FOLLOW US: facebook twitter

Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: «Ο Αυτισμός με απλά λόγια»

Ημερομηνία: 18-10-2022 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα η ενημερωτική εκδήλωση με ομιλία και προβολή της ταινίας «Η ρουτίνα»

Στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η προγραμματισμένη εκδήλωση «Ο αυτισμός με απλά λόγια», όπου οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία:

– να ακούσουν την εισήγηση της κ. Άντας Σταματοπούλου – εκπαιδευτικού της ειδικής αγωγής – για τα χαρακτηριστικά και την αντιμετώπιση της αναπτυξιακής διαταραχής που ονομάζεται αυτισμός, με λόγια απλά που ωστόσο έδωσε απαντήσεις σε ότι απορία μπορεί να έχει ο καθένας από μας.  

Ο Αυτισμός  στο γενικό του περίγραμμα, είναι μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται μέχρι τα τρίτα γενέθλια του παιδιού. Επηρεάζει πολλές όψεις της ζωής του ατόμου και παραμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ανάλογα με τη σοβαρότητά των συμπτωμάτων και με την κατάλληλη παρέμβαση το άτομο μπορεί να κατακτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να είναι λειτουργικό και να απολαύσει απρόσκοπτα τη ζωή του.

Παράλληλα  το κοινό παρακολούθησε  την πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους «Η ρουτίνα», όπου παρουσιάζεται με ρεαλιστικό τρόπο η δύσκολη καθημερινότητα μιας οικογένειας στην οποία υπάρχει αυτιστικό παιδί, μια καθημερινότητα που βιώνουν πολλές οικογένειες που έχουν αυτισιτκά παιδιά. Στην ταινία το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Βαγγέλης, ένα παιδί με αυτισμό όπου η συμβίωση μαζί του δεν είναι εύκολη.Η οικογένεια του προσπαθεί να μην διαταράξει την καθημερινότητά του, ώστε να τηρείται το πρόγραμμά του και να μην αλλάζει η ρουτίνα του. Από την άλλη πλευρά, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του Γιάννη δεν του αφήνουν περιθώρια για κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ένα ξαφνικό γεγονός θα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει τους δυο ήρωές μας σε μια ταινία μικρού μήκους, που μας υπενθυμίζει πως όταν η αποδοχή υπερισχύει, η ζωή μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.Μετά την ομιλία της κ Σταματοπούλου και την προβολή της ταινίας, όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη συζήτηση που ακολούθησε με ερεθίσματα τα ακούσματα της εισήγησης και τα οικογενειακά βιώματα της ταινίας.

Το. του σωματείου «Π.Β.Α» ευχαριστεί  θερμά την κ. Άντα Σταματοπούλου για την ευκαιρία που έδωσε να ενημερωθούν τόσο για τη συγκεκριμένη διαταραχή και τις μορφές της, όσο και για τη δύσκολη οικογενειακή καθημερινότητα που βιώνουν οι οικογένειες με αυτιστικά παιδιά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει δομημένη κρατική μέριμνα, ώστε να αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα έγκαιρα και ευεργετικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος