FOLLOW US: facebook twitter

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Φάνης Παπάς

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπέβαλε πριν από λίγη ώρα την παραίτησή του ο προσωρινός πρόεδρος του Οργανισμού, Φάνης Παπάς, ο οποίος είχε ταχθεί εξ αρχής με τη γνωστή «συντεχνία του ΟΣΔΕ» και τα συμφέροντα που αυτή εξέφραζε εδώ και χρόνια σε βάρος των αγροτών και της κοινωνίας.

Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Φάνης Παπάς, τέλος η μονοκρατορία του μηχανογράφου ΟΣΔΕ

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπά να συντάσσεται με την πλευρά του τεχνικού συμβούλου που ήθελε την ακύρωση του διαγωνισμού για την υποστήριξη της μηχανογραφικής βάσης του ΟΣΔΕ, υποστηρίζοντας παράλληλα τη λύση της προσωρινής αλλά απευθείας ανάθεσης για 6 μήνες ή για έναν χρόνο του εν λόγω έργου στην εταιρεία που εξασφάλιζε μονοπωλειακά τα τελευταία 15 χρόνια αυτό τη διαχείριση της μηχανογραφικής βάσης.

Η παραίτηση στην οποία υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων πλέον ο Παπάς, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την αποκατάσταση της τάξης στον Οργανισμό και την ανάκτηση του ΟΣΔΕ από την υπεύθυνη αρχή ελέγχου των πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων. Οι πληροφορίες θέλουν να έχει βρεθεί πιστοποιημένη λύση για την περαιτέρω τεχνική κάλυψη του ΟΠΕΚΕΠΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα τρέξουν πολύ νωρίτερα οι πληρωμές των συνδεδεμένων και λοιπών ενισχύσεων.

Λύση αναμένεται να βρεθεί και σε ότι αφορά την εξέλιξη του διαγωνισμού, παρά τις προσφυγές που έχουν γίνει από τον προηγούμενο τεχνικό σύμβουλο, έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο το ΟΣΔΕ να λειτουργεί ανανεωμένο και με βάση τις σύγχρονες λύσεις πληροφορικής και φυσικά χωρίς τις «δυναστείες» που ποδηγετούσαν για χρόνια τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. 

Σημειώνεται ότι τις αρμοδιότητες του προέδρου θα ασκεί, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση , ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Μελάς, όπως αναφέρει και ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Το Δελτίο Τύπου του υπουργείου για την παραίτηση Παπά:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Φάνης Παππάς υπέβαλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σπήλιο Λιβανό  την παραίτησή του για  προσωπικούς λόγους.

 Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

 Τις αρμοδιότητες του Προέδρου θα ασκεί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  υπ αριθμ. 2642/294319/15-11-2019, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Μελάς. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τελειώνει η μονοκρατορία στην τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πρώτη φορά µετά από 15 χρόνια µονοκρατορίας στην τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ και φυσικά κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στη διαχείριση του ΟΣ∆Ε, ένας διαγωνισµός έρχεται να δώσει ελπίδες για την ανάκτηση αποκατάσταση της τάξης στον Οργανισµό και απαλλαγής του αγροτικού κόσµου από άχθος των δηλώσεων.

Βεβαίως, υπάρχει ακόµα πολύς δρόµος. Η γνωστή και ως «συντεχνία του ΟΣ∆Ε» που πλούτισε στην κυριολεξία από τη βαριά «εισφορά» των αγροτών υπέρ της «µηχανοπαρέας» δεν έµεινε µε σταυρωµένα τα χέρια. Ήδη οι πληροφορίες θέλουν να έχει καταθέσει νέα προσφυγή κατά του διαγωνισµού, -ήδη πάγωσε προσωρινά- και όσων τον υπερασπίζονται, ενώ την ίδια στιγµή, από την άλλη πόρτα, διεκδικεί παράταση των «υπηρεσιών» της και µάλιστα µε απ’ ευθείας ανάθεση και µε ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση του Οργανισµού που έχει προκηρύξει τον διαγωνισµό, από τη µια δέχεται τις δικαστικές προσφυγές κι από την άλλη σπεύδει να κατοχυρώσει τους προσφεύγοντες µε καινούργιες γαλαντόµες συµβάσεις. Είναι εποµένως φυσικό, τα απόνερα αυτή της υπόθεσης να φθάνουν κάθε τόσο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τον υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, να διατηρεί διακριτικά τον έλεγχο της κατάστασης. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που υπό την απειλή του… διακόπτη, οι «τροχονόµοι» της ηλεκτρονικής βάσης, επιχειρούν να εξασφαλίσουν τα οικονοµικά οφέλη της µονοκρατορίας τους. Είναι επίσης πολύ πρόσφατο το «µαύρο» στο σύστηµα διαχείρισης των δηλώσεων και η δηµιουργία κλίµατος ότι αν δεν ανακηρυχθούν εκ νέου «κλειδούχοι» του µαγαζιού, οι αγρότες θα αργήσουν να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Είναι κάτι που δεν συµβαίνει σε καµιά πολιτισµένη ευρωπαϊκή χώρα, ίσως να µην συµβαίνει µάλιστα και σε καµιά χώρα του πλανήτη.

Ο δρόµος που θα πάρουν πάντως τα πράγµατα θα φανεί τις επόµενες µέρες και από το άνοιγµα της διαδικασίας για την εκ νέου πιστοποίηση των Κέντρων Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆), όπως και των φορέων συντονισµού του ΟΣ∆Ε. Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά, µε κατεύθυνση η οποία έρχεται από την Ηρώδου του Αττικού, να ανοίγει το παιχνίδι σε περισσότερους του ενός φορείς συντονισµού του ΟΣ∆Ε, όπως και να διευρύνεται περαιτέρω και χωρίς προσχώµατα από τους γνωστούς… αντιρρησίες, η λίστα των ΚΥ∆. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτή τη φορά, πύλη υποδοχής δηλώσεων θα µπορούν να έχουν όλοι όσοι (µελετητές, συνεταιρισµοί, λογιστές και τεχνικοί σύµβουλοι) έχουν την υποδοµή και την τεχνογνωσία για να διαχειρίζονται µε ασφάλεια το συγκεκριµένο έργο. Οι έχοντες πραγµατική γνώση των πραγµάτων αντιλαµβάνονται ότι δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική. Είναι η δυνατότητα χρήσης µιας εφαρµογής (αυτή τη φορά εικάζεται ότι θα είναι µάλιστα διαθέσιµες περισσότερες της µιας), η οποία ανοίγει την καρτέλα του κάθε παραγωγού και θα συµπληρώνει σ’ αυτή τη νέα δήλωση (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης 2021). Η προηγούµενη χρονιά ήταν ιδιαίτερα διδακτική επ’ αυτού, καθώς έδειξε ότι οι δηλώσεις των παραγωγών µπορούν να γίνονται πολύ εύκολα αποµακρυσµένα, δηλαδή χωρίς φυσική παρουσία στο χώρο των Κέντρων Υποδοχής, όπως απαιτούσαν σκόπιµα οι… µηχανοραφούντες. 

Πηγή: agronews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος