FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Παπαδημητρίου: «Ο πλανήτης μας απαιτεί την προσοχή και την προστασία όλων μας»

Ημερομηνία: 04-06-2021 | Συντάκτης:

Τοποθέτηση Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Γιάννη Παπαδημητρίου στο Συμπόσιο της Επιστημονικής και Ανθρωπιστικής Μη Kερδοσκοπικής Εταιρείας Ελλήνων Δασκάλων και οι Αmbassadors Τ4Ε Άρτας, Ηλείας και Μεσσηνίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πύργου (ΔΗΚΕΠ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

«Χαιρετίζω από πλευράς του Δήμου Πύργου την πρωτοβουλία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πραγματοποίηση του παρόντος Συμποσίου με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος .

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το περιβάλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί όλους έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από την αλόγιστη ανθρώπινη συμπεριφορά . Η ρύπανση της ατμόσφαιρας από τις βιομηχανίες η ρύπανση των θαλασσών και των ποταμών η επιβάρυνση του εδάφους από την παρατεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων , οι πυρκαγιές στα δάση οι παράνομες υλοτομίες και εκχερσώσεις σε δασικές εκτάσεις , η εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας είναι μερικά μόνο επιγραμματικά παραδείγματα για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στη φύση .

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν θεσπιστεί αρκετοί νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται σε αυτούς .

Παράλληλα πέρα από τις επιλογές και τις πρακτικές που ακολουθεί κάθε κυβέρνηση πάνω σε αυτό το τεράστιο ζήτημα έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή πολιτών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος .

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο πλανήτης μας απαιτεί την προσοχή και την προστασία όλων μας γιατί ουσιαστικά αυτός είναι το δεύτερο σπίτι μας. Θα πρέπει άμεσα να εντατικοποιηθούν όλες εκείνες οι πρακτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον με την γενναία χρηματοδότηση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .

Παράλληλα όμως αυτές οι πρακτικές θα πρέπει να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας του κάθε τόπου . Αναφέρομαι σε αυτό με αφορμή την πρόθεση δημιουργίας ανεμογεννητριών στην περιοχή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα . Είναι πολύ σημαντικό οι νέες γενιές που μας ακολουθούν να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος .

Το παρόν Συμπόσιο είναι μια αφορμή όλοι οι μαθητές της Ηλείας να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτό το πανανθρώπινο εγχείρημα . Το σχολείο θεσμικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους φορείς που πλάθει χαρακτήρες , δημιουργεί στάσεις ζωής και διαμορφώνει πρότυπα αξιών . Εμείς ως Δήμος Πύργου δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή που απαιτεί το περιβάλλον συνεργαζόμαστε πολύ στενά τόσο με κυβερνητικούς φορείς όσο και εθελοντικές ομάδες και αναπτύσσουμε δράσεις προς όφελος του περιβάλλοντος . Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι ήδη έχουμε προβεί στον καθαρισμό μεγάλου μέρους των ακτών μας από απορρίμματα , έχουμε προγραμματίσει τον καθαρισμό του αλσυλλίου της Σπιάντζας και της κοίτης του Αλφειού ποταμού και έχουμε εντατικοποιήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης .

Επιπλέον σε συνεργασία με συλλόγους της περιοχής εκπονούμε μια μελέτη προκειμένου να αναβαθμίσουμε την περιοχή του ποταμού Αλφειού και να δημιουργήσουμε δράσεις που θα έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον . Πρόσφατα καθαρίσαμε το χώρο από όλων των ειδών τα απορρίμματα και μπάζα σε συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου και με περιβαλλοντικό σύλλογο . Επίσης με τον σύλλογο των φίλων της λίμνης Μουριάς έχουμε αναπτύξει σταθερή επικοινωνία και είμαστε σύμφωνοι στην ιδέα για την δημιουργία της λίμνης Μουριάς που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του κλίματος της περιοχής.

Παράλληλα εκπονούμε ως Δήμος μια σοβαρή επιστημονική μελέτη με σκοπό την απομάκρυνση των δεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή Ποτόκι και την αποκατάσταση της περιοχής . Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί για το Δήμο μας οικολογική βόμβα που απειλεί το οικοσύστημα και μας προσβάλλει ως πολίτες . Ευελπιστούμε ότι θα τύχουμε της απαιτούμενης προσοχής από την Κυβέρνηση για την οριστική επίλυση του προβλήματος . Ήδη ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους βουλευτές του νομού  θέματα περιβάλλοντος . Κλείνοντας να τονίσω ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα αλλά στάση ζωής και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας σε αυτή την προσπάθεια .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος