FOLLOW US: facebook twitter

Παραίτηση Κατσιφάρα και στο βάθος… Λύτρας!

Ημερομηνία: 30-09-2022 | Συντάκτης:

Αποχωρεί άμεσα από το περ/κό συμβούλιο ο πρώην περιφερειάρχης και δρομολογείται η διαδοχή

-Πώς επηρεάζεται το εγχείρημα σύμπραξης με την παράταξη Σπηλιόπουλου και ποια τα δεδομένα πιθανής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδοτεί στον χώρο της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η απόφαση του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα να αποχωρήσει οριστικά και να δρομολογήσει όχι μόνο τις εξελίξεις για τη διαδοχή του στην παράταξη «Δικαίωμα στην Πρόοδο» της μείζονος μειοψηφίας, αλλά και για τις γενικότερες ζυμώσεις στο ευρύτερο χώρο που σχηματικά αποκαλείται Κεντροαριστερά.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι ο κ. Κατσιφάρας προτίθεται να παραιτηθεί άμεσα και από περιφερειακός σύμβουλος (εντός Σαββατοκύριακου), κάτι που έχει τη σημασία του, αφού πρώτος επιλαχών είναι ο νυν Συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, ο οποίος είχε συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του 2019, στο πλαίσιο της διεύρυνσης που είχε επιχειρήσει ο πρώην περιφερειάρχης.

Παράλληλα, εντός των ημερών οι 17 εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο επικεφαλής, σύμφωνα με τον κανονισμό. Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως σκέφτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννης Λύτρας, καθώς έχει δεχθεί πληθώρα σχετικών κρούσεων τις τελευταίες δύο ημέρες. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η πρόθεση του Αχαιού συμβούλου Κώστα Καρπέτα να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης.

Αξίζει να επισημάνουμε πως η αποχώρηση Κατσιφάρα φαίνεται να διευκολύνει και την –εδώ και καιρό συμφωνημένη- σύμπραξη ή και συνένωση με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος φέρεται να σκέφτεται σοβαρά να κατέβει για δήμαρχος Αιγίου.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» πως αν τελικά διαδεχθεί ο Γιάννης Λύτρας τον Απόστολο Κατσιφάρα, η συνένωση των παρατάξεων είναι θέμα ημερών, καθώς ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνέβαλαν στο να εκλείψει το εχθρικό κλίμα που επικράτησε το 2019 και οδήγησε σε δύο ψηφοδέλτια «πράσινης» απόχρωσης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα δεδομένα είναι πλέον διαφορετικά, αφού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να συγκροτήσουν συνδυασμό στη Δυτική Ελλάδα με επικεφαλής πρόσωπο «πασοκογενές» μεν αλλά που να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και η προτίμηση στον βουλευτή Αιτ/νίας, Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος προς το παρόν δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος.

Όπως τόνισε αρμόδια πηγή στην «Πρωινή», ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση θα καθοριστεί και από τις βουλευτικές εκλογές του 2023, αφού προς το παρόν ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για σύμπραξη.

Τι θα κάνει ο Κατσιφάρας

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό μέλλον του πρώην Περιφερειάρχη, δεν έχει αλλάξει δραματικά. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως ισχύει η φράση «έχω θέσει εαυτόν στη διάθεση της παράταξης», η οποία σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να είναι υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον του ζητηθεί. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη ΝΕ Αχαΐας, καθώς η πλειοψηφία των μελών πρόσκεινται στον «προεδρικό» μπλοκ και δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον Απ. Κατσιφάρα.

Το σενάριο του δήμου Πατρέων δεν πρέπει να αποκλειστεί εντελώς, αφού σύμφωνα με μια ροή πληροφοριών ο πρώην περιφερειάρχης δέχθηκε πιέσεις για να κατέβει απέναντι στον Πελετίδη. Ωστόσο, η δεδομένη πρόθεση του –πασοκικών καταβολών- προέδρου του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Αϊβαλή, να είναι υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων μειώνει τις πιθανότητες, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει «αντάρτικα» και υπονομεύσεις απέναντι στον Πελετίδη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος