FOLLOW US: facebook twitter

“Πάντα να κοιτάτε ψηλά…”

Ημερομηνία: 05-12-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Υπέροχη βραδιά στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου αφιερωμένη στον αείμνηστο  Ηλείο αστροφυσικό Σιμόπουλο με την σύμπραξη πολλών τοπικών φορέων

Ρεπορτάζ  Ελένη Παπαδοπούλου

Μια υπέροχη βραδιά αφιερωμένη στον αείμνηστο  Ηλείο αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο που είχε λίγο από το χρώμα των άστρων και του Σύμπαντος που ο ίδιος ύμνησε και αγάπησε αφιερώνοντας τη ζωή του στην  επιστήμη προσπαθώντας ως χαρισματικός δάσκαλος που ήταν να την μεταδώσει με εκλαϊκευμένο τρόπο στους απλούς ανθρώπους, διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου πλήθος φορέων του Πύργου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου της πόλης.

Για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Δήμου Πύργου που θα ονομάσει το υπό ίδρυση Πλανητάριο στον Κούβελο «Πλανητάριο Διονύσιος Σιμόπουλος» είχαν συμπράξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας, το1ο Γυμνάσιο Πύργου και ο Σύλλογος γονέων του σχολείου, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, η  Ένωση Ελλήνων Χημικών και Φυσικών των παραρτημάτων Ηλείας, η Μαθηματική Εταιρία, η Χορωδία του ΛΕΠ και η Αστρονομική Εταιρεία Ηλείας Βέγας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της ακολούθησε βραδιά αστροπαρατήρησης.

Κεντρικοί ομιλητές του αφιερώματος ήταν δύο Ηλείοι επιστήμονες, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ε.Μ.Π., κ.  Αντρέας Μπουντουβής και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ.  Γιώργος Βελντές, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι Ακαδημαϊκοί κ. Σταμάτης Κριμιζής- και ο Δημήτρης Νανόπουλος – που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν,  ενώ ευχαριστήριο μήνυμα διαβάστηκε και από την οικογένεια του Δ. Σιμόπουλου όπου εξέφρασαν την συγκίνησή τους για την τιμή που του έγινε από τον τόπο του, αφού πάντα ήταν υπερήφανος για την Ηλεία και κυρίως για το χωριουδάκι του το Γρύλλο. Τέλος χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της Προσκοπικής οικογένειας ο Αντιπρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Κωνσταντίνος Τάτσης.

Την ξεχωριστή αυτή βραδιά, άνοιξε η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων με τραγούδια, ξεκινώντας από το “Αστέρι μου φεγγάρι μου” του Μ. Θεοδωράκη και εν συνεχεία η κ. Νάνσυ Πετροπούλου παρουσίασε με ξεχωριστό τρόπο  ένα σύντομο βιογραφικό του Δ. Σιμόπουλου και ένα ποίημα ενώ ακολούθησε ένα βίντεο που επιμεληθηκε ο κ. Χάρης Μικελόπουλος με φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ζωή του και την διαδρομή του Ηλείου Αστροφυσικού.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου κ Π. Αντωνακόπουλος που τόνισε οτι ο Δ. Σιμόπουλος περνά πλέον στο στερέωμα των άστρων, της συμπαντικής διάστασης του κόσμου και ότι ο δήμος Πύργου με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ δημιουργεί Πλανητάριο στον Κούβελο που θα φέρει το όνομά του, ως οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτόν τον κορυφαίο επιστήμονα και σπουδαίο άνθρωπο. Επίσης ανακοινωσε ότι οι υποδομές και ο απαιτούμενος εξοπλισμός έχουν ήδη παραγγελθεί μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Παν/μο Θεσσαλίας και την συμβολή του Καθηγητή Γ. Βελντέ και σύντομα γίνεται πράξη.

Όπως ακόμα είπε ο κ. Αντωνακόπουλος μια αίθουσα του Μουσείου της Ιστορίας του Πύργου είναι αφιερωμένη στον Διονύση Σιμόπουλο. Τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τούτος ο τόπος όσο μικρός κι αν είναι, έχει γεννήσει μεγάλους επιστήμονες, όπως τον Α. Μπουντουβή και τον Γ. Βελντέ και φυσικά τον Δ. Σιμόπουλο.

Στην συνέχεια χαιρετισμό έκανε ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας που εξήρε την προσωπικότητα και το έργο το Δ. Σιμόπουλου, ανέφερε ότι είχε τιμήσει  και λάμπρυνε με τις ομιλίες του δύο κεντρικές εκδηλώσεις του 1ου Γυμνασίου Πύργου :

“ Είμαστε τυχεροί και ευγνώμονες όσοι τον γνωρίσαμε και χαρήκαμε την ηπιότητα και τη δύναμη της σκέψης του και την ποιότητα του έργου του. Συνήθιζε να λέει «είμαστε αστρόσκονη, πάντα να κοιτάτε ψηλά».

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Τριανταφυλλόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το λιγοστό οξυγόνο της Ηλείας φτώχυνε δραματικά από την απώλεια του Δ. Σιμόπουλου που ήταν πρώτα απ ΄΄ολα φίλος και υποστηρικτής πάντα των δράσεων  του Πολιτιστικού Συλλόγου  Τραπεζικών.

Στην συνέχεια ο Ακαδημαϊκός κ. Χ. Μπουντουβής στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δ. Σιμόπουλος ήταν ένας καταρχήν ευρηματικός Δ/ντής του Πλανηταρίου που  άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη προσφοράς μεσω της συμβολής του στην επιστήμη της Αστροφυσικής και της Αστρονομικής εκπαίδευσης.

Η  ικανότητα του να κάνει προσιτά στο ευρύ κοινό περίπλοκα θέματα με  απλό λόγο , όπως το κύρος που είχε αποκτήσει ο μεστός  δημόσιος λόγος του, ήταν στοιχεια της  επιστημονικής του επάρκειας  και της συνολικής του συγκρότησης. 

Στην συνέχεια ανέφερε ότι η ομιλία του με τίτλο “ο επιδραστικός δάσκαλος” ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Δ. Σιμόπουλο.

Αφορά εκείνους τους αφοσιωμένους δασκάλους που κάνουν τη διαφορά με  την επιρροή τους στους μαθητές  τους και ένας από αυτούς ήταν ο Δ. Σιμόπουλος και αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν γενικότερα έναν δάσκαλο επιδραστικό.

Τέλος ο Ακαδημαϊκός κ. Γ. Βελντές αναφέρθηκε κυρίως στο επιστημονικό έργο του Δ. Σιμόπουλου αλλά και στην πρωτοβουλία που έχει ληφθεί από το Παν.μιο Θεσσαλίας και τον δήμο Πύργου για την ιδρυση Πλανηταρίου στον Πύργο που θα φέρει το όνομα του κορυφαίου επιστήμονα .  


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος

ΑΓΓΕΛΙΑ