FOLLOW US: facebook twitter

Βασιλική Παπαχριστοπούλου: Η Διατροφή του Παιδιού στο Σχολείο

Ημερομηνία: 19-09-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο, ο χώρος και τα ενδιαφέροντά του να αλλάξουν, αφού περνά μεγάλο μέρος της μέρας του στο σχολείο και στις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Μοιραία, λοιπόν, στον χώρο του σχολείου, σημαντικό ρόλο στο τι θα καταναλώσει το παιδί, παίζουν οι συνήθειες των φίλων, αλλά και των δασκάλων.

Παρατηρήστε ως γονείς τι αλλαγές έχει παρουσιάσει το παιδί στις διατροφικές του συνήθειες μόλις «ξεφεύγει» από το σπίτι και σκεφτείτε πώς μπορεί να το έχει επηρεάσει το περιβάλλον του σχολείου.

Αν λοιπόν βλέπετε ότι το παιδί σας άρχισε να τρώει κάποιο φρούτο ή λαχανικό που δεν έτρωγε νωρίτερα, ρωτήστε να μάθετε μήπως είναι το αγαπημένο φρούτο ή λαχανικό του καλύτερού του φίλου. Αν πάλι χάλασαν οι διατροφικές του συνήθειες, και παραλείπει για παράδειγμα γεύματα, ρωτήστε μήπως αντίστοιχες συνήθειες έχουν και οι καινούριοι του φίλοι. Τα παιδιά συνηθίζουν να αντιγράφουν τόσο τις υγιεινές όσο και τις ανθυγιεινές συνήθειες των συνομήλικων τους.

Παρόμοια μιμητική συμπεριφορά ακολουθεί το παιδί και με τον δάσκαλό του. Πολλά παιδιά μιλάνε για τον δάσκαλό τους με θαυμασμό και θεωρούν πως ότι και να πει ο δάσκαλός τους είναι το σωστό. Μια έκφραση του δασκάλου όπως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» μπορεί να κάνει το παιδί να φάει το μήλο του. Το πιο αποτελεσματικό όμως είναι να δει το παιδί τον δάσκαλο να τρώει ένα μήλο στο διάλειμμα. Ο δάσκαλος αποτελεί ισχυρό πρότυπο για το παιδί, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, ωστόσο όχι τόσο ισχυρό όσο οι φίλοι.

Η μέρα των μικρών μας καλό είναι να ξεκινάει με ένα πλούσιο και γεμάτο βιταμίνες πρωινό.

Το Πρωινό Δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο κάθε μέρα .Μην ξεχνάτε το φαγητό είναι απόλαυση, αν έχουν επιλέξει τα ίδια τα παιδιά τις τροφές τους, θα φάνε το πρωινό τους πιο εύκολα. Δώστε τους επιλογές:

  • Ένα ποτήρι γάλα πλήρες και μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • Ένα ποτήρι γάλα πλήρες με μία κούπα δημητριακά ολικής αλέσεως ή μούσλι,
  • Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως με 60 γρ. τυρί και μία φέτα γαλοπούλα ή
  • Ένα ποτήρι φυσικό χυμό με μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και 60 γρ. τυρί.

6 Main Things to Consider Before Selecting School for Your Child - Whats New Indonesia

Το Δεκατιανό: Το δεκατιανό είναι ένα μικρό ενδιάμεσο γεύμα, απαραίτητο στις ηλικίες αυτές που τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις δραστηριότητες της ημέρας. Είναι το κατεξοχήν γεύμα που τα παιδιά τρώνε στο σχολείο.

Για το δεκατιανό του, μπορείτε να βάλετε στην τσάντα του παιδιού ένα από τα παρακάτω:

  • Ένα σπιτικό τοστ με γαλοπούλα και τυρί,
  • Ένα φρούτο,
  • Ένα μικρό γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως (προτιμήστε χωρίς ζάχαρη),
  • Ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα,
  • Ένα μπολ σπιτικό ρυζόγαλο,
  • Μια μπάρα δημητριακών,
  • Ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης ή
  • Ένα αβγό βραστό με μια μικρή φέτα ψωμί.

Προσπαθήστε να ετοιμάζετε εσείς το δεκατιανό των παιδιών.

Αφιερώστε χρόνο να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους για την αξία της σωστής διατροφής και μην τους επιτρέπετε να αγοράζουν έτοιμα σνακ για το δεκατιανό τους.

Αν τους αφήσετε την επιλογή, είναι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδάκι που θα βρεθεί μπροστά στο κυλικείο του σχολείου να αγοράσει διάφορα σνακ τύπου πατατάκια και γαριδάκια ή σφολιάτες πλούσιες σε μη ωφέλιμα λιπαρά ή ακόμη και σοκολάτα. Μην τα απαγορεύσετε εντελώς, θυμηθείτε ότι καμιά αυστηρή απαγόρευση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Περιοριστείτε στην ελεύθερη μέρα της εβδομάδας (ίσως την Παρασκευή) όπου το παιδί θα μπορεί να φάει οτιδήποτε θελήσει από το κυλικείο. Είναι μια τακτική που μπορεί να έχει αποτέλεσμα και να μάθει στο παιδί την αξία των διαφορετικών τροφίμων.

Το Μεσημεριανό : Μερικά παιδιά τρώνε μεσημεριανό στο σχολείο, άλλα επιστρέφουν στο σπίτι για το κύριο γεύμα της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία, ισορροπία και μέτρο, ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει την υπέροχη και υγιεινή μεσογειακή διατροφή μας.

Είναι πιο εύκολο να προγραμματίσετε σε εβδομαδιαία βάση τα μεσημεριανά γεύματα.

  • Μία φορά την εβδομάδα όσπρια, μαζί με 50-100 γρ, φέτα και μία μικρή σαλάτα,
  • Μία φορά την εβδομάδα ένα λαδερό (φασολάκια, μελιτζάνες, μπριάμ κ.ά), μαζί με 50-100 γρ, φέτα (ή όποιο άλλο τυρί προτιμάει το παιδί),
  • Μία φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες φούρνου, λαχανικά,
  • Μία φορά την εβδομάδα ψάρι, με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες φούρνου, λαχανικά,
  • Μία φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (μπιφτέκι μόσχου, σουτζουκάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό), με συνοδευτικά: ρύζι, πατάτες, κριθαράκι, λαχανικά και
  • Μία φορά την εβδομάδα ζυμαρικά με σάλτσα και τυρί.

Ενώ Θυμηθείτε να συνοδεύετε όλα τα γεύματα με μια μικρή φρέσκια σαλάτα λαχανικών εποχής.

Μετά από ένα τέτοιο πιστό πρόγραμμα διατροφής, απομένει μια ημέρα ελεύθερη όπου το παιδί μπορεί να επιλέξει εκείνο το φαγητό του, ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Βασιλική Παπαχριστοπούλου,

Διαιτολόγος–Διατροφολόγος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος