FOLLOW US: facebook twitter

Παραίτηση Γιώργου Βούκανου από την θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ημερομηνία: 16-06-2022 | Συντάκτης:

Επιστολή παραίτησης του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Βούκανου από την θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας- Κυλλήνης προς τον δήμαρχο Γ. Λέντζα με σαφείς αιχμές για την μεταξύ τους συνεργασία

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την παραίτησή του από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας – Κυλλήνης που ο ίδιος δημιούργησε το 2010 και υπηρέτησε για μια δεκαετία με μεγάλη προσφορά στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα ταξιδεύοντας μάλιστα τον δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης ανά τον κόσμο μέσα από το έργο του και τα διεθνή βραβεία που κατέκτησε, ανακοίνωσε χθες, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Βούκανος.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Επαρχείο Πύργου, εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν του την παραίτηση και τους οποίους ανακοινώνει στην επιστολή του προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Γιάννη Λέντζα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν φεύγει με πικρία, αλλά ένας κύκλος έφτασε στο τέλος του. Βεβαίως στην συνέντευξή του άφησε άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα του Πολιτισμού, τόνισε ότι δεν επιθυμεί να έχει ρόλο διακοσμητικό και υπογράμμισε ότι ο Πολιτισμός δεν επαιτεί αλλά απαιτεί, μιλώντας γενικά για τον ρόλο των Φεστιβάλ της Ηλείας στον Πολιτισμό . Τόνισε ακόμα ότι η Τέχνη δεν είναι χόμπι, είναι επιστήμη και τα Φεστιβάλ δεν είναι “πιάτσες” αλλά χώροι παιδείας και ψυχαγωγίας και σαφώς ο πολιτισμός δεν είναι πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά σοβαρή παρακαταθήκη ανάπτυξης και προόδου κάθε τόπου.

Σημειώνουμε δε, ότι ο Γιώργος Βούκανος για την φετινή χρονιά, θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του νεοσύστατου Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς δήμου Πύργου που υπογράφει το σχεδιασμό και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.


Τι αναφέρεται στην επιστολή παραίτησης

Στην επιστολή παραίτησής του προς τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα,αναφέρει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης κλείνει αισίως τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, όπου στόχος ήταν να μείνει μια πολιτιστική παρακαταθήκη στον τόπο του και στις επόμενες γενιές.

Αφού συγχαίρει τον νυν δήμαρχο κ. Γ. Λέντζα για το έργο του, τονίζει ότι μετά από τρια χρόνια συνεργασίας θα ήθελε να καταθέσει τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης είναι ένας πολυβραβευμένος θεσμός με πρωτοποριακές πολιτιστικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό . “Το 2021 χάρις το μοναδικό «Μυστικό Τραγούδι του Κάστρου – Μεσαιωνικές Νύχτες Κάστρου» καθώς και με το πιλοτικό Xenios Festival βραβευτήκαμε με Tourism Awards (2020 & 2021) με International Travel Awards (2021) ενώ είμαστε μέλη των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ EFFE από το 2018».

“Στα 10 αυτά χρόνια συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κορυφαίοι καλλιτέχνες και σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την ακρίβεια, πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα πάνω από 100 πολιτιστικές δράσεις. Ο ρόλος μου ως άμισθου καλλιτεχνικού διευθυντή από την ίδρυσή του ως σήμερα ήταν μια προσωπική μου επιλογή για να προσφέρω τις όποιες δεξιότητες μου, στον τόπο καταγωγής μου.” αναφέρει ο κ. Βούκανος συμπληρώνοντας ότι το 2019 συνέβαλλε ο ίδιος ακόμα και οικονομικά για να διατηρηθεί ο θεσμός.


Αιχμές Γ. Βούκανου για την συνεργασία του με τον Γ. Λέντζα που τον ώθησαν σε παραίτηση

Στην συνέχεια, ο κ. Βούκανος στην επιστολή του με μια μικρή πικρία, αφήνει με εύσχημο τρόπο σαφείς αιχμές για την μεταξύ τους συνεργασία με τον δήμαρχο Γ. Λέντζα κάνοντας λόγο για διακοσμητικό ρόλο, λιγοστή επικοινωνία και σχεδιασμούς για το μέλλον του θεσμού στο… πόδι, που ουσιαστικά συνέβαλλαν στην προσωπική απόφαση εξόδου του από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή!
“Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής ενός πολιτιστικού θεσμού δεν είχα ποτέ διακοσμητικό ρόλο κύριε Δήμαρχε, ούτε είμαι κάποιος ματαιόδοξος τύπος που αντλεί την προβολή του μέσα από έναν τέτοιο τίτλο. Μην ξεχνάτε ότι πρώτιστα είμαι καλλιτέχνης και δημιουργός και όποια ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο φεστιβάλ αποτελούσε για μένα μια υποχρέωση να αναβαθμιστεί ο τόπος μου πολιτιστικά και να μείνει ένας ισχυρός θεσμός για τις επόμενες γενιές. Ένας θεσμός που από τότε που τον ιδρύσαμε με τον Δήμο τον θεωρούσα σαν παιδί μου, και ήθελα να τον δω να μεγαλώνει και να μην με έχει ανάγκη.

Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή αυτή. Καταρχάς και με τη δική σας συμβολή. Τα τρία τελευταία χρόνια που σας γνωρίζω, είχαμε μια σχέση ευγένειας που με έκανε να νιώθω ότι απλά με ανέχεστε, ή με κληρονομήσατε με το ζόρι. Η απορία μου λοιπόν υπήρχε πάντα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορούσε τη λιγοστή επικοινωνία που είχαμε μεταξύ μας αυτά τα τρία χρόνια. Δεν σχεδιάζεις το μέλλον ενός τέτοιου πολιτιστικού θεσμού στο πόδι, ή σε καφετέριες ή σε 10 λεπτά χρόνο. Επίσης, κανένας αντιδήμαρχος Πολιτισμού επί της δημαρχίας σας επικοινώνησε ποτέ μαζί μου. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορούσε τις αποφάσεις σας που παίρνατε και κοινοποιούσατε στον τύπο για θέματα πολιτισμού χωρίς να έχω μια ενημέρωση. Μάλλον ενημερωνόμουν και εγώ από τον τύπο και δεν σας κρύβω ξαφνιαζόμουν δυσάρεστα. Βέβαια όπως μου είπατε και πέρσι εσείς αποφασίζεται ως αρχή του τόπου και δεν αφορά το Φεστιβάλ ή εμένα ή όποια απόφασή σας…”

“… Εκείνο λοιπόν που μου δείχνετε είναι ότι καταρχάς δεν σέβεστε το πρόσωπό μου, την ιδιότητα και το έργο μου όλα αυτά τα χρόνια και το ότι το Φεστιβάλ είναι απλά τα ονόματα κράχτες. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι όλα αυτά είναι τυχαία, παρόλο που κάποιοι γύρω σας μου λένε ότι ψάχνετε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά πραγματικά δεν με αφορά. Αντίθετα με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί ίσως έτσι με το δικό σας σχέδιο και όραμα και με ένα νέο πρόσωπο, το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης προχωρήσει και λάμψει ακόμα περισσότερο και να συνεχίσει την πορεία του για πολλά χρόνια ακόμα.

Επίσης, θεωρώ προσβολή να δηλώνετε ότι μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και ο τομέας του Πολιτισμού εμπλουτίζεται με εκδηλώσεις και καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους. Δηλαδή όσοι καλλιτέχνες συμμετείχαν στο Φεστιβάλ μέσα στην πανδημία ή πριν δεν ήταν εγνωσμένου κύρους;
Ως εκ τούτου, κύριε δήμαρχε, θεωρώ ότι η παρουσία μου ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι πλέον περιττή, εφόσον η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός των δράσεων δεν συμπίπτουν με τον δικό σας σχεδιασμό, που φυσικά δεν γνωρίζω, και που πιστεύω όμως ότι θα είναι εξαιρετικός…”

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την συνεργασία και ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις του δεν υποβόσκουν κάποια πολιτική εκ μέρους μου, αντίθετα είναι οι διαπιστώσεις μου σε επίπεδο πολιτισμού και σε θεσμικό επίπεδο.

“Θα συνεχίσω να πιστεύω ότι είστε ένας πολιτικός με όραμα και θέλετε το καλό των Δημοτών και του Δήμου μας. Πιστεύω ότι Φεστιβάλ βρίσκεται σε καλά χέρια επί της Δημαρχίας σας. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην πραγματοποίηση του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας –Κυλλήνης.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος