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο όζον (CO, NO2, PM10, PM2.5, SO2 και O3) σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να έχει κάθε χρήστης όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για να οργανώσει τις καθημερινές δραστηριότητές του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, ειδικά όταν έχουν να αντιμετωπίσουν επεισόδια υψηλής ρύπανσης όπως την τρέχουσα περίοδο λόγω των πυρκαγιών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος που υποφέρει από αλλεργία ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα επιθυμεί να μεταβεί στο κέντρο της πόλης για κάποια εργασία, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διαπιστώσει το επίπεδο της ρύπανσης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου θα κινηθεί. Μπορεί έτσι να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του και να επιλέξει άλλη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφαρμογή καταγράφει όλα τα δεδομένα έκθεσης του ανθρώπου στην αέρια ρύπανση με βάση τον ρυθμό εισπνοής, τις καθημερινές μας δραστηριότητες όπως ξύπνημα, τρέξιμο, στάση κ.λπ. Τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης συνδυάζονται με τον δείκτη ποιότητας αέρα (AQI) και μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα στο κινητό μας. Τα δεδομένα της RQuality δίνονται στον χρήστη της όπου και αν βρίσκεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και αφορούν τη ρύπανση στην οποία εκτίθεται στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε χρονική στιγμή. Επιπλέον, η RQuality περιλαμβάνει και μια ενότητα για τον υπολογισμό του αποτυπώματος άνθρακα, δηλαδή την επίπτωση του τρόπου ζωής του χρήστη στην εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στην κλιματική κρίση, με βάση τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του χρήστη (μεταφορές, ενέργεια, τρόφιμα, απόβλητα, αγαθά και υπηρεσίες).

Δοκιμή σε εννέα πόλεις

Οι τεχνολογίες του έργου δοκιμάστηκαν σε εννέα πόλεις αντιπροσωπευτικές για όλη την Ευρώπη: Βασιλεία (Ελβετία), Μπρνο (Τσεχία), Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Ρόσκιλντε (Δανία), Στουτγάρδη (Γερμανία), Θεσσαλονίκη, Αθήνα (Ελλάδα), Μιλάνο (Ιταλία) και Μαδρίτη (Ισπανία).

Η λήψη της εφαρμογής RQuality είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει από το Google Play Store στη διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.upcom.uctapps και από το Apple Store στη διεύθυνση https://apps.apple.com/gr/app/rquality/id1502392828.

Πηγή: kathimerini.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος