FOLLOW US: facebook twitter

Παραδοχή της καταστροφής

Ημερομηνία: 07-08-2020 | Συντάκτης:
Γράφει ο Τάσος Μπάρλας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Ιουνίου ήταν σκέτη καταστροφή.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με έλλειμμα €6,101 δισ. έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα €313 εκατ. Ειδικά για το σκέλος των εσόδων αναφέρει: «Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε €18,996 δισ., παρουσιάζοντας μείωση κατά €3,903 δισ. ή 17% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της».

Δεν υπάρχει πιο κυνική παραδοχή της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που έλαβαν η κυβέρνηση και οι «άριστοι» του οικονομικού επιτελείου από αυτήν. Η ατμομηχανή της οικονομίας είναι εκτροχιασμένη καθώς ο κορονοϊός απενεργοποίησε τα δυνατά χαρτιά του τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα).

Η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα έρθει πριν από το επόμενο καλοκαίρι και θα είναι πολύ μικρότερη από τα ψέματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης απλώς δεν υπάρχει. Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας μισθωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει παρθεί. Το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αναξιοποίητο ή φαγωμένο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα φθινόπωρο αντίστοιχο του οποίου δεν έχει ζήσει η ελληνική κοινωνία τουλάχιστον μεταπολεμικά. Για μια ακόμη φορά δεξιά κυβέρνηση οδηγεί συνειδητά τη χώρα στην καταστροφή. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα συνείδηση στους πολίτες έτσι ώστε να μην πιαστούν απροετοίμαστοι. Και σε αυτό θα πρέπει η δημοκρατική αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της. Οποιαδήποτε ολιγωρία θα είναι πολιτικά ασυγχώρητη.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος