FOLLOW US: facebook twitter

Παραιτήθηκε ο «τσάρος κατά της διαφθοράς»: Καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει το ίδιο

Ημερομηνία: 06-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, θα κληθούν να δώσουν οι νομοθέτες του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας στον απόηχο του σκανδάλου «Partygate».

Ο βρετανός «τσάρος κατά της διαφθοράς» και βουλευτής των Τόρις, Τζον Πένροουζ, παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα δηλώνοντας ότι θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Λυπάμαι που πρέπει να παραιτηθώ ως τσάρος κατά της διαφθοράς του πρωθυπουργού, αλλά, μετά την απάντησή του την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον υπουργικό κώδικα, είναι σαφές ότι τον έχει παραβιάσει», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Για μένα αυτό είναι θέμα που σηκώνει παραίτηση και αυτό ισχύει επίσης και για τον πρωθυπουργό».

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί σήμερα στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός – πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του – σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος.

«Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κόμμα του αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους.

«Ασφαλώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά της άποψης ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος».

Πώς εξελίσσεται η πρόταση μομφής

Ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής κατά του πρωθυπουργού πραγματοποιείται αν ζητηθεί από το 15% των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων – δηλαδή 54 από τους 389 βουλευτές.

Για να εκκινήσει διαδικασία μομφής, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική επιστολή στον βουλευτή που προεδρεύει της επιτροπής 1922, η οποία απαρτίζεται από βουλευτές άνευ χαρτοφυλακίου.

Αν και ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δημοσίως καλέσει τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, η διαδικασία της κατάθεσης των επιστολών είναι μυστική, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει εικασίες του τελευταίους μήνες για το αν έχει καλυφθεί ή μη το όριο των 54 επιστολών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι επιβεβαίωσε τελικά σήμερα ότι έχει λάβει τον απαιτούμενο για την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης μομφής αριθμό επιστολών.

Ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ, κατ΄εφαρμογήν των κανόνων που προβλέπουν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί κατά τον προσήκοντα τρόπο.

Οι συντηρητικοί βουλευτές αποφασίζουν για την τύχη του πρωθυπουργού με μυστική ψηφοφορία σε αίθουσα του κοινοβουλίου και το αποτέλεσμα ανακοινώνεται άμεσα.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον κερδίσει το 50% συν μία ψήφο – δηλαδή 180 – η εξουσία του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί επί έναν χρόνο. Αν χάσει, εκκινεί η κούρσα για την αντικατάστασή του.

Κανένας πιθανός διάδοχος δεν έχει ξεχωρίσει στις τάξεις των Τόρις, πράγμα ου μπορεί να ευνοήσει τον Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι μία οριακή νίκη στην ψηφοφορία θα πλήξει περαιτέρω το κύρος του βρετανού πρωθυπουργού.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος