FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Παπαδημητρίου: “Επιβεβλημένη η διατήρηση των τμημάτων ΑΕΙ”

Ημερομηνία: 23-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Δηλώσεις για τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση και κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας αλλά και του τμήματος Γεωπονίας, έκανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου.

«Είναι αδιανόητη η προσπάθεια που επιχειρείται για την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας στον Πύργο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συγκεκριμένο Τμήμα συνδέεται άρρηκτα με τον άυλο πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας και είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα, εκτός των άλλων, που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στους φοιτητές που το στελεχώνουν να κάνουν την πρακτική τους στα Αρχαιολογικά Μουσεία της περιοχής μας.

Είναι επιβεβλημένη κι η διατήρηση του Τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα αφού συμβάλλει με καθοριστικό τρόπο στην προσπάθεια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής του Νομού μας.

Η στάση που τηρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών και το πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη θέση όλων των Βουλευτών του Νομού, με την πάγια θέση των καθηγητών του τμήματος, με την θέση των φοιτητών, με την θέση όλων των επιστημονικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων για την διατήρηση του εν λόγω τμήματος στη πόλη του Πύργου.

Θα πρέπει επίσης, εκτός όλων των άλλων, το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστεί την τύχη που θα έχουν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος που δεν έχουν ολοκληρώσει το κύκλο σπουδών τους.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι το μοναδικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα πανελλαδικά που επιχειρεί συρρίκνωση τμημάτων στην έδρα του αντί να συμβάλλει στην εξακτίνωσή τους .

Το αίτημα για ενίσχυση διδακτικού προσωπικού μπορεί κάλλιστα με μικρό οικονομικό κόστος να ικανοποιηθεί, αφού υπάρχουν δύο εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του νόμου όντας κάτοχοι διδακτορικού τίτλου.

Η απαξίωση που γεννάται σε επίπεδο Κεντρικής Εξουσίας για το Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου ουσιαστικά σημαίνει απαξίωση του συνόλου των κατοίκων του Νομού Ηλείας!

Θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν είμαστε «τέκνα κατώτερου θεού» και θα μας βρουν όλους ενωμένους απέναντί τους εάν δεν δώσουν βιώσιμη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτό που λέω δεν αποτελεί απειλή αλλά ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι οι βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, αιρετοί), Βουλευτές, καθηγητές και φοιτητές του τμήματος, Επιμελητήριο Ηλείας, επιστημονικοί σύλλογοι, εμπορικοί σύλλογοι και κοινωνικοί θεσμοί, έχουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος  παραμονής των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας στον Νομό μας.

Πρόθεσή μας είναι να εξαντλήσουμε όλες τις νόμιμες μορφές κοινωνικής και πολιτικής δράσης προκειμένου να επιτύχουμε τη διατήρηση των Τμημάτων  Μουσειολογίας και Γεωπονίας στο Νομό μας».

Γιάννη Παπαδημητρίου, αντιδήμαρχος Πύργου, Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος